Torockón tartottak találkozót a Kárpát-medence vállalkozói
2019. október 6. 10:40

A külhoni magyarság és gazdasági élet anyaországi támogatása egyre sokrétűbbé válásának égisze alatt a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara arra vállalkozott, hogy az V. Kárpát-medencei Gazdasági Fórum részeként felmérje a több állami és társadalmi szervezet által végzett sikeres nemzet- és gazdaságegyesítő tevékenységet, illetve saját, elsősorban gazdasági hálózatépítést célzó munkájának hatékonyságát.

Ennek érdekében egyfajta összegző gazdasági fórumot tartottak tegnap a torockói Duna-házban. A pályázat alapú finanszírozások haszna mellett az immár hagyománnyá váló esemény magyar ajkú rendezői és résztvevői változatlanul fontosnak tartják a gazdasági hálózatok kiépítését és fejlesztését, a vállalkozók közötti kapcsolatfelvétel elősegítését.

– A Kárpát-medencét sokan sokféleképpen látják, értelmezik és fogalmazzák meg, különösen Trianon összefüggésében. Bár vannak, akiknek csupán földrajzi területet jelent, a magyarság többségének sokkal inkább történelmi, nemzeti fogalom, amelynek jelentős gazdasági vetülete is van. Az öreg kontinens, de kiemelten a közép- és kelet-európai övezetben térségünk évszázadokon át önálló, fejlődő gazdasági egységet alkotott – hangsúlyozta Radetzky Jenő, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

– E gazdasági egység visszaállítása nemcsak a magyar nemzet érdekeit szolgálja, de a Kárpát-medence valamennyi országának előremutató.

A 2011-ben útnak indított rendezvénysorozat első állomása a Wekerle Sándor-emlékév részeként volt Móron. A korábbi esztendőkben a különleges természeti adottságok, a történelmi gyökerű kreatív és az innovatív lakosság kínálta előnyök kihasználásának lehetőségei kerültek terítékre a találkozókon. Legutóbb pedig a Kárpát-medencei gazdasági kapcsolatok fejlesztése, a térség együttműködésének ösztönzése volt a téma, teret adva egyszersmind az államhatárokon kívül és belül élő magyar vállalkozók, gazdasági szakemberek találkozójának, ismerkedésének.

E tevékenység ösztönzésére aFejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara létrehozta az évente odaítélendő Wekerle-díjat azon kiemelkedőt alkotó személyiség vagy vállalkozás elismerésére, aki vagy amely Magyarországon, illetve a Kárpát-medencében különösen sokat tett a térségi gazdasági élet, elsősorban az ipar és a kereskedelem harmonikus fejlődéséért. Idén Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. vezérigazgatója részesült az elismerésben.

Csinta Samu (Torockó)

magyarnemzet.hu
Címkék:
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • Sorosék gyengítik a forintot
  A járvány okozta pénzpiaci bizonytalanságot kihasználva Soros Györgyék kíméletlen támadásokat intéznek a forint ellen. A spekulánstól eddig sem voltak idegenek a hasonló lépések, éppen ezért számos ország haragját kivívta. A Magyar Nemzet a következő napokban bemutatja a milliárdos legismertebb ügyleteit. Sorozatunkat az angol font elleni támadásával kezdjük.
 • Szélsőségek fogságában
  A középmértéknek a védelme vált elsődlegessé, amelyet a balliberális gondolkodás nem tűr meg.
 • Operatív törzs: egyre többen szegik meg a kijárási korlátozást
  Egyre többen szegik meg kijárási korlátozással kapcsolatos intézkedéseket, és egyre több a büntetőeljárás is - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a szerdai online sajtótájékoztatón.
MTI Hírfelhasználó