Megkezdődött az Alstom-metrókocsik beszerzésével kapcsolatos büntetőper
2019. október 15. 23:39

A tárgyalás előkészítő ülésével megkezdődött az Alstom metrókocsik beszerzésével kapcsolatos büntetőper. Két magyar, egy amerikai és egy osztrák állampolgár ül a vádlottak padján. A vád szerint Demszky Gábor főpolgármestersége idején megbízóik érdekében több millió euró kenőpénzt fizettek ki azért, hogy az Alstom nyerje a közbeszerzési pályázatot. Ezek a szerelvények futnak ma már a 2-es és a 4-es metró vonalán – közölte az M1 Híradója.

A metrókocsik beszerzésével kapcsolatos büntetőügyben négy ember ellen emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség. A tárgyalás előkészítő ülésén az ügyész azt mondta, ha beismerik a bűncselekmény elkövetését, és lemondanak a tárgyalás jogáról, valamennyiük esetében 8 hónap és 1 év 4 hónap közötti, felfüggesztett börtönbüntetést kér a bíróságtól.

Zalmai S. fiktív tanácsadói szerződéseket köthetett

A vádlottak közül senki nem élt ezzel a lehetőseggel. Az ügyészség szerint az elsőrendű vádlott, Zalmai S., aki a vádbeli időszakban az Alstom egyik alelnöke volt, fiktív tanácsadói szerződéseket kötött dán és osztrák gazdasági társaságokkal, hogy az Alstomtól kapott pénzzel befolyásolja a BKV metrókocsik beszerzésére kiírt közberszerzési pályázatát.

A vádirat azt is tartalmazza, hogy az amerikai férfi a vesztegetési pénzt 2007 és 2009 között, több részletben adta át olyan személyeknek, akik befolyásolhatták a pályázat eredményét.

Vádlott-társai a fiktív szerződések megkötésében és a tanácsadók bevonásában működhettek közre. Az ügyészség szerint valamennyien tudták, hogy korrupcióban vesznek részt.

A 2005-ben, Demszky Gábor főpolgármestersége idején kiírt közbeszerzési pályázatot végül az Alstom vezette konzorcium nyerte.

Az ügyvéd szerint hiányos a vádirat

A harmadrendű vádlott védője a vád törvényességét is megkérdőjelezte. Mint mondta, a vádiratban csak azok szerepelnek, aki az ügyészség szerint a vesztegetési pénzt adták, azok viszont nem, akik azt elfogadták – hangzott le az M1-en.

„A vádirat rossz, hiányos. Egy szociológiai tanulmány. Egy érdekes szociológiai tanulmány. 30-40 év múlva sokan fogják ezt olvasni, mik is történtek Magyarországon a vádbeli időszakban” – mondta Nagy Gábor, ügyvéd.

A bíró a kételyeket eloszlatva jelezte, hogy a vesztegetés akkor is bűncselekmény, ha a pénzt elfogadó személy, vagyis a passzív fél ismeretlen marad. A negyedrendű vádlott, egy 36 éves osztrák állampolgár, aki az egyik érintett cég alkalmazottja volt, politikai üldözöttnek állította be magát. Egy idő után a bírónak kellett rendre utasítania.

Újabb névvel bővült a vádlottak listája

Az ügyészség augusztusban egy újabb ember ellen emelt vádat, és az ő ügyét egyesítik a mostanival. A vádirat szerint a férfi a korrupciós ügyletbe bevont egyik gazdasági társaság tulajdonosaként közreműködött a vesztegetési pénz továbbításában.

„Az Alstom metrószerelvényekkel kapcsolatos büntetőper első tárgyalása tavasszal lesz. A folytatásban már csak a másodrendű vádlott vesz részt a tárgyalásokon. Az első-, harmad- és negyedrendű vádlott ugyanis kérésére a bíróságtól engedélyt kapott arra, hogy ne jelenjen meg a tárgyalásokon” – tudósított az M1 riportere.

hirado.hu - M1
Címkék:
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Trianon 100 - Vérző Magyarország 8. rész
  A budapesti Nemzeti Színház Buda vagy Pest erejéből sohasem jöhetett volna létre. Déryné, aki koronatanú ebben a kérdésben, igazat mond, amikor azt állítja, hogy a magyar színjátszást Kolozsvár teremtette meg és Kassa nevelte föl, - a magyar színi kultúrának ez a két Nándorfehérvára - írja nagyszerű tanulmányában Hevesi Sándor dramaturg, rendező és színigazgató, a magyar színház egykori megújítója. Ez alkalommal a színháztörténetet idézzük, mert ez is összefügg Trianonnal.
 • A magyar kormány válságkezelésből is jelesre vizsgázott
  Jó hír számunkra, hogy a magyar nemzeti Kormány elsők között volt, akik időben meghozták a megfelelő döntéseket, elkerülve a máshol tapasztalható tragikus forgatókönyveket, így reményeink szerint a válságból való kilábalás gyors lehet.
 • Fiatal tunéziai bűnözők indultak meg Európába
  Újra a tunéziai bűnszervezetek irányítják a migrációt, ezért fiatal, büntetett előéletű migránsok érkeznek az összeroppanás szélén lévő Olaszországba.
MTI Hírfelhasználó