Magyar tudós kitüntetése a Torinói Egyetemen
2019. október 16. 16:56

A Torinói Egyetem hat évvel ezelőtt alapított kitüntetését eddig olasz, francia és német professzorok kapták. A „Derrida tiszteletbeli professzor” címet az idén Orbán Jolán, a PTE Irodalomtudományi Intézetének tanára vehette át. Köszöntőbeszédében az egyetem rektora kiemelte a két egyetem kutatási programjainak hasonlóságát és méltatta a magyarországi professzor nemzetközi visszhangot kiváltó munkásságát.

Orbán Jolán Kolozsvárott, Zürichben, Párizsban és Bostonban folytatott tanulmányokat, 1990 óta tanít a pécsi egyetemen. A nyolcvanas években ismerkedett meg a Jacques Derrida (1930-2004) dekonstrukció-filozófiájával Zürichben, később Párizsban óráira járt. Derrida 1993-ban a pécsi egyetemen tiszteletbeli doktori címet kapott, ahova 2000-ben ismét visszatért. Ekkor a párizsi és a kaliforniai (Irvine) egyetem mellett Pécsett mutatta be egyetem- és tudományelméletét, melynek a „feltétel nélküli egyetem” címet adta. Derrida gondolkodásmódja napjainkban döntően befolyásolja a művészetek, az irodalom, az építészet, a nyelvészet sőt a természet- és mérnöki tudományok különféle irányzatait. Születtek olyan értelmezések is, amely szerint az Újszövetség az Ószövetség dekonstrukciója, elemeiből újraépítése.

 

Orbán Jolán a díjátadó után a Torinói Egyetem előtt

Orbán Jolán az idén tizenötödször rendezte meg Pécsett a nemzetközi Derrida emlékelőadások-at, mely konferenciasorozat világszerte ismertté vált. Orbán Jolán Derrida írás-fordulata című könyve németül is megjelent, az új típusú gondolkodásmód bemutatása. Előadásában Orbán Jolán Derrida azon szövegét mutatta be, amelyet a Pécsi Tudományegyetemen mondott el, „Ki az anya?” címen, és amely eddig csak magyarul jelent meg. A díjátadó ünnepséghez nemzetközi konferencia is csatlakozott Torinóban, melyben egyebek mellett Derrida híres kijelentését „nincs semmi a szövegen kívül” értelmezték, de téma volt a természet, a jog és az irodalom dekonstrukciós megközelítése is. Orbán Jolán beszédében köszönetet mondott a Pécsi Tudományegyetemnek, hogy lehetővé teszi a lehető legmagasabb szintű tudományos munkát.

magyarnemzet.hu
  • Áder János: Magyarország 2050-re klímasemlegessé válhat
    Magyarország 2050-re klímasemlegessé válhat, ebben fontos szerepet játszik a paksi atomerőmű új blokkjának felépítése, a közlekedés zöldítése, az ipari termelés átalakítása és a folyamatos erdőtelepítés - mondta Áder János köztársasági elnök kedden Budapesten, az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetemen tartott előadásában.
  • Vádemelés Salvini ellen egy NGO-hajó feltartóztatása miatt
    Személyi szabadság korlátozása és hivatali kötelezettség elmulasztása címén a szicíliai Agrigento ügyészsége vádemelést kezdeményezett Matteo Salvini volt olasz belügyminiszter, a Liga vezetője ellen az Open Arms civilhajó feltartóztatásáért, amely augusztusban 164 személlyel a fedélzetén 19 napig nem köthetett ki Olaszországban - jelentette az olasz sajtó kedden.
  • "Orbán hatékonyan száll szembe a képmutató uniós elittel"
    Keményen kritizálta a felálló új Európai Bizottságot, a magyar jelöltet azonban támogatta Jaak Madison, aki az idén tavasszal felállt, hárompárti tallinni kormánykoalícióhoz tartozó Észt Konzervatív Néppárt (EKRE) európai parlamenti képviselője.
MTI Hírfelhasználó