Karácsony Gergely kitiltaná a dízelüzemű járműveket
2019. november 9. 10:59

Komoly szakmai, politikai és társadalmi vitát válthat ki, hogy Karácsony Gergely főpolgármester kitiltaná a dízelüzemű gépjárműveket a fővárosból. Az ellenzéki városvezető a rakpartokon is megszüntetné a közúti forgalmat. A már hatályos szmogriadó elrendelése esetén minden második gépjárművet kivonná a forgalomból, dacára annak, hogy a felmérések szerint a szmog jelentős részét a háztartási szilárd tüzelésű fűtés okozza.

Csökkentené az autók számát a városban, illetve fokozatosan kitiltaná a dízelüzemű gépjárműveket Budapestről – nyilatkozta Karácsony Gergely az Info Rádiónak adott interjúban. Az ellenzéki főpolgármester választási programjának klímavállalásaira hivatkozott, majd később mégis arról beszélt, hogy Budapest légszennyezési gondjait nem elsősorban a közlekedés, hanem a peremkerületek szilárd tüzeléssel – sokszor hulladékkal – fűtő háztartásai okozzák. A Párbeszéd politikusa a pesti és budai rakpartok lezárásának tervét is megosztotta a hallgatókkal. Rossznak nevezte, hogy a belvárosi rakpartok mentén kötnek ki a komoly turisztikai bevételt termelő szálloda- és turistahajók, amelyek szerinte szintén szennyezik környezetüket. Karácsony rövid távon a hét végékre tiltaná ki a forgalmat és zöldítené a rakpartokat. Hosszabb távon pedig teljesen megszüntetné a közlekedést az észak–déli gépjárműforgalom szempontjából jelenleg kulcsfontosságú parti utakon.

A Demokratikus Koalíció nem zárkózik el Karácsony Gergely tervétől. Barkóczi Balázs szóvivő azt mondta: fontos a klímaváltozás elleni védekezés, ugyanakkor óvott az intézkedések elkapkodásától. – Bár ez fontos kérdés, teljes körű társadalmi egyeztetésnek kell megelőznie. Tehát a főpolgármester úrnak és a fővárosi testületnek előtte a budapestiekkel kell egyeztetni, már csak azért is, mert ahogy ön állította, nagyon sokan használnak dízelautót, sőt az áruszállítás is legtöbbször ilyen járművekkel történik – mondta újságírói kérdésre a politikus.

A szivárványkoalíció politikusa kevesebb gépkocsit akar látni Budapesten Fotó: Bach Máté

Az Euro 5-ös környezetvédelmi besorolású dízelüzemű járművek már a jelenleg hatályos fővárosi rendelet szerint is kitilthatók Budapestről szmogriadó esetén. Euro 5-ös besorolással 2014 végéig gyártották az autókat, így a legfiatalabb autó, amelyet érinthet a tiltás, ötéves lesz. A Fővárosi Közgyűlés májusi döntése szerint – amelyet egyhangúlag támogattak a képviselők – a 2018-as adatok alapján a Budapesten és 74 agglomerációs településen üzemben tartott összes benzines és dízel gépjármű 52 százaléka kerülne korlátozás alá, a dízelüzemű gépjárművek esetében viszont ez már 88 százalékot tenne ki, ami a teljes állományhoz képest 35 százalékot jelent.

A szmogrendelet-szigorítás uniós nyomásra született, ugyanis 2018 májusában az Európai Bizottság az Európai Unió Bíróságához fordult Magyarországgal szemben a kis méretű szálló por (PM10) egészségügyi határértékei­nek – többek között Budapest és környéke térségében – túllépése miatt. A fővárosi önkormányzat vezetése azért is kezdeményezte az előírások szigorítását, hogy ez a körülmény a függőben lévő eljárás során is figyelembe vehető legyen. Ugyanakkor a fővárosi önkormányzat honlapján szereplő – az Országos Meteorológiai Szolgálat és az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat – statisztikái szerint az őszi–téli fővárosi szállópor-szint több mint egyharmada származhat a háztartási eredetű szilárd, leginkább fatüzelésből, míg egyhatoda a közlekedési kibocsátáshoz köthető.

magyarnemzet.hu
Címkék:
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Gyűlöletcunamit indított a baloldal Müller Cecília ellen
  Ismét Müller Cecília került a balliberális médiumok célkeresztjébe. Ezúttal Hargitai Miklós, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnöke köszörülte a nyelvét az országos tiszti főorvos személyén és munkásságán a Népszavában, összességében azt nehezményezve, hogy az emberek köszönetet mondanak Müller doktornő munkájáért. A 444.hu sem cáfolta meg magát: kapva kapott az alkalmon, hogy lefasisztázza a szakembert.
 • Négyből semmi – A szegedi szabadstrandok múltja és jelene
  „A szabadstrandok elvételére tett kísérlet merénylet a magyar nyár ellen” – olvasható az MSZP legújabb hazugságkampányában, melynek aláírásgyűjtő akciójába nagy lelkesedéssel kapcsolódtak be a párt szegedi önkormányzati képviselői is. Azok, akik az elmúlt másfél évtizedben asszisztáltak ahhoz, hogy a Tisza-parti baloldali városvezetés Szeged valamennyi szabadstrandját fölszámolja.
 • A legnagyobb veszély az, hogy egyre mélyebbre ássák magukat az árokba
  „Engem nem érdekel, hogy ki hergel kit. A tanárok a diákokat, a diákok a tanárokat, vagy a politikusok hergelik kiállásra őket. Ennek a boncolgatásától el kéne lépni, és a kölcsönös bizalmat kellene valahogy visszahozni” – Rátóti Zoltánt, a Színház- és Filmművészeti Egyetem frissen kinevezett kuratóriumának tagját kérdeztük modellváltásról, elvégzendő feladatokról, jogkörökről, ellenállásról, illetve szembesítettük a sértett felek követeléseivel. Interjúnk.
MTI Hírfelhasználó