Schengen - A szlovén külügyminiszter üzent Zágrábnak
2019. október 9. 22:44

Horvátország akkor csatlakozhat a schengeni övezethez, ha biztosítja határainak védelmét, megállítja az illegális bevándorlást, és tiszteletben tartja a nemzetközi jogot – hangsúlyozta Miro Cerar szlovén külügyminiszter szerdán Ljubljanában, Stef Blok holland külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján.

Szlovénia többször összefüggésbe hozta Horvátország schengeni csatlakozásának kérdését a két ország határvitája ügyében hozott választott bírósági ítélettel, amelyet Zágráb elutasít, és helyette kétoldalú megállapodást szorgalmaz.

A két nyugat-balkáni ország 2009-ben fordult nemzetközi döntőbírósághoz, és a határvita miatt Szlovénia sokáig hátráltatta Horvátország európai uniós csatlakozási tárgyalásait. A vitának is szerepe volt abban, hogy Brüsszel úgy döntött, ezentúl egyetlen ország sem csatlakozhat az Európai Unióhoz mindaddig, míg nem rendezi határvitáit a szomszédaival.

A határvita témája Marjan Sarec szlovén kormányfő és Charles Michel belga miniszterelnök, az Európai Tanács leendő elnöke szerdai ljubljanai tárgyalásán is felmerült. Sarec egy, a választott bírósági döntésre vonatkozó kérdésre válaszolva diplomatikusan úgy fogalmazott, tudja, hogy Michel olyan politikus, aki tiszteletben tartja a jogállamiságot és védelmezi az EU alapértékeit, és meg van győződve arról, hogy az Európai Tanács elnökeként is ilyen marad.

Charles Michel december 1-jétől tölti be az Európai Tanács elnökének tisztségét, ljubljanai látogatása része a hivatalátvétel előkészítésének. Előzőleg Berlinben és Rómában tárgyalt.

MTI
Címkék:
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • EU-csúcs: Charles Michel már tárgyalt Orbán Viktorral
  Órákon belül kezdetét veszi az állam- és kormányfők rendkívüli csúcstalálkozója Brüsszelben, ahol az országvezetők a 2021 és 2027 közötti keretköltségvetésről (MFF) próbálnak majd megállapodni.
 • Gyurcsányék ismét hátba támadták az MSZP-t
  A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalícióhoz csatlakozik két MSZP-s polgármester is – számolt be róla az Index. Mivel a kettős párttagság a szocialisták alapszabálya szerint tiltott, ezért a XVIII. kerületet vezető Szaniszló Sándornak és Kiss Lászlónak, Óbuda polgármesterének is megszűnik MSZP-s párttagsága.
 • London meg tudná rendezni az idei olimpiát Tokió helyett?
  Shaun Bailey konzervatív polgármesterjelölt szerint London meg tudná rendezni az idei olimpiát és paralimpiát, ha a koronavírus-járvány miatt Tokióból el kell mozdítani a sporteseményt.
MTI Hírfelhasználó