Hadsereg: a Sárarany Mező és a tűzkeresztség
2019. október 20. 09:45

A „Sárarany Mező 2019” elnevezésű gyakorlaton vettek részt a napokban a Felvidéken az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj, valamint a HAVÁRIA laboratórium katonái.

20191016_Sárarany Mező 2019 (3)

A biológiai-, vegyi felderítő és mentesítő szakkiképzést – éles, mérgező harcanyagok felhasználásával – a szlovák hadsereg vegyivédelmi kiképző bázisán (NBC Defence Training and Testing Center) tartották Nemeskosztolány település határában.

20191016_Sárarany Mező 2019 (4)

A kiképzés során az MH Görgei Artúr Vegyivédelmi Információs Központ alárendeltségébe tartozó HAVÁRIA laboratórium szakemberei – folyadék-, talaj- és dörzsmintákból – gázkromatográfos tömegspektrométer segítségével mutatták ki az éles mérgező harcanyagokat.

A feladatokat szigorú biztonsági körülmények között – de a precíz végrehajtást nem korlátozva – az MH 93. Petőfi Sándor Vegyvédelmi Zászlóalj instruktorai – a szlovák szakemberek közreműködésével – biztosították. A szakfelkészítés során a fő hangsúly az egyes harcos kiképzésre koncentrálódott, majd folyamatosan tolódott a rajszintű végrehajtás irányába.

20191016_Sárarany Mező 2019 (1)

A magyar vegyivédelmi katonák ez idő alatt megtanulták, illetve felelevenítették a szarin – mint idegméreg -, valamint a nitrogénmustár – mint hólyaghúzó típusú harcanyag – kimutatását különböző felületekről változó időjárási körülmények között. Elsajátították az ABV felderítő eszközök, valamint a DS-10 mentesítő készlet használatát mérgező harcanyagokkal szemben, így képessé váltak azok készség szintű alkalmazására. Mindezek mellett az újonnan kiképzett katonák a „saját bőrükön” tapasztalhatták meg az éles körülmények közötti pszichés stresszt, a védőruha, illetve a gázálarc hatékony védőképességét.

20191016_Sárarany Mező 2019 (5)

A zászlóalj katonái közül többen a hazai felkészítést követően először ezen a gyakorlópályán találkoztak éles mérgező harcanyagokkal – így esve át a tűzkeresztségen – a tapasztaltabbak pedig szinten tartották kapcsolatos korábbi ismereteiket, szakmai tudásukat.

Szalánczi Dávid főhadnagy
Kocsis Balázs százados 
Kép: Lajtai Gergely őrmester

honvedelem.hu
Címkék:
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó