A megszállt területről érkező termékeken fel kell tüntetni a származás helyét
2019. november 12. 11:57

Az Európai Unió Bírósága kedden közölt ítéletében megállapította, hogy az európai uniós jog megköveteli, hogy az Izrael által 1967 óta megszállt területekről érkező termékek esetében feltüntessék a származás pontos helyét és bizonyos esetekben azt is, hogy a termék izraeli telepekről származik.

Képtalálat a következőre: „"territories occupied by Israel" map”

Megszállt területek - wikipedia

Az ügy előzménye, hogy 2016 novemberében a francia gazdasági és pénzügyminiszter közzétett egy áruk eredetmegjelölésével kapcsolatos rendelkezést, amely kimondta, hogy az Izrael által megszállt területekről származó élelmiszereket úgy kell felcímkézni, hogy világossá tegye származási helyüket, és követelmény az izraeli telep kifejezés vagy azzal azonos értelmű kifejezések megemlítése is.
   
Franciaországi és izraeli zsidó szervezetek a vitatott rendelkezés megsemmisítését kérték a francia államtanácstól.
   
Az uniós bíróság keddi ítéletében rámutatott, hogy az élelmiszer származási országát vagy eredetének helyét fel kell tüntetni, ha ennek elmulasztása félrevezethetné a fogyasztókat.
   
A bíróság kifejtette, hogy ezeken az élelmiszereken Izrael vagy Izrael Állam származási országként való feltüntetése félrevezethetné a fogyasztókat, mivel ezek az élelmiszerek valójában olyan területekről származnak, amelyek Izraeltől elkülönülő, saját nemzetközi jogállással rendelkeznek, és Izrael a nemzetközi humanitárius jog értelmében vett megszálló hatalomként korlátozott joghatóságot gyakorol felettük. A fogyasztók félrevezetésének elkerülése érdekében tehát kötelező feltüntetni a szóban forgó élelmiszereken a származási területet.
   
Az izraeli telep kifejezés származási helyként való kötelező feltüntetésével összefüggésben a bíróság kimondta, hogy ezen információ feltüntetésének elmulasztása szintén félrevezethetné a fogyasztókat, mivel részletes információk hiányában nem tudhatják, hogy az élelmiszer olyan területről vagy területcsoportról származik, amely a nemzetközi humanitárius jog szabályainak megsértésével létesített telepet alkot.
   
A fogyasztók tájékoztatásának lehetővé kell tennie, hogy vásárlás esetén megfelelő tájékoztatás alapján hozhassák meg döntéseiket, tiszteletben tartva nemcsak az egészségügyi, gazdasági, környezetvédelmi vagy társadalmi, hanem az etikai vagy a nemzetközi jog tiszteletben tartásával kapcsolatos megfontolásokat is - hangsúlyozták.
 

MTI
Címkék:
 • Majdan Minszkben
  A demokrácia exportja. Ezt a „sok munkát” végezte az USA évtizedeken át – borzalmas következményekkel. A „sok munka” során eltettek láb alól számos vezetőt, egyet például Észak-Afrikában, s ennek nyomán megindult a migránsáradat Európa felé.
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Orbán–Orban-találkozó lesz a magyar–román határon?
  A magyar és a román miniszterelnök jelenlétében avathatják fel szeptember 4-én a két ország határához vezető Bihar–Bors autópálya-szakaszt és az új határátkelőt. Erről Ovidiu Barbier, a romániai közúti infrastruktúrát kezelő társaság (CNAIR) igazgatóhelyettese beszélt egy televíziós interjúban.
 • Vidnyánszky, a „román”
  A DK-szimpatizánsok keménymagja egyenesen Romániába zavarnák „vissza” a Beregszászról származó művészt.
 • Trianon 100 kompozíció a debreceni virágkarneválon
  Bár a járványhelyzet miatt elmarad a virágkocsik és a művészeti csoportok hagyományos felvonulása augusztus 20-án Debrecenben, az 51. virágkarnevált megtartják: tíz színpompás virágkompozíciót tekinthetnek meg majd az érdeklődők a főtéren, a táncosok pedig a város különböző pontjain mutatkoznak be - jelentették be a szervezők csütörtökön sajtótájékoztatón, ahol bemutatták a készülő virágkocsikat is.
MTI Hírfelhasználó