Sepsiszentgyörgyi kiállításon mutatkozik be a Magyar Művészeti Akadémia
2019. október 12. 18:14

Először mutatkozik be Erdélyben a Magyar Művészeti Akadémia (MMA), mely tagjai alkotásainak legjavát vitte el a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban (EMŰK) megrendezett Transzmisszió című tárlatra, amelyen a magyarországi anyagot erdélyi művészek munkáival egészítették ki.

A tárlat péntek esti megnyitójáról a Kovászna Megyei Önkormányzat sajtóosztálya számolt be az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében. A kiállításmegnyitó egyben a tizedik Székelyföldi Napok nyitánya is volt.

Vécsi Nagy Zoltán, az EMŰK vezetője köszöntőjében kitért arra, hogy az erdélyi magyar képzőművészetben máig él a "sajátosan erdélyi lelkületű" művek alkotásának eszménye. Ezért is dicséretesnek tartotta, hogy az MMA a határokon kívülre rekedt művészeket is felveszi soraiba. Ezzel - a műkritikus szerint - azt sugallja, hogy nagyra becsüli a nemzeti művészet lelkületeinek sajátosságait, "nyelvi párhuzammal élve, nyelvjárásainak ízét, zamatát, egyedi körülményeiből születő kivételes értékeit".

Vécsi Nagy Zoltán szerint a Transzmisszió című kiállítással az MMA egy művészeti párbeszédet hívott létre, amely bemutatja, hogy a magyar képzőművészet képes közösségi erővé koncentrálni a szellemi energiákat.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke köszöntőjében Barabási Albert-László hálózatkutatót idézve jelentette ki: a Székelyföld előtt álló igazi kihívás az, hogy fenn tudja-e tartani egyediségét, vagy beolvad a globalizációba. A politikus szerint az a legfontosabb kérdés, hogy egyszerre tudunk-e digitálisak, és hagyományőrzők lenni. "Nekünk nem egy Szilícium völggyé kell válnunk, hanem Székelyföld egyediségét kell megőriznünk. Ehhez kell társítani mindazt, amit a 21. század biztosít" - tette hozzá.

Kelemen Hunor köszönetet mondott a három székelyföldi megye jelenlegi és valamikor vezetőinek, akik ezzel Székelyföldi Napokkal is bizonyították, hogy tudják, hogyan kell Székelyföldnek közös identitást adni.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke arról beszélt, hogy fontos érteni egymás nyelvét. Kucsera Tamás Gergelynek, a Művészeti Akadémia főtitkárának megfogalmazására utalt, mely szerint ez a kiállítás megmutatja, hogy a magyarországi és az erdélyi művészek száz év szétszakítottság után is értik egymás képzőművészeti nyelvét.

A MMA Képzőművészeti Tagozata és a sepsiszentgyörgyi EMŰK által szervezett Transzmisszió kiállítás Jovián György és Vécsi Nagy Zoltán szakmai irányításával jött létre. A kiállítás november 22-ig tekinthető meg.

A Székelyföld Napok rendezvénysorozatot a székelyföldet is magába foglaló három megye önkormányzata, a megyék kulturális intézményei szervezik civilek bevonásával. A rendezvénysorozat keretében október 10-20. között, több mint kétszáz programot tartanak. Ezekről a  www.szekelyfoldnapok.ro honlapon nyújtanak részletes tájékoztatást.

MTI
Címkék:
 • Budapest felett az ég
  Visszajöttek, akik annyira hiányoztak, visszajöttek, akikért megint rajongunk. Gyurcsány és az SZDSZ.
 • Újra kell tanulnunk a demokráciát
  A „létező demokrácia” részének kell tekintenünk az idegen titkosszolgálatok videókészítését és az időzített nyilvánosságra hozást. A külföldi tőzsdespekulánsok kampányfinanszírozó tevékenységét. A külföldi propagandaközpontok itthoni buzgólkodását.
 • Orbán Viktor a brüsszeli EU-csúcson
  A bővítésről folytatott, éjszakába nyúló eszmecsere nem arról szólt, hogy a két ország készen áll-e a tárgyalások megkezdésére, hanem arról, hogy ha az EU azt akarja, hogy tiszteljék, neki magának is tiszteletben kell tartania kötelezettségvállalásait.
 • Karácsonynak lesz stop, nem a stadionoknak
  A Városliget megújítását jelentő Liget Budapest projekt mellett várhatóan a nagy sportvilágversenyekhez kapcsolódó létesítményfejlesztéseket sem fogja tudni leállítani Karácsony Gergely, mert nincs rá jogi lehetőség. A megválasztott új főpolgármester tegnap mégis kijelentette, élni fog vétójogával a sportberuházások terén.
 • A németek háromnegyede nem mer nyilvánosan politizálni
  A beengedett másfél millió migráns és a romló gazdasági helyzet miatt nagy a nyomás a német eliten, akik a „bennszülötteknek” kedvező politika helyett inkább növelik a nyomást az eltérő véleményekre.
MTI Hírfelhasználó