Újabb tiltakozási hullám söpörhet végig a budapesti taxisokon
2019. október 21. 09:37

Demonstrációkkal, hídlezárással fenyegetőzik egy taxis egyesület a Bolt miatt - írja a Napi.hu. A gazdasági portál szerint az Uber utódjaként emlegetett Bolt (korábbi nevén a Taxify) azzal húzta ki a gyufát, hogy nem felel meg maradéktalanul a jogszabályi előírásoknak. Nem kizárt ugyanakkor, hogy a tiltakozás hátterében a Bolt nemzetközi ismertsége áll, amely miatt sok Budapestre érkező külföldi őket választja a hazai vetélytársak helyett - jegyzi meg a cikk.

Csertek István, az Európai Taxis Egyesület elnöke azt mondta, tüntetés szervezését is kilátásba helyezték egyes taxisok arra az esetre, ha a Bolt autói tovább dolgozhatnak. "Tarlós István tudtával több mint négy hónapja minősítés nélkül szolgáltatnak a Bolt autói. Mivel a Taxify/Bolt szabadjelzői nem felelnek meg a követelményeknek, kérjük, hogy a cég minősítését haladéktalanul vonják vissza. .... demonstráció szervezésébe kezdtünk. Ez először a Városháza környékét fogja érinteni. Utána jönnek újra a hidak" - jelentette be Csertek István, a Budapest Közút Zrt. szakértőjének, Komáromi Endrének. A cikk emlékeztet arra, hogy az Uber távozását követően jelent meg itthon a Taxify Hungary Fuvarszervező és Szolgáltató Kft., amelyet 2016 júliusában hoztak létre taxis személyszállításra. Csertek István szerint " a taxikat ugyan átnevezték, de a Bolt szabadjelzőit és oldalmatricáit nem minősítették le, így szolgáltatniuk sem lehetne".

Az Európai Taxis Egyesület elnöke elmondta, mivel nem felelnek meg a követelményeknek azt a trükköt vetik be, hogy a minősítő telepre úgy mennek be, hogy a matricát letakarják, a szabadjelzőt pedig lecserélik a Taxifyra vagy másra, majd amikor kijönnek a minősítésről, visszateszik a Bolt jelzést. Ez már több hónapja így működik és az illetékes hatóságok, bár Csertek István szerint tudnak a szabálytalanságokról, semmit nem tesznek ellene. A lap megkereste a Boltot is, a cégtől azt a választ kapták, hogy működésük mindenben megfelel a vonatkozó jogszabályoknak, sofőrjeik minden olyan engedéllyel rendelkeznek, melyeket a hatóság előír, és ezeket az illetékes hatóság folyamatosan ellenőrzi is.

A márkanév használatához az illetékes, állásfoglalásra jogosult fővárosi intézmény hozzájárult. Arra a kérdésre, mi az oka annak, hogy az előírásoknak nem megfelelő Bolt szabadjelzővel közlekednek az autóik, a cég azt válaszolta, hogy a nem jogerős döntést megfellebbezték, és remélik, hogy másodfokon nekik adnak majd igazat.

napi.hu
Címkék:
  • „Befolyásolási művelet” az októberi választáson
    Földi László: Az antagonizmusban lévő ellenzéki pártok a koncon való veszekedés miatt szétmarcangolnák egymást, de a külső erőtér ennek az elkerülésére elképesztő pénzt öl a 2022-es projektbe.
  • A migránsokat hajtja a közelgő tél
    Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke azt kérte a svéd Ylva Johansson leendő uniós belügyi biztostól, hogy ismét kezdje el a tárgyalásokat az intézményekkel és a tagállamokkal az új menekültügyi rendszer kidolgozása érdekében. Ennek több elemét az Európai Parlament már elfogadta a leköszönő Európai Bizottság előterjesztése alapján, azonban a tagállami szintű tárgyalások megrekedtek.
  • Tetemre hívás
    A tanácskommün összeomlását követően a román hadsereg a bolsevizmus elleni harc jelszavával nemcsak a Duna-Tisza közét, hanem Budapestet és a Dunántúl keleti részét is megszállta. A Nagy Háború és a forradalmi téboly által tönkretett és kirabolt országgal az antant mielőbb békét akart kötni, ezért a Nemzeti Hadsereg fővezérét, Horthy Miklós altengernagyot támogatta a konszolidálásban és a rendcsinálásban. Száz éve, 1919. november 16-án vonult be a fővezér Budapestre,és egy új korszak vette kezdetét.
MTI Hírfelhasználó