Szakemberigény fékezi a hazai digitalizációt
2019. október 14. 14:57

Az EY nemzetközi könyvvizsgáló és üzleti tanácsadó által megkérdezett vállalati felső vezetők komoly korlátokat látnak a mesterséges intelligencia (MI) üzleti felhasználásában – olvasható a cég összegzésében. Ennek oka a megkérdezettek harmada szerint az, hogy az új megoldások bevezetését lassítja a képzett szakemberek hiánya.

Mindeközben a válaszadók fele elkerülhetetlennek tartja a technológiai fejlődést, amely jelentős hatással lesz a társaság költségeinek csökkentésében, valamint a bevételek növekedésében egyaránt. Az MI ugyanis többek között olyan alkalmazások elterjedését is elősegíti, mint a gördülékenyebb kapcsolattartás az ügyfelekkel. Ilyenek a kapcsolattartást segítő chatbotok vagy a fogyasztói igények elemzését és előrejelzését elvégző szoftverek, de megteremtik az önvezető járművek technikai hátterét is. Magyarországon sok cégvezető attól tart, hogy nem tudja hatékonyan felkészíteni szervezetét a változásra, az MI elterjedése még kezdeti fázisban van.

Ez a félelem gyakran alapul korábbi, elakadt beruházásokon vagy az új technológiá­val kapcsolatos tapasztalat ­hiányán. Az EY rámutatott, az újításoknak mindig két fontos, egymáshoz kapcsolódó része van: a tech­nikai változás mellett annak hatása az érintettekre is. Az Egyesült Államokban viszont már tízből nyolc menedzser felismerte, hogy a mesterséges intelligencia nagymértékben hozzájárul majd a cég hatékonyabb működéséhez, a versenyképesség megőrzéséhez, sőt az ügyfelek jobb megértéséhez is.

Magyar Nemzet
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó