Folytatódnak a tüntetések Bolíviában
2019. október 23. 09:38

Evo Morales hivatalban lévő elnök kedden közel állt a győzelemhez az elnökválasztás első fordulójában, miközben több városban folytatódtak az állítólagos választási csalások elleni tüntetések.

A szavazatok több mint 96 százalékának feldolgozása után Morales 46,46 százaléknyi szavazatot, míg ellenfele, Carlos Mesa 37,04 százalékot kapott a vasárnapi voksoláson a hivatalos eredmények szerint. Az elnöknek 10 százalékpontos előnyre van szüksége, hogy december 15-én ne tartsák meg a második fordulót.

Mesa korábban csalással vádolta meg a választási bizottságot, amikor az leállította a nyilvános szavazatszámlálást, amelynek az eredményei szerint szükség lett volna a második fordulóra. A csalás hírére kilenc városban erőszakos tiltakozás kezdődött, a tüntetők választási helyiségekre támadtak, többet fel is gyújtottak. La Pazban, Santa Cruz de la Sierrában és Cochabambában a rendőrség könnygázzal oszlatta fel a tüntető tömeget.

Morales, az andoki ország első őshonos vezetője, vitatott negyedik elnöki mandátumáért indult. A 59 éves baloldali vezető az előző három elnökválasztáson már az első fordulóban győzött. Tekintélyuralmi stílusa és az erdőtüzek miatt azonban csökkent a népszerűsége a 66 éves volt jobbközép elnökkel, Mesával szemben.

MTI
Címkék:
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó