Felvidék: cél a magyar pedagógusközösség szakmai erősítése
2019. október 20. 09:20

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége fontosnak tartja a kapcsolatépítést az anyaországi szervezetekkel, intézményekkel. Ennek köszönhetően bővítik szakmai együttműködésük színterét, támogatva a továbbképzések gyarapítását. Ezen célokat irányozza elő a minap Galántán megtartott Országos Óvodapedagógiai konferencián a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karával aláírt együttműködési megállapodás.

Mint Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke a Felvidék.ma kérdésére elmondta: a felvidéki magyar pedagógusok szakmai fejlődése érdekében hiánypótló együttműködést kötöttek a magyarországi intézménnyel.

Mint hozzátette, április folyamán hasonló együttműködési megállapodást kötöttek a Győr-Moson Sopron Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Pannonhalmi Tagintézményével.

A szakszolgálati intézmény munkatársai több alkalommal is ellátogattak már a felvidéki oktatási intézményekbe. Elsősorban logopédiai és pszichológiai továbbképzéseket szerveztek az egyes iskolákban. A kistérségi egynapos szakmai képzések mellett harmincórás ismeretszerzést is biztosítottak a felvidéki magyar pedagógusok számára az SZMPSZ által szervezett nyári egyetemen – fogalmazott Fekete Irén.

Október 11-én Galántán a szövetség nevében Fekete Irén, a soproni intézmény nevében pedig dr. habil Varga László dékán írta alá a megállapodást. Az együttműködési megállapodás többek között szól arról, hogy a magyarországi intézmény vállalja, a kar oktatói szaktudásukkal segítik az SZMPSZ oktatási és szakmai anyagainak kidolgozását és oktatását, az SZMPSZ pedagógus-továbbképzési tevékenységét. Mindamellett az egyetem támogatja az oktatók és hallgatók részvételét az SZMPSZ által szervezett rendezvényeken, konferenciákon. Kölcsönösen segítik a ismeretterjesztő és egyéb közhasznú feladatok megvalósítását.

A szövetség ugyanakkor vállalja, hogy az egyesület profiljához kapcsolódó szakmai anyagok és programok kidolgozása során és azok gyakorlati megvalósításakor igénybe veszi az egyetem szellemi kapacitását. A rendezvényeiken részvételt biztosít a magyarországi intézmény képviselőinek.

Mindezeken túl az együttműködő partnerek keresik a közös pályázási lehetőségeket, valamint törekszenek a közös oktatási-kutatási projektek beindítására – sorolta az SZMPSZ elnöke.

A szövetség mindezen törekvései a felvidéki magyar pedagógusközösség minőségi fejlesztését és erősítését szolgálják, miáltal a pedagógusok könnyebben meg tudnak felelni korunk kihívásainak.

Pásztor Péter

Kép: SZMPSZ

felvidek.ma
Címkék:
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó