Közösségi ház épül a bajorországi magyar cserkészparkban
2019. október 12. 21:32

A kormány által támogatott beruházás alapkövét szombaton tették le.

Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa az ünnepség után az MTI-nek telefonon adott nyilatkozatában elmondta, hogy egy 100 fő befogadóképességű közösségi házzal bővül a Hárshegy Cserkészpark, amely 1991 óta működik a Nürnberg térségében fekvő Kastl-Mennersbergben, az egykori Németországi Magyar Gimnáziumnak helyet adó vár, a Burg Kastl közelében.

A miniszteri biztos kiemelte, hogy a Magyarországon a kommunizmus évtizedei alatt betiltott cserkészmozgalom Nyugaton mindig is a magyarság megőrzésének egyik legfontosabb intézménye volt, és az évről évre megtartott táborok az anyaországtól távol is „egy darabka hazát” jelentettek a fiataloknak.

A diaszpórákban élőknek ma is nagyon fontos a cserkészet a nyelv és a kultúra átadásában, és a kormány kiemelten támogatja ezt a törekvést, hiszen „az ifjúság adja a nemzet erejét, addig van jövőnk, ameddig ők őrzik hagyományainkat, kultúránkat” – mondta Szilágyi Péter.

Hozzátette, hogy az új közösségi ház az egész németországi és nyugat-európai magyarságnak is a központjává válhat, azért is, mert a tízhektáros, erdős-mezős cserkészpark ugyan csak egy félreeső falunál fekszik, mégis szinte a közösség szívében, csaknem egyenlő távolságra Bécstől, Berntől és Berlintől.

Ismertette: a kormány 110 millió forinttal támogatja a Németországi Magyar Szervezetek Szövetségének (BUOD) kezdeményezésére indult beruházást, amelynek befejezését 2021 tavaszára tervezik, de az épület alsó szintjét már jövő nyáron használják majd a cserkésztáborozok résztvevői.

Szilágyi Péter ugyancsak szombaton az ausztriai Salzburgban megnyitotta a Határtalanul című magyar képzőművészeti alkotótáborban készült művekből rendezett kiállítást. Az 1993 óta működő Salzburgi Magyar Egyesület szervezésében helyi magyar művészek felvidéki, délvidéki és erdélyi magyar pályatársakkal dolgoztak együtt. Tárlatuk „bizonyíték arra, hogy a művészet valóban képes alkotók, közösségek és egész nemzetek összekötésére” – emelte ki a miniszteri biztos.

Hozzátette: a szintén magyar kormányzati támogatással megvalósult kezdeményezés nemcsak Magyarország és Salzburg között teremt hidat, különlegessége, hogy a Kárpát-medence minden tájáról érkezett művészek a munkáik közös bemutatásával kinyilvánítják a magyarság határokon átívelő összetartozását.

MTI
Címkék:
  • Orbán: Közép-Európa lesz Európa jövője
    Kellő szerénységgel, de 30 év teljesítményének önbizalmával és az európai helyzet ismeretében mondhatni, hogy 30 éve még azt gondoltuk, Közép-Európa jövője Európa, de ma már azt látni, hogy "mi vagyunk Európa jövője", és "készen is állunk erre a küldetésre" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Prágában a bársonyos forradalom 30. évfordulójának alkalmából rendezett megemlékezésen.
  • Híd épül a rendező pályaudvar felett
    Több fejlesztéssel erősíti az állami beruházó a körvasút Kelenföld és Ferencváros közötti szakaszát: a Déli összekötő híd bővítése mellett Ferencváros állomáson belül is feloldanak egy szűk keresztmetszetet, és ennek érdekében hidat építenek a vágányok fölött. A körvasúton jelentős S-Bahn-fejlesztéseket terveznek, így új megállót kap a Kopaszi-gát és a tervezett észak-csepeli városrész is.
  • Az aréna jelesre vizsgázott
    Megnyílt az új Puskás Ferenc Stadion, az ország legnagyobb sportlétesítménye. Két és fél év alatt épült fel és megfelel a mai kor minden követelményének. Több mint 67 ezer ülőhely van benne, de koncertek esetén akár nyolcvanezer embert is be tud majd fogadni.
MTI Hírfelhasználó