Török-kurd összecsapás - Többeket előállítottak Hollandiában
2019. október 17. 12:51

Huszonhárom embert vettek őrizetbe a hollandiai Rotterdamban a Törökország szíriai hadműveletét elítélő szerdai tüntetés során a helyi török és kurd közösség tagjai között kitört összetűzések miatt - közölte csütörtökön a rendőrség.

A két közösség tagjai röviddel a kurd kisebbség által szervezett megmozdulás után tűztek össze, mivel a török közösség ellentüntetést hívott össze a helyszínen.

Rendőrségi információk szerint az előállítottakat, akik legtöbbjénél csavarhúzót, vagy más fegyverként is használható tárgyat találtak, nyílt erőszak és agresszió elkövetésével, valamint bántalmazással vádolják.

A Rotterdam belvárosában tartott tiltakozó megmozdulás során kitört összetűzés során három rendőr könnyebben megsebesült.

Mark Rutte holland miniszterelnök a parlament Törökország szíriai offenzívájával foglalkozó alsóházi vitáján határozottan elítélte az erőszakot.

"Önök demonstrálhatnak ebben az országban, de mi az ilyet civilizált módon csináljuk. A társadalmi konfliktusokat párbeszéd útján kell megoldani és nem olyan eszközökkel, ahogy azt Rotterdamban láttuk. Ez teljes mértékben elfogadhatatlan" - idézte Rutte szavait a holland média.

A török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) ellenzéki fegyveres csoport Béke Forrása fedőnéven október 9-én hadműveletet indított Északkelet-Szíriában a Törökország által terrorszervezetnek minősített, Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia, valamint az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet ellen. Az offenzíva deklarált célja az, hogy elhárítsa a Törökország déli határát Ankara szerint fenyegető terrorveszélyt, továbbá biztonsági övezetet létrehozva szavatolja a Törökországban tartózkodó szíriai menekültek hazatérését.

Hollandia több más uniós ország mellett az offenzíva megkezdését követően bejelentette, ideiglenesen leállítja a Törökországnak szánt fegyverszállításokat.

MTI
Címkék:
  • Áder János: Magyarország 2050-re klímasemlegessé válhat
    Magyarország 2050-re klímasemlegessé válhat, ebben fontos szerepet játszik a paksi atomerőmű új blokkjának felépítése, a közlekedés zöldítése, az ipari termelés átalakítása és a folyamatos erdőtelepítés - mondta Áder János köztársasági elnök kedden Budapesten, az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetemen tartott előadásában.
  • Vádemelés Salvini ellen egy NGO-hajó feltartóztatása miatt
    Személyi szabadság korlátozása és hivatali kötelezettség elmulasztása címén a szicíliai Agrigento ügyészsége vádemelést kezdeményezett Matteo Salvini volt olasz belügyminiszter, a Liga vezetője ellen az Open Arms civilhajó feltartóztatásáért, amely augusztusban 164 személlyel a fedélzetén 19 napig nem köthetett ki Olaszországban - jelentette az olasz sajtó kedden.
  • "Orbán hatékonyan száll szembe a képmutató uniós elittel"
    Keményen kritizálta a felálló új Európai Bizottságot, a magyar jelöltet azonban támogatta Jaak Madison, aki az idén tavasszal felállt, hárompárti tallinni kormánykoalícióhoz tartozó Észt Konzervatív Néppárt (EKRE) európai parlamenti képviselője.
MTI Hírfelhasználó