Tüntetések zajlanak a kampánycsend idején is Katalóniában
2019. november 9. 22:19

Katalóniában függetlenségpárti tüntetések zajlanak szombaton a spanyol parlamenti választások előtti kampánycsend idején.

Sajtóbecslések szerint mintegy kétezer ember gyűlt össze kora estére a barcelonai Egyetem téren katalán függetlenségi zászlókkal. A békés, fesztiválhangulatú megmozduláson több zenekar koncertezett és a tömeg elénekelte a katalán himnuszt.

Az eseményt a Demokrácia Cunami nevű, internetes közösségi oldalakon mozgósító katalán függetlenségi csoport szervezte azzal a céllal, hogy a hivatalosan az elmélkedés napjának nevezett kampánycsend idején a spanyol államot "késztessék elmélkedésre", valamint emlékeztessék arra, hogy nem korlátozhatja a véleményszabadságot, sem a szabad gyülekezés és a tüntetés jogát.

A felhíváshoz mintegy 300 katalán településen csatlakoztak különböző kisebb-nagyobb megmozdulásokkal a nap folyamán. Több helyen zártak le utakat átmenetileg a tüntetők, például a spanyol-francia határnál található El Pertús átkelőnél is.

Szombat estére a Köztársaság Védelméért Bizottságok (CDR) elnevezésű radikális szeparatista mozgalom szervezett felvonulást Barcelona belvárosába, amelynek végpontja a spanyol rendőrség katalán főparancsnokságának közelében lesz.

Az épület védelmét megerősítették, és a környéken található két metróállomást lezárták.

A hétvégére egész Katalóniában fokozott biztonsági intézkedéseket rendelt el a spanyol belügyminisztérium, amely több ezer rendfenntartót csoportosított át az ország más területeiről a vasárnapi választás miatt.

A hatóságok tartanak az esetleges rendbontásoktól, mert Katalóniában folyamatosak a tüntetések azóta, hogy a spanyol legfelsőbb bíróság október 14-én kilenc katalán függetlenségi politikust ítélt 9 és 13 év közötti börtönbüntetésekre.

A bíróság szerint a 2017 októberében alkotmányellenesen megrendezett népszavazással, majd a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadásával zendülést követtek el, négyüket közpénz hűtlen kezelésében is bűnösnek találták.

MTI
Címkék:
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Példátlan erőszakhullám sújtja Amerikát
  Chicagótól New Yorkig és Los Angelesig felrobbantak az utcák: újabb erőszak- és gyilkossághullám sújtja az Egyesült Államok nagyvárosait, különösen a feketék által lakott szegénynegyedeket – miközben több demokrata politikus is a rendvédelmi szervek ellen hergel, addig csecsemők és kisgyerekek is golyó általi halált halnak az utcákon.
 • Orbán: a vírus behurcolása ellen kell védekezni
  A koronavírus Magyarországra való behurcolása ellen kell védekezni, minden egyes újabb magyarországi fertőzésnél megtalálható ugyanis valamilyen külföldi "mozzanat" - mondta a miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban.
 • Az Árpád-házi dinasztia négy és fél évezredes DNS-e
  Az archeogenetikai vizsgálatok alapján az Árpád-házi királyok dinasztiája a mai Afganisztán északi részén, az ókori Baktria területén alakult ki 4500 évvel ezelőtt - közölte az emberi erőforrások minisztere pénteken, Budapesten.
MTI Hírfelhasználó