Előadótermet neveztek el Demján Sándorról
2019. október 10. 13:55

Dietz Ferenc, a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) kancellárja (b) és Heidrich Balázs, a BGE rektora emléklapot ad Demján Lídiának, Demján Sándor üzletember özvegyének a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának Demján Sándorról elnevezett előadótermében a névadó ünnepségen 2019. október 10-én.

Szellemi öröksége, munkássága tiszteletére előadótermet neveztek el a tavaly elhunyt Demján Sándor üzletemberről a Budapesti Gazdasági Egyetemen (BGE).

A csütörtöki névadó ünnepségen együttműködési megállapodást írt alá a Demján Sándor Alapítvány és a BGE a Vállalkozásfejlesztési Kutatói Ösztöndíj létrehozásáról.

Az oktatóknak szóló ösztöndíjjal támogatják a hazai vállalkozásfejlesztés tudományos kutatását, oktatását, a kis és középvállalkozói (kkv) szféra fejlődését, az egyetemi hallgatók vállalkozási hajlandóságát, Demján Sándor vállalkozó életművének megjelenítését az oktatásban. A következő tanévtől huszonnégy hónapra havi 150 ezer forintot lehet pályázat útján elnyerni kutatásra.

Demján Sándor a Budapesti Gazdasági Egyetem jogelődje, a Felsőfokú Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakiskola diákja volt.

Az ünnepségen Demján Lídia, Demján Sándor özvegye visszaemlékezett arra, hogy mindketten a BGE jogelődjénél tanultak, 1962-ben itt ismerkedtek meg. Férje mindig büszke volt családjára, munkájában pedig realista volt, és egyben álmodozó is, mindent megtett céljai megvalósításáért, munkatársaival csapatszellemben dolgozott - mondta.  

Valastyán Pál, a Demján Sándor Alapítvány kuratóriumi elnöke azt hangsúlyozta, hogy alapértéknek tekintik az oktatást, a kutatást és a fiatal tehetségek támogatását.

Heidrich Balázs, a BGE rektora egyebek mellett arról beszélt, hogy az egyetemen kiemelt helyet foglalnak el a vállalkozásfejlesztési képzések. Létrehozták a Vállalkozás- és Gazdálkodástudományi Doktori Iskolát, a vállalkozói kultúra terjedését és erősítését elősegítő BGE Budapest LAB Vállalkozásfejlesztési Központot, amely tudásmegosztással és hiánypótló kutatói tevékenységgel járul hozzá a hazai kkv-k fejlesztéséhez.

Kozák Tamás, a BGE Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának Kereskedelmi Tanszék vezetője Demján Sándor kereskedelemfejlesztésben elért eredményeit méltatva úgy fogalmazott, nevéhez kapcsolódik az elmúlt félévszázad meghatározó kereskedelemfejlesztése, példaként említette az ÁFÉSZ-eket, a Skála Coopot, a Pólus Centert, a WestEnd City Centert.

Demján Sándor nagyvállalkozó 1943. május 14-én született Börvelyen, 2018. március 26-án 75. életévében hunyt el.

Szakmai karrierjét 1965-ben a Gárdonyi ÁFÉSZ-nél kezdte, munkássága a során számos cég létrehozásánál közreműködött: 1973-ban ő indította a Skála áruházláncot, 1986-ban megalapította a Magyar Hitelbankot. Nevéhez fűződik a Gránit Pólus Csoport, a Gránit Bank, a TriGranit Csoport megalapítása. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) ügyvezető elnöke, az Országos Takarékszövetekezti Szövetség elnöke volt. A kultúra támogatásaként 2003-ban létrehozta a Prima Primissima Díjat.

A Demján Sándor Alapítvány több ezer nehéz helyzetben lévő diák, egyetemista ösztöndíját finanszírozta.

Budapesti városfejlesztésében betöltött munkásságáért Demján Sándor 2003 óta Budapest Díszpolgára, a kultúráért, a rászorulók felkarolásának érdekében végzett munkája elismeréseként az Emberi Méltóság kitüntetésben részesült, 2013-ban megkapta a Magyar Érdemrend nagykeresztjét.

Lugasi Andrea, a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának dékánja beszédet mond a BGE Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának Demján Sándorról elnevezett előadóterme névadó ünnepségén Budapesten 2019. október 10-én. Az asztalnál balról jobbra ülnek: Dietz Ferenc, a Budapesti Gazdasági Egyetem kancellárja, Demján Lídia, Demján Sándor üzletember özvegye, Valastyán Pál, a Demján Sándor Alapítvány Kuratóriumának elnöke és Heidrich Balázs, a BGE rektora. MTI/Kovács Tamás

Lugasi Andrea, a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának dékánja (b), Demján Lídia, Demján Sándor üzletember özvegye (k) és Heidrich Balázs, a BGE rektora a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának Demján Sándorról elnevezett előadóterme előtt Budapesten, a névadó ünnepség napján, 2019. október 10-én. MTI/Kovács Tamás

MTI
Címkék:
  • Orbán: Közép-Európa lesz Európa jövője
    Kellő szerénységgel, de 30 év teljesítményének önbizalmával és az európai helyzet ismeretében mondhatni, hogy 30 éve még azt gondoltuk, Közép-Európa jövője Európa, de ma már azt látni, hogy "mi vagyunk Európa jövője", és "készen is állunk erre a küldetésre" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Prágában a bársonyos forradalom 30. évfordulójának alkalmából rendezett megemlékezésen.
  • Híd épül a rendező pályaudvar felett
    Több fejlesztéssel erősíti az állami beruházó a körvasút Kelenföld és Ferencváros közötti szakaszát: a Déli összekötő híd bővítése mellett Ferencváros állomáson belül is feloldanak egy szűk keresztmetszetet, és ennek érdekében hidat építenek a vágányok fölött. A körvasúton jelentős S-Bahn-fejlesztéseket terveznek, így új megállót kap a Kopaszi-gát és a tervezett észak-csepeli városrész is.
  • Az aréna jelesre vizsgázott
    Megnyílt az új Puskás Ferenc Stadion, az ország legnagyobb sportlétesítménye. Két és fél év alatt épült fel és megfelel a mai kor minden követelményének. Több mint 67 ezer ülőhely van benne, de koncertek esetén akár nyolcvanezer embert is be tud majd fogadni.
MTI Hírfelhasználó