Hamarosan látni fognak a gyergyószentmiklósi térfigyelő kamerák
2019. október 18. 21:58

Jövő héten még tesztüzemmódban, ezt követően várhatóan már élesben is látni fognak a gyergyószentmiklósi térfigyelő kamerarendszer első elemei. Egyelőre 12 kamera kezd működni a városbejáratoknál, de később 108 figyeli majd a köztereket, várhatóan csökkentve a kihágások, bűncselekmények számát.

Kameraszerelés a város Csíkszereda felőli bejáratánál. Hamarosan egy autós sem marad észrevétlen - Kép: Fehér Csongor

Szeptember elején szereltek fel tizenkét térfigyelő kamerát a gyergyószentmiklósi városbejáratoknál, és a napokban történt meg az áramellátásukhoz és internetkapcsolatukhoz szükséges eszközök csatlakoztatása. Így mostantól technikai szempontból már működésképesek, figyelni pedig várhatóan egy hét múlva fognak.

Mint Fodor-Vanyó Csaba, a városháza illetékese érdeklődésünkre elmondta, hétfőtől történik meg a rendszer tesztelése, az optimális beállítások megoldása, és azt követően fognak igazából „látni”.

Az eddig felszerelt tizenkét kamera közül öt rendszámfelismerésre is képes, és egy belső rendszeren a rendőrség pillanatok alatt azonosítani tudja az autó tulajdonosát is. Ezáltal pontosan követni lehet, hogy egy adott jármű mikor érkezett be a városba, és ha tovább is ment, mikor hagyta el a város területét. A hét másik kamera egyrészt a többit is figyeli, hogy ha valaki tönkre akarná tenni vagy el akarná lopni, azonosítható legyen az elkövető, másrészt pedig különböző szögekből figyeli az utat. A kamerák képeit gyergyószentmiklósi helyi rendőrségnél a nap 24 órájában szemmel tartják.

Fodor-Vanyó Csaba továbbá közölte, a tervben összesen 108 kamera felszerelése szerepel, ennyi szükséges ahhoz, hogy a város legtöbb fontos csomópontját ellenőrizhessék. Ez azonban több mint 100 ezer euróba kerülne, ezért döntöttek úgy, hogy egyelőre csak a négy fontos városbejáratnál figyelik a beérkezőket és távozókat.

 Gergely Imre

szekelyhon.ro
Címkék:
  • Karácsony Kommün
    Hát igen, nagy pártokhoz, vagy egy fővároshoz azért komoly vezetők is kellenek, kellenének. S ha nincsenek, jön a szakadék.
  • A populista, akit Brüsszel szeret
    Brüsszel irtózik a populizmustól. A demokratákat sorra címkézi a populista jelzővel. De az infantilis populizmust, amelyet Brüsszel bábjai gyakorolnak, kedveli.
MTI Hírfelhasználó