Kijárási tilalmat rendeltek el Bagdadban az erőszakossá vált tüntetések miatt
2019. október 3. 10:05

Kijárási tilalmat rendeltek el az iraki fővárosban meghatározatlan időre – jelentette be Ádil Abdul Mahdi iraki miniszterelnök szerda éjjel, miután a második napja tartó bagdadi tüntetések erőszakcselekményekbe torkolltak, és több halálos áldozatot is követeltek.

A hadsereg főparancsnokának közleményére hivatkozva, Abdul Mahdi azt mondta, hogy „minden jármű és személy mozgása teljességgel tilos lesz ma, csütörtök hajnali 5 órától további értesítésig”.

A kijárási tilalom alól kivételt kapnak a bagdadi repülőtérre igyekvő és onnan visszatérő utasok, a mentőszolgálat gépkocsijai, a kórházak, valamint az áram- és vizszolgáltatást biztosító intézmények állami alkalmazottai, továbbá a zarándokok – áll a kormányfő nyilatkozatában.

Abdul Mahdi hozzátette, a tartományi kormányzók saját hatáskörben eldönthetik, hogy ők is bevezetnek-e kijárási tilalmat a saját tartományukban.

Szerda este már a terrorizmusellenes erők elit egységeit is bevetették a tüntetők ellen – éles lőszert és könnygázt is alkalmazva -, megakadályozandó őket abban, hogy benyomuljanak a bagdadi repülőtérre – közölték rendőrségi források a Reuters hírügynökséggel.

Az iraki főváros különböző részeiben tartott tüntetéseken kedden két ember halt meg és mintegy kétszázan megsebesültek, közülük 40-en a biztonsági erők soraiból.
A rendőrség villanógránátot, gumilövedéket, könnygázt és vízágyút is bevetett a munkanélküliség, a kormányzati korrupció és a hiányos közszolgáltatások miatt tüntetők ellen.

A tüntetések szerdán különösen erőszakossá váltak a dél-iraki Dzikár kormányzóság székhelyén, Násziríjában, ahol legalább négy tiltakozó és egy rendőr meghalt. A dzikári egészségügyi minisztérium egy forrása szerint további legalább 50 tüntető sebesült meg.

Az ország nemzetbiztonsági tanácsát szerdán rendkívüli ülésre hívta össze Ádel Abdel-Mahdi miniszterelnök. A tanácskozásról kiadott nyilatkozatában a testület leszögezte, hogy garantálják a tüntetés és a véleménynyilvánítás szabadságát, ugyanakkor elítélte a tiltakozó akciók során történt felforgató akciókat.

Hangsúlyozták egyúttal, hogy „minden szükséges intézkedést meg fognak tenni az állampolgárok, valamint a köz- és magánvagyon biztonságának védelme érdekében”.

Muktada asz-Szadr nagy hatalmú síita hitszónok a tüntetések békés keretek között tartására szólította fel híveit, valamint arra, hogy ülő- vagy általános sztrájkkal támogassák a tüntetőket. Egy Twitter-üzenetében Szadr elutasította a békés tüntetők ellen intézett támadásokat.

Az iraki védelmi miniszter mindenkit önmérsékletre szólított, és teljes készültségbe helyezte az összes katonai egységet az állami szuverenitás, valamint a kormányzati épületek és a diplomáciai képviseletek védelme érdekében.

Előzőleg a nap folyamán a biztonsági erők lezárták a Bagdad központjában lévő Tahrír térre vezető utakat, a tüntetőknek ennek ellenére sikerült bejutniuk a térre, de a Bagdad más negyedeiben is megmozdulások voltak.

Szemtanúk szerint a biztonságiak szögesdróttal zárták le azt a hidat, amely a Tahrír teret a nagykövetségeknek és kormányzati épületeknek helyet adó, úgynevezett zöld zónával köti össze.

MTI
Címkék:
  • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
    A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
MTI Hírfelhasználó