A Kinizsi Szövetség találkozója Pancsován: Borral az összefogásért
2019. november 10. 23:07

Bor és hagyományai címmel tartottak találkozót a hétvégén a Kinizsi Szövetség tagjai a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület székházában.

Képtalálat a következőre: „pancsova címere”

Pancsova ősi magyar címere

A Kinizsi Szövetség 2015-ben alakult Nagyvázsonyban, azokat a településeket összefogva, amelyeket Kinizsi Pál életútja érintett. A szövetségnek három vajdasági közösség is tagja: Kishegyes, Székelykeve és a pancsovai Petőfi Sándor MME.

A szövetség Kinizsi Pál alakjának hangsúlyozására törekszik, minél szélesebb körben. Fontosnak tartják, hogy a magyar hadvezér történelmi személyiségként is kapja meg a megérdemelt figyelmet, és ne csak irodalmi alakként, „mesehősként” éljen a köztudatban. Működésük első néhány évében leginkább kulturális rendezvényeket, megemlékezéseket szerveztek, azonban gazdasági partnerkapcsolatok kialakítására törekszenek a közeljövőben. „Hiszem, hogy a kulturális összetartozás mellett, a problémák, a kihívások is hasonlóak a Kárpát-medencében. […] Szerintem ezek minden nemzetiség problémái, de ha már mi vagyunk a legtöbben, akkor illik példát mutatnunk” – nyilatkozta Fábry Szabolcs, Nagyvázsony polgármestere, a Kinizsi Szövetség alapítója.

A találkozóra már csütörtök este megérkeztek a partnerek a belgrádi Collegium Hungaricumba, a pénteki napon, valamint szombat délelőtt pedig lehetőség volt a környék és egymás megismerésére, egy rövid dél-bánáti körút során. Szombaton, már a déli órákban kipakoltak a helyi, környékbeli és magyarországi termelők a Petőfi Sándor MME székházának udvarába. A borok mellett, házi befőtteket, kürtöskalácsot is lehetett kóstolni, vásárolni. Délután kerekasztal-beszélgetés vette kezdetét, amelyen a meghívott termelők és Kinizsi Szövetség-partnerek mellett dr. Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete is részt vett.

Az esti órákban finom vacsora várta a vendégeket, valamint bál vette kezdetét, melyen a finom borok mellett, a veszprémi Rulett Zenekar biztosította a hangulatot.

Varga Emese 

vajma.info
Címkék:
 • Szomorú séta ezzel a Gergővel
  Azt, hogy máris zöldebb és szabadabb lett a főváros, szép szülővárosom, nem kérdés, azt csak a hülye nem érzi.
 • Karácsony Kommün
  Hát igen, nagy pártokhoz, vagy egy fővároshoz azért komoly vezetők is kellenek, kellenének. S ha nincsenek, jön a szakadék.
 • Karácsony mérlege: öt ígéretből nulla
  Karácsony Gergely egy hónapja, a választás előtti napon öt olyan vállalást tett, amelyet ígérete szerint hivatalba lépése első napján teljesíteni fog. A Fővárosi Közgyűlés november 5-i alakuló ülésén az öt intézkedésből egyet sem sikerült maradéktalanul végrehajtani, megvalósítani.
 • Gajda Péternek buknia kell
  Gajda Péter újraválasztott kispesti szocialista polgármesternek buknia kell, mert ennek az embernek a pozícióban tartása súlyosan veszélyezteti a közmorált és a közvagyont.
 • Weizsäcker üzenetei a mának
  Az atommag cseppmodelljét alkotta meg és egy a csillagok energiaciklusáról szóló elméletet is kidolgozott a német tudós.
MTI Hírfelhasználó