Erdélyi lapok: két rossz jelölt közül lehet választani a második fordulóban
2019. november 12. 11:14

Nem hozott igazi meglepetést a romániai elnökválasztás vasárnap tartott első fordulója, ám a második fordulóban két rossz jelölt közül lehet majd választani - vélekedtek az erdélyi magyar lapokban kedden közölt véleménycikkek szerzői.

A Krónika vezércikkében úgy véli: nem történt nagy meglepetés a romániai elnökválasztás vasárnap tartott első fordulójában. Klaus Iohannis fölényes győzelme a cikkíró szerint azért érthetetlen, mert a szász politikus első mandátuma idején erősen passzívnak bizonyult. Értékelése szerint a szociáldemokrata Viorica Dancila második fordulóba jutása azt jelzi, hogy ezt az alakulatot nem lehet leírni. A lap a liberális Dan Barnát - a jobbközép Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) harmadik helyen végzett jelöltjét - nevezi a vasárnapi megmérettetés vesztesének.
   
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a Krónika értékelése szerint felemás teljesítményt nyújtott: Kelemen Hunor pártelnöknek sokakat sikerült meggyőznie az államfőválasztás fontosságáról, viszont az általa elért eredmény jócskán elmarad a magyarság számarányától.
   
A Háromszék napilap vezércikkírója szerint az erdélyi magyarok számára sok jót nem hoz a második forduló. "Mint már annyiszor, ismét két rossz közül kell a kisebbiket választanunk. Eddig sem ígértek semmit nekünk, így legalább nem kell csalódnunk, ha nem teljesítik" - vélte a cikkíró. A lap szerint ha a két jelölt továbbra is csak saját táborában hajlandó kampányolni, és hívei biztonságot nyújtó köréből üzenget a másik tábornak, félő, hogy sokak számára tét nélkülivé válik a második forduló, és még annyian sem mennek el szavazni, mint az elsőben.


    
Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) államfőjelöltje nyilatkozik a sajtónak a romániai elnökválasztás első fordulója után pártja kolozsvári eredményváróján 2019. november 10-én. MTI / Kiss Gábor
 

A marosvásárhelyi Népújság cikkírója úgy vélte: az, hogy Klaus Iohannis addig nem nyugszik, amíg nem sikerül eltüntetni a PSD-t a politikai színtérről, még egy pártelnökhöz is méltatlan lenne. Az efféle célok megvalósítása legkevésbé sem tartozik egy államfő hatáskörébe.
   
A Maszol.ro hírportál még hétfőn megjelent véleménycikkében úgy vélte, szinte mindegy, hogy végül a jobbközép politikai alakulat jelöltje: Klaus Iohannis vagy a szociáldemokrata Viorica Dancila nyeri meg a választások második fordulóját. "Iohannis nem vetkőzte le még a beszélő robot mezét, Dancila pedig amint kinyitja a száját, azonnal butaságot mond" - állapította meg a cikkíró.

MTI
Címkék:
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Rétvári: minden humán terület többletforrást kap jövőre
  Minden humán terület kap többletforrásokat az idei évhez képest a 2021-es költségvetésben - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Budapesten tartott sajtótájékoztatóján pénteken.
 • Az István, a király iskolába megy
  A trianoni tragédia centenáriumán pedig az István, a király iskolába megy. Meghódítja a jövőt is a kisiskolás gyermekek révén. A határokon átívelő nemzetegyesítés jegyében a Kárpát-medence különböző tájairól érkező, csillogó szemű, átszellemült arcú fiúk és lányok fogják énekelni, táncos koreográfiával előadni dicső múltunk egyik legkiemelkedőbb eseményét, elősegítve ezzel egy szép jövőbe vetetett hitet.
 • A fehér emberek "defektes lények"
  Rasszizmusból adhatna egymásnak leckét a BLM társalapítója és a Planned Parenthood szülőanyja.
MTI Hírfelhasználó