Benkő Tibor: Térségi szinten is kiemelkedő hadseregre van szükség
2019. október 8. 09:05

A honvédség modernizációjáról tartott előadást Benkő Tibor honvédelmi miniszter október 7-én, hétfőn Tiszalökön. A tárcavezető a helyi művelődési központban összegyűlt érdeklődők előtt úgy fogalmazott: a Magyar Honvédség fejlesztése minden állampolgárnak fontos, hiszen a haza védelme mindannyiunk kötelessége.

20191007_tiszalok (1)

Benkő Tibor a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen elmondta: a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program elsődleges célja, hogy biztosítsa a békét és a biztonságot. Erre korunkban mind nagyobb szükség van, hiszen az ország tágabb és szűkebb környezetében is konfliktusok és egyéb veszélyek jelentkeznek. Példaként említette a terrorizmust, az illegális migrációt, az instabil államokat, a hibrid hadviselést és a kibertérből érkező támadásokat. A különböző biztonsági problémák elhárításához az országnak bátor, hazájához hű és felkészült katonákra, illetve modern, regionális szinten is kiemelkedő hadseregre van szüksége.

Az összetett fejlesztések középpontjában a katona és felszerelése, kiképzése, életpályája áll, ugyanakkor újra kialakítják a hazai hadiipart is, amire jó példa a kiskunfélegyházi fegyvergyár – emelte ki Benkő Tibor. A miniszter az új eszközök között megemlítette a szállítórepülőgépeket, helikoptereket, kézifegyvereket és harcjárműveket, amelyek a kor minden követelményének megfelelnek. Mivel a tervek szerint a hadsereg létszámát 30 ezer főre emelik – amelyet 20 ezer főnyi önkéntes tartalékos egészít ki –, nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzásra. A fiatalok megszólítására jó eszközök lehetnek a különböző honvédelmi ösztöndíjak, képzések és táborok, de mind nagyobb az érdeklődés a már említett, területvédelmi elven szerveződő önkéntes tartalékos rendszer iránt is, amelynek már mintegy 9000 tagja van.

A honvédelmi miniszter kiemelte: a társadalom támogatása nélkül elképzelhetetlen a modern Magyar Honvédség felépítése. Ezt mozdítja elő például a hazafias honvédelmi nevelés, az ágazati szakképzés, a kadétképzés és a különböző sportesemények. Hozzátette: az emberek támogatása mellett kiemelkedő a kormány hozzájárulása is, hiszen minden évben egyre növelik a fejlesztésre szánt összegeket.

A rendezvényen beszédet mondott Gömze Sándor polgármester és Vinnai Győző, a térség országgyűlési képviselője is.

Nyulas Szabolcs

Kép: Ruzsa István 
 

honvedelem.hu
Címkék:
 • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
  Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
 • Politikai stabilitás mint érték
  Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
 • A Velencei Bizottság szerint is szembemegy a nemzetközi joggal az ukrán nyelvtörvény
  A Velencei Bizottság friss szakvéleménye ismételten világossá tette, hogy az előző ukrán elnök hivatali idejében elfogadott nyelvtörvény elveszi a nemzeti közösségek már meglévő, szerzett jogait az anyanyelv-használattal kapcsolatban – közölte a külgazdasági és külügyminiszter szombaton az MTI-vel.
 • Stadionstopból kórházstop lett Budapesten
  A fővárosi önkormányzat baloldali többségű vezetése olyan háttéralkukat kötött, amelyekkel Demszky- és a Gyurcsány-korszak emberei tértek vissza Láng Zsolt, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője szerint. Hangsúlyozta: egyelőre türelmesek a főpolgármesterként még tapasztalatlan Karácsony Gergellyel, ám elvárják, hogy a főváros lássa el a saját feladatait, s jövő év elejére kész Budapest-ví­ziót is várnak Karácsonytól és szövetségeseitől.
 • Bayer Zsolt: Húsz esztendőm hatalom…
  Ha tizenöt éves vagy, te vagy a legalkalmasabb világmegváltónak, de ha huszonkét éves, végzős joghallgató vagy és konzervatív, akkor nem vagy alkalmas ifjúságügyi helyettes államtitkárnak.
MTI Hírfelhasználó