Sárgarigók Vonulása - járőrbajnokság tartalékos katonáknak
2019. október 11. 10:18

Sárgarigók Vonulása elnevezéssel hirdetett rendhagyó járőrbajnokságot a járási századok katonái részére az MH 2. Vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred. A hagyományteremtő céllal szervezett, maga nemében egyedülálló bajnokságot a 101. területvédelmi zászlóalj válogatottja nyerte.

20191009_Területvédelmi tartalékosok verseny (11)

Első alkalommal mérték össze katonaszakmai felkészültségüket, fizikai állóképességüket és szerencséjüket az MH 2. Vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred katonái. A járási századok csapatai két napon át küzdöttek a helyezésekért október első hétvégéjén.

Lipták József alezredes, Békés megye területvédelmi zászlóaljának parancsnoka, a bajnokság főszervezője elmondta: a feladatokat az önkéntesek kiképzési tematikája alapján állították össze, így tulajdonképpen a katonák képességeinek, elméleti és gyakorlati ismereteiknek az ellenőrzésére is kiváló lehetőséget biztosított. Ugyanakkor a közösségekben kialakult bajtársi kapcsolatokat is erősítette.

20191009_Területvédelmi tartalékosok verseny (5)

A verseny két helyszínen zajlott. Az „A” feladatsoron egészségügyi ismeretekből, éllenőrző-áteresztő pont üzemeltetéséből, ügyességi feladatokból, elméleti kérdésekből, akadálypálya leküzdéséből, lövészetből, lesállásból érkező támadás elhárításából, fegyver szét- és összeszerelésből, tárazásból kellett bizonyítaniuk felkészültségüket a tartalékos katonáknak. A „B” feladat pedig egy komplex tereptan foglalkozásnak felelt meg. Egy erdős, mintegy öthektáros területen kellett a csapatoknak a kihelyezett pontokat megtalálniuk a NATO szövetségi rendszerében használt koordinátarendszer (Universal Transverse Mercator – UTM) alapján.

20191009_Területvédelmi tartalékosok verseny (15)

Az első alkalommal, tizennégy csapat részvételével megrendezett, Sárgarigók Vonulása nevet viselő rendhagyó járőrbajnokságot a házigazda 101. területvédelmi zászlóalj, Hatala Tímea tartalékos őrmester, Koszti Márta, Pocsai Tibor és Cs. Veres Andor tartalékos szakaszvezetők alkotta válogatott nyerte. Második helyen 38. zászlóalj 1. csapata végzett, a bronzérmet pedig a 101. zászlóalj 2. gárdája tagjai vihették haza.

A bajnokság résztvevőinek Polyák András ezredes, az MH 2. Területvédelmi Ezred parancsnoka és helyettesei, Kovács Imre és Huszár Ferenc alezredesek, valamint a Békés Megyei Védelmi Bizottság honvédelmi referense, Gulyás László alezredes gratuláltak az elért eredményekhez.

20191009_Területvédelmi tartalékosok verseny (1)

A verseny megnyitója a magyar tartalékosok napjáról történő megemlékezésre is lehetőséget biztosított. A katonai kiképzésben, szolgálati feladataik ellátása során tanúsított kiemelkedő munkájuk elismeréseként Polyák András ezredes tizenhét önkéntes területvédelmi katona részére adományozott emléklapot.

Sárgarigók „becenéven” hajdan a császári és királyi 101. gyalogezred katonáit emlegettek – ezredparolijuk kénsárga színe miatt. Az érintettek az elnevezést nem sérelmezték, hiszen a sárgarigó rejtőzködő, ügyes-furfangos madár – szeptember végén délre vonul.

Galambos Sándor

Kép: Dinya Magdolna

honvedelem.hu
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó