Joghézag vezetett a legújabb mohácsi vészhez
2019. október 14. 09:32

Szekó József, Mohács Fidesz–KDNP-s polgármestere elhunyt. A mohácsi polgármester-választáson így egyetlen jelölt maradt, a szocialisták jelöltje, Csorbai Ferenc. Amikor a jogalkotó az önkormányzati választásról szóló törvény, illetve a választási eljárási törvény szövegét megalkotta, nem gondolhatott előre az olyan esetekre, amikor a választáson elinduló két jelölt közül az egyik a jelölés folyamatának lezárása után haláleset, választójog elvesztése vagy lemondás miatt kiesik, így egyetlen ellenfele annak ellenére versenytárs nélkül indulhat, hogy a választópolgárok nem kizárólag az ő indulását támogatták ajánlásukkal.

A választási eljárásról szóló törvény 137. paragrafusa értelmében a jelölt kiesik, ha a magyarországi szavazás megkezdése előtt a központi névjegyzékből halála vagy választójogának elvesztése miatt törlésre kerül, a választhatóságát elveszti, avagy a szavazás legkorábbi külföldi külképviseleten való megkezdéséig jelöltségéről írásban lemond. A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló 1990. évi L. törvény 20. paragrafusa sorolja fel az időközi választás eseteit. A jelenlegi szabályozás szerint csak abban az esetben kell időközi polgármester-választást kiírni, ha egy adott településen nincs polgármesterjelölt, a megválasztott polgármester tisztsége, egyebek mellett halál, lemondás vagy tisztségének egyéb megszűnése miatt megszűnik, avagy a két legtöbb szavazatot kapott jelölt ugyanannyi voksot kapott. Annak érdekében, hogy a jövőben ne történhessen meg a mohácsi vészhez hasonló eset, törvényben rögzíteném, hogy abban az esetben, ha valamely jelölt halála vagy más okból való kiesése miatt a polgármesterjelöltek vagy egyéni képviselőjelöltek száma egy főre csökken, és a jelölés lezárása miatt új jelölésre nincs lehetőség, időközi választást kell kiírni.

A jelölt halála esetén akkor is időközi választást kellene kiírni, ha kiesése folytán ugyan egynél több jelölt marad versenyben, de az őt jelölő szervezet kéri az időközi választás kiírását. A fenti jogszabályi módosítás bezárja azt a joghézagot, amely lehetővé teszi, hogy egy esélyes polgármesterjelölt halála folytán a választók többségének bizalmát nem élvező riválisa verseny nélkül nyerje el valamely település vezetését.

Magyar Nemzet
Címkék:
MTI Hírfelhasználó