Felvidék: Az összetartozás élménye tette gazdaggá az örösi Diónapot
2019. október 8. 08:44

Negyedik alkalommal rendeztek Diónapot a bodrogközi Örös községben a hét végén. Hagyományosan október első hetében szervezik a rendezvényt, amelynek egyik fénypontja a viseletes falukerülés, de hagyománnyá vált a diófaültetés is, a diós sütemények versenye, valamint népdal- és néptánccsoportok fellépése.

Az idén nemzetközivé vált a rendezvény azzal, hogy a helyi csoportokon kívül Magyarországról és Kárpátaljáról is érkeztek fellépők. Az együttlét alkalmat adott a közös főhajtásra, az aradi vértanúk emléke előtti tisztelgésre is. Magyarország Kassai Főkonzulátusa közreműködésének köszönhetően a kultúrház előterében tizenhat tablóból álló kiállítás megnyitására, majd esőben ugyan, de közös koszorúzásra került sor a kopjafánál.

 

Az örösi Kőkút Népdalkör - Kép: Tökölyi Angéla/Felvidék.ma

Emlékező gondolatait Furik Csaba, az MKP bodrogközi megyei képviselője osztotta meg a jelenlévőkkel, aki a történelmi visszatekintésen túl Kiss Ernő tábornok utolsó szavait idézve – „Istenem, az újkor ifjúsága egész ember lesz-e? Árpádok dicső szentjei, virrasszatok a magyar ifjúság felett, hogy Krisztusé legyen a szívük és a hazáé az életük” – fogalmazta meg jövőbemutató gondolatait.

Fontos, hogy szívvel kell élnünk, és az is, hogy a 21. században is példát tudjunk adni abban, hogy a közösségért, a hazáért hittel és szeretettel tegyen mindenki a maga helyén. Kiemelte, hogy ebben mindenkinek felelőssége van.

A megemlékezés nem zavarta meg a diónapi ünnepséget, hanem meghittebbé tette, és az összetartozás élményének még intenzívebb megélésére adott lehetőséget.

A kultúrházban diós süteményekkel és harapnivalóval gazdagított asztal várta a vendégeket. A résztvevők a mini kirakodóvásár keretében a Kassán működő magyar könyvesbolt kínálatából válogathattak, valamint termelői mézet, méhviaszból készült termékeket, és egyéb kézműves termékeket vásárolhattak.

A község polgármestere és a Csemadok helyi alapszervezetének alelnöke köszöntötte a jelenlévőket, majd Simon Lívia, a rendezvény fő koordinátora elmondta, úgy gondolja, azzal, hogy eljárnak próbákra, együtt énekelnek, táncolnak, a maihoz hasonlóan igyekeznek minél többször összehozni a közösséget, mindannyian egy kicsit hozzátesznek ahhoz a példamutatáshoz és közösségépítéshez, amely a megmaradásunkat szolgálja.

A sütemények versenyébe benevezett tizenhat diós finomság kiértékelését követően, az idei Diónap alkalmával tíz fellépő csoport lépett színpadra Örösben. A helyi Kőkút népdalkör fellépésével indult a rendezvény, majd azt követően a magyarországi Sárrétudvariról érkezett csoport lépett színpadra. A Hajdú-Bihar megyei csoport a Kézenfogva Testvéreinkkel Sárrétudvari Alapítvány mellett működik. Az Alapítvány elnöke elmondta, hogy számukra a szeretet és az összetartozás napja, amikor itt lehetnek Örösben.

Minden jelenlévő számára nagy öröm volt látni, hogy a programba a gyerekeket is bevonták. Nagy sikert aratott a helyi óvodások zenés, verses, táncos fellépése. A királyhelmeci Helmeczy Mihály Alapiskola mellett működő, Balázs Lilla Petőfi-ösztöndíjas által vezetett „Helmeci Színpadreccsentők” néptánccsoport szintén kiváló produkcióval mutatkozott be. A gyermekfellépők sorát a „Bodrogközi Pulyák” fellépése zárta, akik másodszor mutatkoztak be közönség előtt.

A közel harminc gyereket színpadra állító produkció profi felkészítésről, nagy lelkesedésről, a néptánc szeretetéről és hatalmas szervezői, valamint szülői támogatásról tanúskodik. A gyerekcsoportok kultúrblokkja méltán érdemelte ki a közönség vastapsát.

A rendezvény további részében fellépett a kárpátaljai Téglásról érkező Rózsa népdalkör, valamint a nagygéresi, zétényi és a ladmóci népdalcsoportok.

A fellépéseket követően az idén sem maradt el a közös karikázó, amelyet nagy örömmel adnak tovább a helyiek az imregiek hagyományápolása nyomán.
A rendezvényt közös vacsora zárta. Mindez nem valósulhatott volna meg a lelkes helyi Csemadok-tagok és segítőik munkája, a vacsorát támogató szervezet önzetlen segítsége, valamint a magyar kormány és a helyi önkormányzat anyagi támogatása nélkül.

Az alig hatszáz lelket számláló településen nagyot álmodtak négy évvel ezelőtt. Egy jó ötlet, a tenni akarás, a hagyományápolás és továbbadás igénye, valamint a közösségépítés vágya találkozott az önkormányzat segítő szándékával. Így válhatott négy év alatt az örösi Diónap sikeres, immár nemzetközi rendezvénnyé, amely a hagyományőrzésen túl a közösségépítés szép példája, és az összetartozás üzenetét is közvetíti.  

Tökölyi Angéla 

felvidek.ma
Címkék:
  • Hunyadiról, a keresztény világ hőséről az őszi Aracsban
    „A keresztény világ legnagyobb hőse, Hunyadi János egyetemes volta az 1444. évi várnai csata után Kelettől Nyugatig új távlatokba ért, ami művelődéstörténeti értelemben hatalmas jelentőségű” – olvasható az Aracs őszi, jelképesen október 23-ai számában.
  • A bővítési portfólió elnyerése nagy diplomáciai siker
    A jövő év legfontosabb feladata a magyar gazdaság eredményeinek megvédése; ehhez gazdaságvédelmi akcióterv kell, amely a következő év első negyedévére készülhet el, és ami adócsökkentésen alapulhat majd - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, pénteken.
  • Bővülő védelmi együttműködés
    Benkő Tibor honvédelmi miniszter meghívására Budapestre érkezett november 22-én Marina Pendeš bosznia-hercegovinai védelmi miniszter. A tárcavezetők a két ország védelmi együttműködésének bővítési lehetőségeiről tárgyaltak.
MTI Hírfelhasználó