Rétvári: a velünk szemben ülők elődei üldözték a kereszténydemokratákat
2019. november 1. 16:34

Milyen küldetése lehet egy kereszténydemokrata pártnak ma? Mi a KDNP feladata? Idén hetvenöt éves Magyarországon az intézményesített kereszténydemokrata gondolat, ennek emlékére tartottak nagyszabású konferenciát az Országházban.

Rétvári Bence, az az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára aktuálpolitikai kontextusba helyezte a múlt történéseit.

 

Rétvári Bence - KDNP/Váli Miklós

„Akik velünk szemben ülnek a Parlamentben a napi munkánk során, azok egy része 1919-ig tudja visszavezetni a történetét, másik részük pedig mára összenőtt velük, de még úgy kerültek a Parlamentbe, hogy felelevenítették a második világháborúban tapasztalt félelmeket az emberekben. Minden vészterhes korszakban üldözöttek voltak a kereszténydemokraták, az üldözők szellemi elődei ma minket oktatnak jogállamból és demokráciából” – vélekedett Rétvári.

Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára rögtön leszögezte, milyen barátinak érzi a hangulatot. „Mindig szeretek olyan közönség előtt beszélni, ahogy úgy kezdhetem, kedves testvérek” – mondta bevezetőjében, majd rátért a munkáját illető beszámolóra. „Az egyedüli kormánytisztviselő vagyok a világon, akinek benne van a nevében, hogy az üldözött keresztényeket segíti. Sokan kérdezik, mi a munkám. Mindig azt válaszolom, ez misszió, és nagyon büszke vagyok arra, hogy Magyarország vállalta fel ezt a missziót. Mert mi lehetne fontosabb napjaink értékvesztett világában az értékek melletti küzdelemnél és az üldözött keresztények segítésénél? A kereszténység ugyanis jelenleg a legüldözöttebb vallás a világon.”

Azbej Tristan - KDNP

Az államtitkár hozzátette: „Az elmúlt években 50 ezer keresztény hazájában maradását vagy hazatérését tette lehetővé a magyar kormány. (…) Együttműködési megállapodást kötöttünk a Szuverén Máltai Lovagrenddel az üldözött keresztényeket védendő, az Egyesült Államokkal két projektet indítunk Irak legnagyobb keresztény városának felépítésére és a jazidi közösség segítésére, Nagy-Britannia miniszterelnöki különmegbízottjával döntöttünk az afrikai keresztények védelméről is, illetve a minap Putyinnal és több pátriárkával beszéltük át, miként segíthetjük a közel-keleti keresztény egyházakat.”

A konferencián levetítettek egy dokumentumfilmet is, ami kifejezetten az ünnepi eseményre készült, és összefoglalta a magyar kereszténydemokrácia elmúlt 75 évét.

Trombitás Kristóf

mandiner.hu
Címkék:
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó