Horvátország hivatalosan tiltakozott Szerbiánál egy emléktábla avatása miatt
2019. november 8. 17:30

Horvátország tiltakozó jegyzéket küldött Szerbiának, mert a vajdasági Újvidéken, a hadsereg napja alkalmából pénteken tartott szerb megemlékezésen emléktáblát avattak Mladen Bratic egykori tábornoknak, a kelet-horvátországi  Vukovár elleni 1991-es hadműveletek parancsnokának - közölte a horvát külügyminisztérium.

A tárca a leghatározottabban elítélte  ezt és újból kifejezte  elvárását, hogy a Szerb Köztársaság és annak intézményei  felhagynak a háborús bűnök dicsőítésének politikájával, amellyel tovább sértik a Horvátország ellen vívott háború áldozatait.

"Ismét felszólítottuk Szerbiát, hogy nézzen szembe saját történelmével és szerepével azokban a háborúkban, amelyeket a múlt század kilencvenes évei elején indított" - hangsúlyozták.

Kiemelték, hogy Horvátország számára elfogadhatatlan a szerb hatóságok e lépése, figyelembe véve, hogy Zágráb  a történtek ellenére megpróbál jószomszédi viszony kialakítani a szomszédos országgal.

Az emléktábla felavatása ellen a szerbiai Polgári Vajdaság (Gradanska Vojvodina) civil szervezet is tiltakozott.

Közleményükben azt írták: ez egy újabb olyan lépése a szerb védelmi minisztériumnak és a szerb hadseregnek, amellyel kigúnyolja a háborús bűnök, az etnikai tisztogatások, valamint a 20. századi népirtások áldozatait. Az emléktábla-avatással és a hasonló revizionista törekvésekkel a szerb hadsereg "másodszor is megöli a háború áldozatait, és hozzátartozóik életét még inkább pokollá változtatja - húzták alá.

Mladen Bratic tábornok, az újvidéki hadtest parancsnoka 1991. november 4-én vesztette életét, miután a Vukovar körzetében zajló harcokban, az első vonalban, járművével aknára futott.

1991 augusztusában a jugoszláv hadsereg és a szerb szabadcsapatok ostromgyűrűbe zárták Vukovárt. A várost néhány száz horvát gárdista, rendőr és mintegy ezer, katonai tapasztalattal nem rendelkező önkéntes közel három hónapon keresztül védte a többszörös túlerővel szemben. Az ostromban 1624 ember vesztette életét, 2500-an megsebesültek, és 22 ezren kényszerültek évekre elhagyni otthonaikat, az épületek pedig olyannyira megrongálódtak, hogy később Vukovár lett - a második világháború végén tönkrebombázott - németországi Drezda horvát szinonimája.

A támadók 1991. november 18-án áttörték a védelem állásait. A bosszúra szomjas szerb katonák a kórházból 261 embert, sebesülteket, orvosokat, nővéreket buszokba zsúfoltak, és a Vukovárhoz közeli ovcarai mezőgazdasági kombinát raktáraiba zártak, majd két nappal később az erdőszélen kivégezték őket. Több mint ötezer embert szerbiai fogolytáborokba hurcoltak, közülük sokakat ma is eltűntként tartanak nyilván.

MTI
Címkék:
  • A gyurcsányi „semmi”
    „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
MTI Hírfelhasználó