Schengen - A szlovén külügyminiszter üzent Zágrábnak
2019. október 9. 22:44

Horvátország akkor csatlakozhat a schengeni övezethez, ha biztosítja határainak védelmét, megállítja az illegális bevándorlást, és tiszteletben tartja a nemzetközi jogot – hangsúlyozta Miro Cerar szlovén külügyminiszter szerdán Ljubljanában, Stef Blok holland külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján.

Szlovénia többször összefüggésbe hozta Horvátország schengeni csatlakozásának kérdését a két ország határvitája ügyében hozott választott bírósági ítélettel, amelyet Zágráb elutasít, és helyette kétoldalú megállapodást szorgalmaz.

A két nyugat-balkáni ország 2009-ben fordult nemzetközi döntőbírósághoz, és a határvita miatt Szlovénia sokáig hátráltatta Horvátország európai uniós csatlakozási tárgyalásait. A vitának is szerepe volt abban, hogy Brüsszel úgy döntött, ezentúl egyetlen ország sem csatlakozhat az Európai Unióhoz mindaddig, míg nem rendezi határvitáit a szomszédaival.

A határvita témája Marjan Sarec szlovén kormányfő és Charles Michel belga miniszterelnök, az Európai Tanács leendő elnöke szerdai ljubljanai tárgyalásán is felmerült. Sarec egy, a választott bírósági döntésre vonatkozó kérdésre válaszolva diplomatikusan úgy fogalmazott, tudja, hogy Michel olyan politikus, aki tiszteletben tartja a jogállamiságot és védelmezi az EU alapértékeit, és meg van győződve arról, hogy az Európai Tanács elnökeként is ilyen marad.

Charles Michel december 1-jétől tölti be az Európai Tanács elnökének tisztségét, ljubljanai látogatása része a hivatalátvétel előkészítésének. Előzőleg Berlinben és Rómában tárgyalt.

MTI
Címkék:
 • Karácsony Gergely lovasszobránál
  De nézzük végre Budapestet, mert Budapest csodás. Húsz évig vezette egy szociológus, kilenc éve vezeti egy mérnök. Nem kell különösebb hangszerismeret lezongorázni a különbséget.
 • Nyílt hibridháborús hadüzenet a Székelyföldnek
  A megfélemlítés az egyik, talán legfontosabb célja a hibrid háborúnak. Bukarest ezúttal – akarva-akaratlanul – bevallotta, hogy háborút indított a Székelyföld ellen – még ha annak „csak” hibrid változatát is.
 • Budapest, te csodás - Jön Karácsony
  Budapesten a főpolgármester-jelöltek sorrendje a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint, a szavazatok 92,19 százalékos feldolgozottságnál a következő:
 • Szavaz az ország
  A rendszerváltozás óta nyolcadik alkalommal tartanak Magyarország 3177 településén ma önkormányzati választásokat. Voksolás képekben.
 • Tarlós: Az ellenzék megtéveszti az embereket
  Tarlós István szerint az ellenzék megtéveszti az embereket betarthatatlan ígéretekkel, s a kampány nem arról szól, amiről kellene. Erről a főpolgármester beszélt a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.
MTI Hírfelhasználó