Karácsony Gergely kitiltaná a dízelüzemű járműveket
2019. november 9. 10:59

Komoly szakmai, politikai és társadalmi vitát válthat ki, hogy Karácsony Gergely főpolgármester kitiltaná a dízelüzemű gépjárműveket a fővárosból. Az ellenzéki városvezető a rakpartokon is megszüntetné a közúti forgalmat. A már hatályos szmogriadó elrendelése esetén minden második gépjárművet kivonná a forgalomból, dacára annak, hogy a felmérések szerint a szmog jelentős részét a háztartási szilárd tüzelésű fűtés okozza.

Csökkentené az autók számát a városban, illetve fokozatosan kitiltaná a dízelüzemű gépjárműveket Budapestről – nyilatkozta Karácsony Gergely az Info Rádiónak adott interjúban. Az ellenzéki főpolgármester választási programjának klímavállalásaira hivatkozott, majd később mégis arról beszélt, hogy Budapest légszennyezési gondjait nem elsősorban a közlekedés, hanem a peremkerületek szilárd tüzeléssel – sokszor hulladékkal – fűtő háztartásai okozzák. A Párbeszéd politikusa a pesti és budai rakpartok lezárásának tervét is megosztotta a hallgatókkal. Rossznak nevezte, hogy a belvárosi rakpartok mentén kötnek ki a komoly turisztikai bevételt termelő szálloda- és turistahajók, amelyek szerinte szintén szennyezik környezetüket. Karácsony rövid távon a hét végékre tiltaná ki a forgalmat és zöldítené a rakpartokat. Hosszabb távon pedig teljesen megszüntetné a közlekedést az észak–déli gépjárműforgalom szempontjából jelenleg kulcsfontosságú parti utakon.

A Demokratikus Koalíció nem zárkózik el Karácsony Gergely tervétől. Barkóczi Balázs szóvivő azt mondta: fontos a klímaváltozás elleni védekezés, ugyanakkor óvott az intézkedések elkapkodásától. – Bár ez fontos kérdés, teljes körű társadalmi egyeztetésnek kell megelőznie. Tehát a főpolgármester úrnak és a fővárosi testületnek előtte a budapestiekkel kell egyeztetni, már csak azért is, mert ahogy ön állította, nagyon sokan használnak dízelautót, sőt az áruszállítás is legtöbbször ilyen járművekkel történik – mondta újságírói kérdésre a politikus.

A szivárványkoalíció politikusa kevesebb gépkocsit akar látni Budapesten Fotó: Bach Máté

Az Euro 5-ös környezetvédelmi besorolású dízelüzemű járművek már a jelenleg hatályos fővárosi rendelet szerint is kitilthatók Budapestről szmogriadó esetén. Euro 5-ös besorolással 2014 végéig gyártották az autókat, így a legfiatalabb autó, amelyet érinthet a tiltás, ötéves lesz. A Fővárosi Közgyűlés májusi döntése szerint – amelyet egyhangúlag támogattak a képviselők – a 2018-as adatok alapján a Budapesten és 74 agglomerációs településen üzemben tartott összes benzines és dízel gépjármű 52 százaléka kerülne korlátozás alá, a dízelüzemű gépjárművek esetében viszont ez már 88 százalékot tenne ki, ami a teljes állományhoz képest 35 százalékot jelent.

A szmogrendelet-szigorítás uniós nyomásra született, ugyanis 2018 májusában az Európai Bizottság az Európai Unió Bíróságához fordult Magyarországgal szemben a kis méretű szálló por (PM10) egészségügyi határértékei­nek – többek között Budapest és környéke térségében – túllépése miatt. A fővárosi önkormányzat vezetése azért is kezdeményezte az előírások szigorítását, hogy ez a körülmény a függőben lévő eljárás során is figyelembe vehető legyen. Ugyanakkor a fővárosi önkormányzat honlapján szereplő – az Országos Meteorológiai Szolgálat és az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat – statisztikái szerint az őszi–téli fővárosi szállópor-szint több mint egyharmada származhat a háztartási eredetű szilárd, leginkább fatüzelésből, míg egyhatoda a közlekedési kibocsátáshoz köthető.

magyarnemzet.hu
Címkék:
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • Varga Judit: Eljött a keresztény-konzervatív zöld politika ideje
  Eljött a keresztény-konzervatív zöldpolitika ideje, Európának olyan klímapolitikát kell folytatnia, amely nem a legszegényebb országokra terheli a klímasemleges gazdasági átállás költségeit – szögezi le Varga Judit igazságügy-miniszter a Politico című, európai ügyekkel foglalkozó hírportálon hétfőn megjelent véleménycikkében.
 • Mit üzent Győr az ellenzéknek?
  Véget ért az ellenzéki oldalon az a hurráoptimizmus, ami a tavalyi októberi önkormányzati választás után alakult ki, a győri eredmény bizonyítja, hogy a kormánypártok támogatottsága továbbra is stabil, míg az ellenzék nem szerzett új szavazókat - minderről politológusok beszéltek az Origónak a vasárnapi jelentős Fidesz-győzelmet hozó győri voksolást követően. Dézsi Csaba András nemcsak megőrizte a korábbi Fidesz-KDNP-tábort, hanem jelentősen bővítette is.
 • Csaknem 2800 koronavírus-fertőzött - karantén Bécsben és Zürichben is
  Egyre hevesebben terjed a koronavírus. A kórokozó már több mint egytucatnyi országban 2794 embert fertőződött meg. Kínában már 80 halálos áldozata van. Továbbra sincs magyar érintettje a koronavírusnak, mint azt az InfoRádióban Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára elmondta.
MTI Hírfelhasználó