Erdélyi lapok: két rossz jelölt közül lehet választani a második fordulóban
2019. november 12. 11:14

Nem hozott igazi meglepetést a romániai elnökválasztás vasárnap tartott első fordulója, ám a második fordulóban két rossz jelölt közül lehet majd választani - vélekedtek az erdélyi magyar lapokban kedden közölt véleménycikkek szerzői.

A Krónika vezércikkében úgy véli: nem történt nagy meglepetés a romániai elnökválasztás vasárnap tartott első fordulójában. Klaus Iohannis fölényes győzelme a cikkíró szerint azért érthetetlen, mert a szász politikus első mandátuma idején erősen passzívnak bizonyult. Értékelése szerint a szociáldemokrata Viorica Dancila második fordulóba jutása azt jelzi, hogy ezt az alakulatot nem lehet leírni. A lap a liberális Dan Barnát - a jobbközép Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) harmadik helyen végzett jelöltjét - nevezi a vasárnapi megmérettetés vesztesének.
   
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a Krónika értékelése szerint felemás teljesítményt nyújtott: Kelemen Hunor pártelnöknek sokakat sikerült meggyőznie az államfőválasztás fontosságáról, viszont az általa elért eredmény jócskán elmarad a magyarság számarányától.
   
A Háromszék napilap vezércikkírója szerint az erdélyi magyarok számára sok jót nem hoz a második forduló. "Mint már annyiszor, ismét két rossz közül kell a kisebbiket választanunk. Eddig sem ígértek semmit nekünk, így legalább nem kell csalódnunk, ha nem teljesítik" - vélte a cikkíró. A lap szerint ha a két jelölt továbbra is csak saját táborában hajlandó kampányolni, és hívei biztonságot nyújtó köréből üzenget a másik tábornak, félő, hogy sokak számára tét nélkülivé válik a második forduló, és még annyian sem mennek el szavazni, mint az elsőben.


    
Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) államfőjelöltje nyilatkozik a sajtónak a romániai elnökválasztás első fordulója után pártja kolozsvári eredményváróján 2019. november 10-én. MTI / Kiss Gábor
 

A marosvásárhelyi Népújság cikkírója úgy vélte: az, hogy Klaus Iohannis addig nem nyugszik, amíg nem sikerül eltüntetni a PSD-t a politikai színtérről, még egy pártelnökhöz is méltatlan lenne. Az efféle célok megvalósítása legkevésbé sem tartozik egy államfő hatáskörébe.
   
A Maszol.ro hírportál még hétfőn megjelent véleménycikkében úgy vélte, szinte mindegy, hogy végül a jobbközép politikai alakulat jelöltje: Klaus Iohannis vagy a szociáldemokrata Viorica Dancila nyeri meg a választások második fordulóját. "Iohannis nem vetkőzte le még a beszélő robot mezét, Dancila pedig amint kinyitja a száját, azonnal butaságot mond" - állapította meg a cikkíró.

MTI
Címkék:
 • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
  Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
 • Politikai stabilitás mint érték
  Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
 • A Velencei Bizottság szerint is szembemegy a nemzetközi joggal az ukrán nyelvtörvény
  A Velencei Bizottság friss szakvéleménye ismételten világossá tette, hogy az előző ukrán elnök hivatali idejében elfogadott nyelvtörvény elveszi a nemzeti közösségek már meglévő, szerzett jogait az anyanyelv-használattal kapcsolatban – közölte a külgazdasági és külügyminiszter szombaton az MTI-vel.
 • Stadionstopból kórházstop lett Budapesten
  A fővárosi önkormányzat baloldali többségű vezetése olyan háttéralkukat kötött, amelyekkel Demszky- és a Gyurcsány-korszak emberei tértek vissza Láng Zsolt, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője szerint. Hangsúlyozta: egyelőre türelmesek a főpolgármesterként még tapasztalatlan Karácsony Gergellyel, ám elvárják, hogy a főváros lássa el a saját feladatait, s jövő év elejére kész Budapest-ví­ziót is várnak Karácsonytól és szövetségeseitől.
 • Bayer Zsolt: Húsz esztendőm hatalom…
  Ha tizenöt éves vagy, te vagy a legalkalmasabb világmegváltónak, de ha huszonkét éves, végzős joghallgató vagy és konzervatív, akkor nem vagy alkalmas ifjúságügyi helyettes államtitkárnak.
MTI Hírfelhasználó