Nem sok jóval kecsegtet Timmermans utódja
2019. október 2. 14:55

Meghallgatták szerda délelőtt az Európai Parlamentben a belga Didier Reynderst, aki az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság igazságügyi biztosa lehet majd. A belga rendkívül átfogó portfóliót kaphat kézhez november elsején, amelybe az Európa-szerte sokat vitatott jogállamisági ügyek is beletartoznak.

A liberális Reynders – aki korábban is Frans Timmermans munkájának folytatását ígérte – kilátásba helyezte, hogy tovább viszi a szerződések hetes cikkelye alapján jelenleg is zajló jogállamisági eljárásokat. Ez két tagállamot, Magyarországot és Lengyelországot érint. A magyar esetben a belga biztosjelölt azt is hangoztatta: meg kell engedni az Európai Parlamentnek, hogy érveit a Tanács előtt is bemutassa. ( Az EP által, a Sargentini-jelentés alapján indított eljárás jelenleg a Tanács előtt zajlik, az első tárgyalási fordulót szeptember közepén tartották. A Szerk.)

Utóbbit az EP liberális-baloldali része régóta szeretné elérni, viszont a magyar kormány hallani sem akar róla. Varga Judit jelenlegi igazságügyi miniszter még korábban, uniós ügyekért felelős államtitkárként ezt úgy fogalmazta meg: az EP-nek a Sargentini-jelentés tárgyalásakor már volt alkalma véleményt alkotni a kérdésben.

A Reynders-meghallgatáson egyébként a jelölttel szembeni korrupciós ügyek is visszaköszöntek. Az egykori belga miniszter bár ezeket már a bevezetőjében elutasította, az egyik független EP-képviselő mégis odavetette neki: hogy lehet az, hogy nem is mérlegelte a visszalépést, ugyanis igen magas rangú uniós pozícióról és súlyos vádakról van szó.

Judi Tamara (Brüsszel)

magyarnemzet.hu
Címkék:
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Rétvári: ez a nyár a hajózásról szól a Dunakanyarban
  Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának arlamenti államtitkár, KDNP-s országgyűlési képviselő emlékeztetett arra, hogy volt olyan nap, amikor 3800-an utaztak ezeken a hajókon. Idén nyáron már több mint 50 ezren választották ezt a lehetőséget.
 • Rendkívüli alkalmakkor mérettetik meg minden nemzet
  Rendkívüli alkalmakkor mérettetik meg minden nemzet - hangsúlyozta a kormányszóvivő kedden Budapesten, az augusztus 20-i nemzeti ünnep előtti sajtótájékoztatón.
 • Sétálóidőn az örök emberi értékek égető hiányáról
  Az olvasók egy része továbbra is megmaradt homo morálisnak, akit az erkölcs, az istenhit, élet és halál, vagy éppen a szűkebb és tágabb közösségek iránti elkötelezettség vezérel. Nyilván ők keresik ezeket az értékeket az irodalomban. Nekik tehát bízvást ajánlhatom a kötet olyan novelláit, mint például a Mennybemenetel, A repedés vagy az Úton, amelyekben a talmi cinizmus helyett a mai társadalomról, az örök emberi értékekről vagy azok égető hiányáról van szó.
MTI Hírfelhasználó