Feszült a migrációs helyzet Bosznia-Hercegovinában
2019. október 16. 21:59

Feladták a bihácsiak, a polgármester ugyanis azt mondta, nem tudják tovább kezelni a migrációs válságot. Úgy érzik, a kormány és Brüsszel magára hagyta a várost, ezért a jövőben ők sem tesznek semmit a bevándorlás kezeléséért. Kedden kezdték el a hatóságok az utcákról táborokba szállítani a migránsokat, de kérdés, meddig lehet őket ott tartani – közölte az M1 Híradója.

Mintegy ezer, Bihács és környékén összegyűjtött bevándorlót kísért végig a rendőrség a településen. Közben többen is azt kiabálták, hogy „Allah Akbar”, vagyis Allah a legnagyobb. A térség vezetése még a hét elején döntött arról, hogy a migránsok nem maradhatnak a parkokban és az üres házakban, ezért átszállítják őket a városon kívüli táborba.

Nagy erőkkel vonultak ki a rendőrök

A rendőrök nagy erőkkel vonultak ki, majd több száz fős csoportokban kísértek át a migránsokat Vucjakra, az akció még szerdán is tartott.

Bihács környékén jelenleg mintegy hatezer migráns torlódik. A polgármester szerint ellátásukhoz eddig semmilyen külső támogatást nem kaptak, csak a település és a helyi vöröskereszt gondoskodott róluk. Suhret Fazlic bejelentette, betelt a pohár, drasztikus lépésekre van szükség. Hétfőtől így minden intézkedést megszüntetnek, és hagyják a már jelenleg is kezelhetetlen helyzetet tovább romlani.

Közben az infrastruktúra nélküli központban az átszállítások miatt két nap alatt megsokszorozódott a migránsok száma. Az eddigi 600–700 helyett már mintegy 2200-an vannak a sátortáborban. Ellátásuk már most nehézséget jelent. A segélyszervezetek eddig áramot és élelmiszert is biztosítottak, hétfőtől azonban nem csak élelmet, hanem az eddig lajtos kocsin érkező ivóvizet sem viszik majd számukra.

A helyzet komolyságát mutatja, hogy az önkéntesek már most aggódnak a migránsok hirtelen megnövekedett száma miatt, ugyanis úgy érzik, már az ő biztonságuk sem garantált. Az ellátás megvonása pedig kiszámíthatatlan következményekkel járhat.

További problémák is vannak

További problémák is vannak, a térség migránsválsággal foglalkozó munkacsoportja ugyanis azt sürgeti, hogy a Bihácson és Velika Kladusán jelenleg befogadóközpontként működő épületek tulajdonosai ne hosszabbítsák meg a hamarosan lejáró szerződésüket a Nemzetközi Migrációs Szervezettel. Jelenleg mintegy kétezer migráns további sorsa így bizonytalan, de naponta 150–200 új bevándorló is érkezik.

A Törökország felől erősödő nyomás már az egész Balkánon érezhető” – erről beszélt Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1-en. Úgy fogalmazott, a magyar határon vezető útvonalat sem felejtették el az embercsempészek.

A magyar hatóságok éppen ezért segítenek rendszeresen a balkáni országoknak az illegális migránsok feltartóztatásában. Szerdán reggel újabb rendőri kontingens indult Szerbiába, valamint Észak-Macedóniába. Az ORFK Határrendészeti Főosztályának vezetője az indulás előtt arról beszélt, az illegális migrációs útvonalak folyamatosan változnak, a bevándorlók pedig rendszeresen tesztelik a magyar határőrizeti rendszert is.

hirado.hu - M1
Címkék:
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Trianon 100 - Vérző Magyarország 6. rész
  Ezúttal a művészet felé fordulunk. A kiváló művészettörténész, festő és kritikus Lyka Károly Magyar művészet – magyar határok című tanulmányát idézzük, melyben a tudós pontosságával elemzi a magyar és az európai kultúra összetartozását: „Hogy e kétféle művészet határa egyúttal Magyarországnak is természet építette keleti és déli határa, azt helyes lesz a művészettörténeti földrajz beszédes tényeként leszögezni. Aki e határokat rideg kézzel el akarná mozdítani, aligha lehet tisztában azzal, mit jelent egy ezer éven át fejlődött kultúra.”
 • Újrafoglalás
  Az új magyar nemzetpolitika megalkotóinak és megvalósítóinak van mire büszkének lenniük.
 • Bővül a gyermekfelügyeletet ellátó intézmények köre
  Június másodikától oktatási céllal is használhatók lesznek az iskolaépületek, a vidéki bölcsődék és óvodák hétfőtől, a fővárosiak pedig szintén június másodikától térnek vissza a "normális működési rendhez" - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs vasárnapi online sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó