Iohannis és Dancila is elégedett az exit pollok eredményeivel
2019. november 10. 22:13

A Szociáldemokrata Párt (PSD) fölött aratott történelmi győzelemként értékelte a romániai elnökválasztás vasárnap lezajlott első fordulóját a második mandátumára pályázó, jobboldali Klaus Iohannis államfő, de Vioirca Dancila exkormányfő is sikerként könyvelte el, hogy az exit pollok szerint ő lehet Iohannis kihívója a második fordulóban.

Dancila és Iohannis - presidency.ro

Az urnazáráskor közzétett becslések szerint Iohannis 39 százalék feletti eredménnyel nyerte az első fordulót, a két hét múlva tartandó második fordulóban pedig a 22 százalék körüli eredményre taksált Dancila lehet az ellenfele.
   
Iohannis szerint az elmúlt 30 évben a román választók még sosem utasították el ennyire egyértelműen a PSD-t, amely szerinte a múlt fogságában tartja Romániát és fejlődésének legfőbb akadálya.
   
"Ha nem álltunk volna ellen a demokratikus intezémények és jogállam elleni támadásaiknak, a PSD mindent tönkretett volna, ami Romániában az utóbbi évtizedekben épült, visszavetette volna az országot a 90-es évekbe. A románok azonban világossá tették, hogy elegük van a PSD-ből és az európai utat választják. A harc azonban nem ért véget" - figyelmeztette híveit Iohannis. A jobboldali elnök saját táborába hívta a versenyből kiesett többi jobboldali elnökjelöltet.
   
Dancila a PSD-kormányok által hozott jóléti intézkedéseknek tulajdonította és a "példátlan támadásoknak kitett" pártja sikeréként értékelte választási eredményét. Kifejtette: a PSD nem valami ellen, hanem a románokért harcol, hogy méltó életet élhessenek és nemzetközi szinten is megkapják az őket megillető megbecsülést.
   
Az exkormányfő számára, akitől egy hónapja vonta meg a bizalmat a román parlament, sikernek számít, ha valóban ő lesz az újrázni készülő elnök ellenfele a második fordulóban, a májusi európai parlamenti választás tanúsága szerint a PSD támogatottsága megfeleződött a 2016-os román parlamenti választások óta, és alig haladja meg a politikustársadalom megújulását követelő, rendszerkritikus Mentsétek meg Románia Szövetségét (USR).
   
Az exit pollokban Dancila 6 százalékkal előzi meg Dan Barnát, az USR elnökét, az urnáktól távozók válaszai alapján készült becslések azonban nem veszik figyelembe a külföldön élő román állampolgárok voksait, akik korábban túlnyomórészt jobboldali jelöltekre szavaztak, a mostani választáson pedig részvételi rekordot döntöttek, több mint 670 ezren járultak az urnákhoz.
   
A romániai (kisebb méretű) választókörök mintegy 60 százalékából származó első részeredmények szerint Iohannis a voksok 37 százalékát kapta, Dancila 26 százalékon, Barna pedig 11 százalékon áll.
   
A 835 külföldi választókör közül az első 51 eredményét összesítették bukaresti idő szerint 23 óráig, ezekben Iohannisnak és Barnának is 38-38, Dancilának pedig 5 százaléka van.
   
Az ország 19 millió választópolgára november 24-én dönthet arról, hogy a két versenyben maradt államfőjelölt közül ki legyen Románia elnöke a következő öt évben.
 

MTI
Címkék:
  • Reneszánszát éli a gyógynövénytermesztés Magyarországon
    A gyógynövények gyűjtésének, termesztésének és feldolgozásának több évszázados hagyományai vannak hazánkban. Az egészségtudatos életmód elterjedésével a gyógynövénykészítmények reneszánszukat élik.
  • Helyrehozzák hét évtized rombolását a budai Várban
    A kormány kinyilvánított célja, hogy a minisztériumok elsősorban állami tulajdonú ingatlanokban, a Parlamenthez és a Várhoz közel működjenek. Ennek nyomán költözött a miniszterelnök és hivatala a Sándor-palota mellé, s a Várban kap helyet a Pénzügyminisztérium és a Belügyminisztérium is. A kormányzati épületek megújításával, racionalizálásával párhuzamosan zajlik a budai Vár műemléki rekonstrukciója is.
  • Cseh Katalin alaposan túllőtt a célon
    Az elmúlt egy-két év fejleményei azt mutatják, hogy a Magyarország érdekeivel szemben megengedhetőnek vélt politikai eszközök is változnak.
MTI Hírfelhasználó