Benkő Tibor: Térségi szinten is kiemelkedő hadseregre van szükség
2019. október 8. 09:05

A honvédség modernizációjáról tartott előadást Benkő Tibor honvédelmi miniszter október 7-én, hétfőn Tiszalökön. A tárcavezető a helyi művelődési központban összegyűlt érdeklődők előtt úgy fogalmazott: a Magyar Honvédség fejlesztése minden állampolgárnak fontos, hiszen a haza védelme mindannyiunk kötelessége.

20191007_tiszalok (1)

Benkő Tibor a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen elmondta: a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program elsődleges célja, hogy biztosítsa a békét és a biztonságot. Erre korunkban mind nagyobb szükség van, hiszen az ország tágabb és szűkebb környezetében is konfliktusok és egyéb veszélyek jelentkeznek. Példaként említette a terrorizmust, az illegális migrációt, az instabil államokat, a hibrid hadviselést és a kibertérből érkező támadásokat. A különböző biztonsági problémák elhárításához az országnak bátor, hazájához hű és felkészült katonákra, illetve modern, regionális szinten is kiemelkedő hadseregre van szüksége.

Az összetett fejlesztések középpontjában a katona és felszerelése, kiképzése, életpályája áll, ugyanakkor újra kialakítják a hazai hadiipart is, amire jó példa a kiskunfélegyházi fegyvergyár – emelte ki Benkő Tibor. A miniszter az új eszközök között megemlítette a szállítórepülőgépeket, helikoptereket, kézifegyvereket és harcjárműveket, amelyek a kor minden követelményének megfelelnek. Mivel a tervek szerint a hadsereg létszámát 30 ezer főre emelik – amelyet 20 ezer főnyi önkéntes tartalékos egészít ki –, nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzásra. A fiatalok megszólítására jó eszközök lehetnek a különböző honvédelmi ösztöndíjak, képzések és táborok, de mind nagyobb az érdeklődés a már említett, területvédelmi elven szerveződő önkéntes tartalékos rendszer iránt is, amelynek már mintegy 9000 tagja van.

A honvédelmi miniszter kiemelte: a társadalom támogatása nélkül elképzelhetetlen a modern Magyar Honvédség felépítése. Ezt mozdítja elő például a hazafias honvédelmi nevelés, az ágazati szakképzés, a kadétképzés és a különböző sportesemények. Hozzátette: az emberek támogatása mellett kiemelkedő a kormány hozzájárulása is, hiszen minden évben egyre növelik a fejlesztésre szánt összegeket.

A rendezvényen beszédet mondott Gömze Sándor polgármester és Vinnai Győző, a térség országgyűlési képviselője is.

Nyulas Szabolcs

Kép: Ruzsa István 
 

honvedelem.hu
Címkék:
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Orbán: Taktika helyett stratégiára van szükség
  Az Európai Unió (EU) szükségleteire fókuszáló stratégiára van szükség, a valódi kihívást a gazdasági teljesítmény és a versenyképesség erősítése jelenti - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Európa cenzúrázatlanul címmel rendezett online nemzetközi konferencián, szerdán.
 • Morricone: Remélem, imáim meghallgatásra találnak
  Július 6-án, 91 éves korában elhunyt a Ferenc pápa által is nagyra becsült, Oscar-díjas olasz zeneszerző, Ennio Morricone. Rá emlékezve korábbi interjúját közöljük újra, amelyben hitéről, a zene földöntúli erejéről nyilatkozott.
 • Átveheti a kormány a Lánchíd felújítását
  A kormány kész fontolóra venni, hogy átvegye a Lánchíd felújításának felelősségét, amennyiben a főváros vezetése továbbra sem lesz hajlandó megkezdeni a lassan életveszélyessé váló híd rekonstrukcióját – értesült lapunk. A hazánk nemzeti jelképének számító híd egyelőre a főváros tulajdonában áll, így a felújításról is a városvezetésnek kellene gondoskodnia.
MTI Hírfelhasználó