Kijárási tilalmat rendeltek el Bagdadban az erőszakossá vált tüntetések miatt
2019. október 3. 10:05

Kijárási tilalmat rendeltek el az iraki fővárosban meghatározatlan időre – jelentette be Ádil Abdul Mahdi iraki miniszterelnök szerda éjjel, miután a második napja tartó bagdadi tüntetések erőszakcselekményekbe torkolltak, és több halálos áldozatot is követeltek.

A hadsereg főparancsnokának közleményére hivatkozva, Abdul Mahdi azt mondta, hogy „minden jármű és személy mozgása teljességgel tilos lesz ma, csütörtök hajnali 5 órától további értesítésig”.

A kijárási tilalom alól kivételt kapnak a bagdadi repülőtérre igyekvő és onnan visszatérő utasok, a mentőszolgálat gépkocsijai, a kórházak, valamint az áram- és vizszolgáltatást biztosító intézmények állami alkalmazottai, továbbá a zarándokok – áll a kormányfő nyilatkozatában.

Abdul Mahdi hozzátette, a tartományi kormányzók saját hatáskörben eldönthetik, hogy ők is bevezetnek-e kijárási tilalmat a saját tartományukban.

Szerda este már a terrorizmusellenes erők elit egységeit is bevetették a tüntetők ellen – éles lőszert és könnygázt is alkalmazva -, megakadályozandó őket abban, hogy benyomuljanak a bagdadi repülőtérre – közölték rendőrségi források a Reuters hírügynökséggel.

Az iraki főváros különböző részeiben tartott tüntetéseken kedden két ember halt meg és mintegy kétszázan megsebesültek, közülük 40-en a biztonsági erők soraiból.
A rendőrség villanógránátot, gumilövedéket, könnygázt és vízágyút is bevetett a munkanélküliség, a kormányzati korrupció és a hiányos közszolgáltatások miatt tüntetők ellen.

A tüntetések szerdán különösen erőszakossá váltak a dél-iraki Dzikár kormányzóság székhelyén, Násziríjában, ahol legalább négy tiltakozó és egy rendőr meghalt. A dzikári egészségügyi minisztérium egy forrása szerint további legalább 50 tüntető sebesült meg.

Az ország nemzetbiztonsági tanácsát szerdán rendkívüli ülésre hívta össze Ádel Abdel-Mahdi miniszterelnök. A tanácskozásról kiadott nyilatkozatában a testület leszögezte, hogy garantálják a tüntetés és a véleménynyilvánítás szabadságát, ugyanakkor elítélte a tiltakozó akciók során történt felforgató akciókat.

Hangsúlyozták egyúttal, hogy „minden szükséges intézkedést meg fognak tenni az állampolgárok, valamint a köz- és magánvagyon biztonságának védelme érdekében”.

Muktada asz-Szadr nagy hatalmú síita hitszónok a tüntetések békés keretek között tartására szólította fel híveit, valamint arra, hogy ülő- vagy általános sztrájkkal támogassák a tüntetőket. Egy Twitter-üzenetében Szadr elutasította a békés tüntetők ellen intézett támadásokat.

Az iraki védelmi miniszter mindenkit önmérsékletre szólított, és teljes készültségbe helyezte az összes katonai egységet az állami szuverenitás, valamint a kormányzati épületek és a diplomáciai képviseletek védelme érdekében.

Előzőleg a nap folyamán a biztonsági erők lezárták a Bagdad központjában lévő Tahrír térre vezető utakat, a tüntetőknek ennek ellenére sikerült bejutniuk a térre, de a Bagdad más negyedeiben is megmozdulások voltak.

Szemtanúk szerint a biztonságiak szögesdróttal zárták le azt a hidat, amely a Tahrír teret a nagykövetségeknek és kormányzati épületeknek helyet adó, úgynevezett zöld zónával köti össze.

MTI
Címkék:
 • Budapest felett az ég
  Visszajöttek, akik annyira hiányoztak, visszajöttek, akikért megint rajongunk. Gyurcsány és az SZDSZ.
 • Újra kell tanulnunk a demokráciát
  A „létező demokrácia” részének kell tekintenünk az idegen titkosszolgálatok videókészítését és az időzített nyilvánosságra hozást. A külföldi tőzsdespekulánsok kampányfinanszírozó tevékenységét. A külföldi propagandaközpontok itthoni buzgólkodását.
 • Orbán Viktor a brüsszeli EU-csúcson
  A bővítésről folytatott, éjszakába nyúló eszmecsere nem arról szólt, hogy a két ország készen áll-e a tárgyalások megkezdésére, hanem arról, hogy ha az EU azt akarja, hogy tiszteljék, neki magának is tiszteletben kell tartania kötelezettségvállalásait.
 • Karácsonynak lesz stop, nem a stadionoknak
  A Városliget megújítását jelentő Liget Budapest projekt mellett várhatóan a nagy sportvilágversenyekhez kapcsolódó létesítményfejlesztéseket sem fogja tudni leállítani Karácsony Gergely, mert nincs rá jogi lehetőség. A megválasztott új főpolgármester tegnap mégis kijelentette, élni fog vétójogával a sportberuházások terén.
 • A németek háromnegyede nem mer nyilvánosan politizálni
  A beengedett másfél millió migráns és a romló gazdasági helyzet miatt nagy a nyomás a német eliten, akik a „bennszülötteknek” kedvező politika helyett inkább növelik a nyomást az eltérő véleményekre.
MTI Hírfelhasználó