A Panteon hazatér a Magyar Festészet Napjára a Székely Nemzeti Múzeumba
2019. október 11. 13:15

A Székely Nemzeti Múzeum idén képzőművészeti gyűjteményének legjavával kapcsolódik a Magyar Festészet Napja 2019-es eseményeihez. A Panteon című kiállítást október 15-én délután hat órakor nyitják meg a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban.

A kiállítást Kovács Árpád művészettörténész mutatja be, a tárlathoz kötődően október 21–22. között múzeumpedagógiai foglalkozásokat tartanak gyerekeknek.

 

Képtalálatok a következőre:

Kovács Árpád - szekelyhon.ro

A Panteon a Székely Nemzeti Múzeum képzőművészeti gyűjteményének legjavát bemutató tárlat, az erdélyi magyar közösség kiemelkedő képzőművészeti életműveinek reprezentatív bemutatását vállalta fel.

A tárlaton Ács Ferenc, Baász Imre, Barabás Miklós, Bene József, Börtsök Samu, Gyárfás Jenő, Koszta József, Kováts Ferenc, Mattis-Teutsch János, Nagy Albert, Nagy Imre, Nagy Oszkár, Pirk János, Plugor Sándor, Sikó Miklós, Szathmáry-Papp Károly, Szolnay Sándor, Varga Nándor Lajos, Ziffer Sándor művei láthatók. A mintegy nyolcvan művet felsorakoztató kiállítás anyaga a múzeum képzőművészeti gyűjteményének progresszív vonulatát igyekszik bemutatni, tekintettel van a transzszilván soknemzetiségű erdélyi realitásra is.

A Panteon olyan tárlat, amely tükrözi, kik is vagyunk mi, erdélyiek.

„Örvendünk, hogy most a sepsiszentgyörgyi közönség ismét láthatja ezt az értékes gyűjteményt, hiszen jó évtizede nem volt itthon közszemlére téve, most a Magyar Festészet Napja kiváló alkalom arra, hogy ismét egyben csodálhassuk meg a Panteont” – mondta el Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója.

Varga Mihály - kronikaonline.ro

Hamarosan kezdődik a Székely Nemzeti Múzeum épületének felújítása, ez idő alatt az értékes gyűjteményeket nem tárolni szeretnék, hanem Kárpát-medencei körutakat szerveznek, a Panteon most budapesti és csíkszeredai bemutatkozó után érkezik haza a Magyar Festészet Napjára – tájékoztatott az igazgató.

Hozzátette, a Panteon az utolsó nagy kiállítás a múzeum korszerűsítési munkálatainak megkezdése előtt, ezt követően már nem fogadnak új tárlatokat mindaddig, míg zajlik a felújítás. A kiállítás december végéig megtekinthető keddtől péntekig 9–16 óra között, szombaton és vasárnap 9–14 óra között. A Székely Nemzeti Múzeum idén hetedik alkalommal csatlakozik a 2002-ben kezdeményezett Magyar Festészet Napjához, amely a magyar festőművészet és a magyar festőművészek ünnepe. Idén a Kárpát-medencében 109 helyszínen közel 200 eseményt szerveznek a festészeti nap alkalmából.

szekelyhon.ro
Címkék:
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó