Török-kurd összecsapás - Többeket előállítottak Hollandiában
2019. október 17. 12:51

Huszonhárom embert vettek őrizetbe a hollandiai Rotterdamban a Törökország szíriai hadműveletét elítélő szerdai tüntetés során a helyi török és kurd közösség tagjai között kitört összetűzések miatt - közölte csütörtökön a rendőrség.

A két közösség tagjai röviddel a kurd kisebbség által szervezett megmozdulás után tűztek össze, mivel a török közösség ellentüntetést hívott össze a helyszínen.

Rendőrségi információk szerint az előállítottakat, akik legtöbbjénél csavarhúzót, vagy más fegyverként is használható tárgyat találtak, nyílt erőszak és agresszió elkövetésével, valamint bántalmazással vádolják.

A Rotterdam belvárosában tartott tiltakozó megmozdulás során kitört összetűzés során három rendőr könnyebben megsebesült.

Mark Rutte holland miniszterelnök a parlament Törökország szíriai offenzívájával foglalkozó alsóházi vitáján határozottan elítélte az erőszakot.

"Önök demonstrálhatnak ebben az országban, de mi az ilyet civilizált módon csináljuk. A társadalmi konfliktusokat párbeszéd útján kell megoldani és nem olyan eszközökkel, ahogy azt Rotterdamban láttuk. Ez teljes mértékben elfogadhatatlan" - idézte Rutte szavait a holland média.

A török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) ellenzéki fegyveres csoport Béke Forrása fedőnéven október 9-én hadműveletet indított Északkelet-Szíriában a Törökország által terrorszervezetnek minősített, Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia, valamint az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet ellen. Az offenzíva deklarált célja az, hogy elhárítsa a Törökország déli határát Ankara szerint fenyegető terrorveszélyt, továbbá biztonsági övezetet létrehozva szavatolja a Törökországban tartózkodó szíriai menekültek hazatérését.

Hollandia több más uniós ország mellett az offenzíva megkezdését követően bejelentette, ideiglenesen leállítja a Törökországnak szánt fegyverszállításokat.

MTI
Címkék:
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó