Az ukrán parlament elfogadta az elnök bírósági reformjavaslatát
2019. október 16. 15:09

A kijevi parlament szerdán véglegesen jóváhagyta a Volodimir Zelenszkij államfő által a bíróságok reformjáról beterjesztett egyik törvényjavaslatot.

Az előterjesztést 236 képviselő szavazta meg a 450 fős törvényhozásban. Az elnök mögött álló Nép Szolgája (Szluha Narodu) párton kívül egy frakció sem támogatta.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál ismertetése szerint három törvény, "az igazságügyi rendszerről és a bírák státusáról", "a hatalom megtisztításáról", valamint "az igazságügyi főtanácsról" szóló jogszabályok egy csomagban történő módosításáról van szó.

Az egyik legfontosabb módosítás az előterjesztésben az, hogy a legfelsőbb bíróság létszámát 200-ról 100 főre csökkenti. Ezenkívül új eljárást vezet be a bírák legfelsőbb kvalifikációs bizottságának felállítására, erkölcsi és etikai bizottságot hoz létre az igazságügyi főtanács mellé rendelve, valamint kibővíti az átvilágítás hatálya alá eső bírák körét.

A parlament a végleges változatban végül jóváhagyta azt a módosítást, amelynek alapján az igazságügyi főtanács tagjai leválthatók, ha legalább két nemzetközi szakértő is a menesztésük mellett szavaz az etikai bizottságban.

Előző nap a parlamentben felszólalva Valentina Danyisevszka, a legfelsőbb bíróság elnöke arra kérte a képviselőket, hogy ne szavazzák meg az előterjesztést. Kifogásolta az általa vezetett testület létszámának drasztikus csökkentését, hivatkozva a bíróságok túlterheltségére. Kifejtette, hogy Ukrajnában évente mintegy 4 millióan fordulnak bírósághoz. Kétezer bíró hiányzik az igazságszolgáltatásból, a legfelsőbb bíróság átalakítása pedig veszélyezteti az igazságszolgáltatás stabilitását - fejtette ki.

A hírportál emlékeztetett: Kanada, illetve több európai ország ukrajnai nagykövete úgyszintén aggályainak adott hangot a legfelsőbb bíróság létszámának felére csökkentése, továbbá amiatt, hogy az átvilágítást a törvény kiterjeszti a bírák legfelsőbb kvalifikációs bizottságának a tagjaira is.

A parlament szerdán 265 támogató szavazat mellett jóváhagyta azt az előterjesztést is, amely alapján megvonják a költségtérítést azoktól a képviselőktől, akik az adott naptári hónapban igazolatlanul hiányoznak, és ezért nem vesznek részt a szavazások több mint 30 százalékán a plenáris üléseken, vagy a bizottsági ülések több mint felén.

MTI
Címkék:
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Elkészült a koronavírus ellenszere?
  Korai fázisban adagolva a Japánban törzskönyvezett Avigan nevű, favipiravir összetevőjű gyógyszer alkalmasnak látszik arra, hogy eltüntesse az új típusú koronavírust a garat- és orrváladékból – közölte a gyógyszer hazai klinikai vizsgálatát koordináló konzorciumot vezető Pécsi Tudományegyetem (PTE) vasárnap az MTI-vel.
 • Trianon 100 - Vérző Magyarország 6. rész
  Ezúttal a művészet felé fordulunk. A kiváló művészettörténész, festő és kritikus Lyka Károly Magyar művészet – magyar határok című tanulmányát idézzük, melyben a tudós pontosságával elemzi a magyar és az európai kultúra összetartozását: „Hogy e kétféle művészet határa egyúttal Magyarországnak is természet építette keleti és déli határa, azt helyes lesz a művészettörténeti földrajz beszédes tényeként leszögezni. Aki e határokat rideg kézzel el akarná mozdítani, aligha lehet tisztában azzal, mit jelent egy ezer éven át fejlődött kultúra.”
 • Újrafoglalás
  Az új magyar nemzetpolitika megalkotóinak és megvalósítóinak van mire büszkének lenniük.
MTI Hírfelhasználó