Dánia elvenné a kettős állampolgárságú dzsihadisták dán útlevelét
2019. október 14. 23:36

A dán kormány elvenné az Iszlám Állam terrorszervezethez tartozó kettős állampolgárságú dzsihadisták dán útlevelét – közölte Mette Frederiksen miniszterelnök.

A török-szíriai határtérségben kialakult helyzet azzal a jelentős kockázattal jár, hogy azok a szélsőségesek, akik dán útlevéllel is rendelkeznek, rövidesen útra kelhetnek Dánia felé – indokolta a kormányzati terveket Frederiksen.

A kabinet ezért arra kéri a koppenhágai parlamentet, hogy gyorsan vitasson meg egy törvényjavaslatot, amely a kettős állampolgárságú iszlamistákat megfosztaná a dán útlevelektől még mialatt külföldön tartózkodnak.

A török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) nevű ellenzéki fegyveres csoport október 9-én indított offenzívát a kurdok ellen Északkelet-Szíriában, Ankara állítása szerint a terrorveszély elhárítása érdekében. A térségben kialakított táborokban tartják fogva az Iszlám Állam terrorszervezet számos dzsihadistáját is.

A török hadműveletek miatt fennáll a veszély, hogy ezekből a táborokból a külföldi iszlamisták megszökhetnek és Dániába mehetnek – mutatott rá Frederiksen. Ezek a szélsőségesek veszélyt jelentenek a dán társadalomra, „nem kívánatosak Dániában” – szögezte le a kormányfő.

Hozzátette ugyanakkor, hogy az új szabályozás csak a kettős állampolgárokra vonatkozna, akinek viszont csak dán útlevele van, azt attól nem kobozhatják el, mert így hontalanná válna.

MTI
Címkék:
  • Jelentős béremelés jön az igazságszolgáltatásban
    A kormány három részletben emeli a bírák és az ügyészek illetményét: január 1-jétől a bírák átlagosan 32 százalékos, az ügyészek 21 százalékos illetményemelésben részesülnek, majd 2021-ben és 2022-ben 12, illetve 13 százalékos emelésben - jelentette be Varga Judit igazságügyi miniszter szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.
  • Most éppen az Index oktat ki kereszténységből…
    A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) 75. évfordulója kapcsán a balliberálisok ismét elővették a szakállas „bezzegkereszténydemokrata” mantrájukat.
  • Nem ünnepi hangulatban zajlott a Lánchíd avatása
    Százhetven éve, 1849. november 20-án avatták fel a Lánchidat. A Buda és Pest között az első állandó dunai átkelő átadása a levert szabadságharc után egyáltalán nem ünnepi hangulatban zajlott.
MTI Hírfelhasználó