Nem sok jóval kecsegtet Timmermans utódja
2019. október 2. 14:55

Meghallgatták szerda délelőtt az Európai Parlamentben a belga Didier Reynderst, aki az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság igazságügyi biztosa lehet majd. A belga rendkívül átfogó portfóliót kaphat kézhez november elsején, amelybe az Európa-szerte sokat vitatott jogállamisági ügyek is beletartoznak.

A liberális Reynders – aki korábban is Frans Timmermans munkájának folytatását ígérte – kilátásba helyezte, hogy tovább viszi a szerződések hetes cikkelye alapján jelenleg is zajló jogállamisági eljárásokat. Ez két tagállamot, Magyarországot és Lengyelországot érint. A magyar esetben a belga biztosjelölt azt is hangoztatta: meg kell engedni az Európai Parlamentnek, hogy érveit a Tanács előtt is bemutassa. ( Az EP által, a Sargentini-jelentés alapján indított eljárás jelenleg a Tanács előtt zajlik, az első tárgyalási fordulót szeptember közepén tartották. A Szerk.)

Utóbbit az EP liberális-baloldali része régóta szeretné elérni, viszont a magyar kormány hallani sem akar róla. Varga Judit jelenlegi igazságügyi miniszter még korábban, uniós ügyekért felelős államtitkárként ezt úgy fogalmazta meg: az EP-nek a Sargentini-jelentés tárgyalásakor már volt alkalma véleményt alkotni a kérdésben.

A Reynders-meghallgatáson egyébként a jelölttel szembeni korrupciós ügyek is visszaköszöntek. Az egykori belga miniszter bár ezeket már a bevezetőjében elutasította, az egyik független EP-képviselő mégis odavetette neki: hogy lehet az, hogy nem is mérlegelte a visszalépést, ugyanis igen magas rangú uniós pozícióról és súlyos vádakról van szó.

Judi Tamara (Brüsszel)

magyarnemzet.hu
Címkék:
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • Lehetetlen megvalósítani az Európai Egyesült Államok vízióját
  Az európai parlamenti választás kampányában az Európai Egyesült Államokban látta a jövőt a baloldal egy része. Fricz Tamás politológus azonban úgy gondolja ez lehetetlen, tekintettel arra, hogy az Egyesült Államok történelme teljesen eltér az úgynevezett öreg kontinensétől.
 • Világszerte növelni kell az agrárium hatékonyságát
  Tovább kell javítani a mezőgazdasági termelés hatékonyságát az élelmiszer-ellátás biztosításához, mert egyre növekszik a világ népessége, az erőforrások viszont folyamatosan szűkülnek – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter szombaton Berlinben a Globális Élelmezési és Mezőgazdasági Fórumon (GFFA).
 • Hetvenöt éve robbantották fel Budapest hídjait
  Budapest ostroma a második világháborúban 1944. december 25-től 1945. február 13-ig folyt. A halottak száma százezer fölé emelkedett, romhalmazzá váltak értékes épületek, és a főváros hídjai is megsemmisültek. A visszavonuló német csapatok 1945. január 18-án robbantották fel az Erzsébet királynéról elnevezett átkelőt, a Lánchidat és a Margit híd addig még álló három budai nyílását.
MTI Hírfelhasználó