Világhírű muzsikusokat vonultat fel Kolozsváron a Transilvania Jazzfesztivál
2019. november 6. 13:06

Izraelből, Libanonból, Svájcból, Bulgáriából is érkeznek jazz-zenészek Kolozsvárra a hétvégén, a november 8-10. között zajló Transilvania Jazzfesztivál 13. kiadására. A kincses város lakói és a műfaj kedvelői számára jól ismert fesztivál keretében három este várják a Kolozsvári Rádió koncerttermébe a zenekedvelőket, összesen négy neves jazzbanda lép színpadra.

Pénteken, november 8-án 19 órától az Omri Mor Trió adja meg az alaphangot. A zongoravirtuózként számon tartott Omri Mor Jeruzsálemben született, így művészete a Közép-Kelet zenei világából merítkezik. Zenei repertoárjában fokozatosan váltotta egymást a klasszikus zene és a jazz, hogy aztán eljusson az andalúz, latino, afro és kubai dallamokhoz.

A marosvásárhelyi születésű Bende Zsolt neves jazzmuzsikus lesz az előhírnöke a Transilvania Jazzfesztivál 13. kiadásának. A Bende Zsolt Quartet a Cycle of change című új albumát mutatja be kedden a romániai turné kincses városi állomásán, a Kolozsvári Rádió koncerttermében. mindezeket a lehető legtermészetesebb, legorganikusabb módon szője egésszé, így teremtve egy újszerű, közönségére hipnotikus erővel ható zenei nyelvet. Omri Mor Kolozsváron Karim Ziad, a világzene és a jazz világában egyaránt otthonosan mozgó dobos társaságában lép színpadra, aki szintén előszeretettel ötvözi a jazzt az általa ismert népek zenéivel. A formációt a dél-afrikai-izraeli származású nagybőgős, Gilad Abro egészíti ki, aki a legismertebb izraeli jazz-zenészekkel dolgozik együtt.

A fesztivál keretében hazai zenészek is fellépnek, szombaton, november 9-én este 19 órától az Adi Stoenescu Group szórakoztatja a kolozsvári közönséget, a formáció tagjai szinte mind más-más országból érkeznek. Paolo Profeti szaxofonos mifelénk és Olaszországban egyaránt koncertezik, ahogy Michael Acker nagybőgős is többnyire tájainkon lép fel, míg a dobos Borislav Petrov Bulgáriából érkezik.

Az általuk bemutatott egyedi zenei repertoárt Adi Stoenescu szerzeményei alkotják, melyeket a szerző elektronikus zongorán ad elő – ez az egyetlen elektronikus hangszer a színpadon. • Fotó: Facebook/Transilvania Jazz Festival Hangzását tekintve a banda zenei világa erősen emlékeztet a hagyományos jazzre. Bár a szerzemények számos indie, pop és rockzenei elemet is tartalmaznak, azokat a gyakori improvizáció és a zenészek közötti spontán interakció fogja össze.

A szintén szombaton, 20.30 órától színpadra lépő Yves Theiler Trió már más hangot üt meg, a kortárs európai jazz egyik legnagyobb neveként számon tartott Yves Theiler művészete egyszerre gyökerezik a hagyományos jazz-zenében és a merész kísérletezési vágyban. Lukas Mantel dobos és Luca Sisera nagybőgőssel improvizációt és kompozíciót bátran ötvöző zenét hoz a kincses városba, melyben a szabadság és kiszámíthatóság váltja egymást modern, újszerű hangzásban.

Yves Theiler Trió - londonjazznews.com

A vasárnap 19 órától fellépő Tarek Yamani Trió újra a világ másik tájaira repít, a jazz afroamerikai gyökereit a klasszikus arab zenével ötvözi. A bejrúti születésű zongorista, zeneszerző Ugo Alunni és Igor Spallati olasz zenészekkel lép színpadra, előadásmódjukat a spontán improvizációk, meglepő fúziók jellemzik.

 Pap Melinda

kronika.ro
Címkék:
  • Karácsony Kommün
    Hát igen, nagy pártokhoz, vagy egy fővároshoz azért komoly vezetők is kellenek, kellenének. S ha nincsenek, jön a szakadék.
  • A populista, akit Brüsszel szeret
    Brüsszel irtózik a populizmustól. A demokratákat sorra címkézi a populista jelzővel. De az infantilis populizmust, amelyet Brüsszel bábjai gyakorolnak, kedveli.
MTI Hírfelhasználó