Kreml: egy öncélú orosz-ukrán csúcs nem lenne hasznos
2019. november 12. 14:16

Nem lenne túl hasznos pusztán önmaga kedvéért, megfelelő előkészítés nélkül találkozót tető alá hozni Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök között - jelentette ki kedden Moszkvában a Kreml szóvivője.

Képtalálat a következőre: „Dmitrij Peszkov”

Dmitrij Peszkov és Vlagyimir Putyin - mandiner.hu

Dmitrij Peszkov elmondta, hogy Moszkva jelenleg a "normadiai formátumban" - Oroszország, Ukrajna, Németország és Franciaország részvételével - megrendezendő csúcstalálkozóra készül, ennek időpontjáról azonban még megközelítőleg sem született megállapodás.
   
Peszkov arra reagált, hogy Nurszultan Nazarbajev volt kazah elnök kedden közölte: felajánlotta a két vezető négyszemközti találkozójának megszervezését, amire Zelenszkij rá is bólintott.
   
A veterán kazah politikusnak kulcsszerepe volt Putyin és Recep Tayyip Erdogan török elnök összebékítésében, miután a török légvédelem 2015 novemberében, határsértésre hivatkozva, lelőtt egy az orosz narratíva szerint Szíriában járőröző orosz harci gépet. A közép-ázsiai köztársaság fővárosa, Nur-szultan (korábban: Asztana) pedig korábban az orosz, török és iráni kezesség mellett megtartott szíriai rendezési tárgyalások helyszíne volt.
   
"Putyin maga mondta, hogy sosem utasítja el a hasonló találkozókat, mint ahogy ezt sem, de úgy véli, hogy egy pusztán a találkozó kedvéért megtartott találkozónak kevés a haszna, azt jól elő kell készíteni" - hangoztatta Peszkov, hozzátéve, hogy ezzel kapcsolatban bőven van még elvégzendő "házi feladat".
   
"Jelenleg a +normandiai formátum+ folyamataira összpontosítunk, amihez természetesen teljesíteni kell a felek által Minszkben vállalt kötelezettségeket" - mondta, majd kifejezte nagyrabecsülését Nazabajevnek és a kazak vezetésnek a felajánlott segítségért.
   
"Putyin elnök támogatja ezen (az orosz-ukrán) kapcsolatok újraélesztését és normális mederbe terelését, ám ugyanakkor ezt lehetetlen megtenni Kijev részétől kinyilvánított kölcsönösség nélkül" - hangoztatta Peszkov, aki szerint Putyin hétfőn beszélt telefonon Nazarbajevvel.
   
Peszkov szerint a Kreml üdvözli a délkelet-ukrajnai Zolote és Petrivszke közelében megvalósított csapatszétválasztást, s úgy véli, hogy folytatni kell a vállalt kötelezettségek végrehajtását, ami "nagyon fontos eleme lesz a normadiai formátumú találkozó előkészítése szempontjából".
   
Az orosz elnöki szóvivő egyetértett azzal a felvetéssel, hogy Oroszországnak és Ukrajnának kétoldalú alapon kell helyreállítania kapcsolatait, ugyanakkor megismételte a hivatalos orosz álláspontot, amely szerint a délkelet-ukrajnai rendezésről Kijevnek nem Moszkvával kellene tárgyalnia - amely nem tartja magát a konfliktus részesének - hanem közvetlenül a függetlenségüket egyoldalúan kikiáltó szakadár "köztársaságokkal".
   
Arra a kérdésre, hogy vajon a Kreml ragaszkodik-e ahhoz, hogy a Donyec-medence különleges státusát még a normandiai "négyek" csúcstalálkozója előtt rögzítsék az ukrán törvénykezésben, Peszkov úgy válaszolt, hogy ez Kijev egyik régi kötelezettségvállalása, amelyet elvileg feltétlenül teljesítenie kell. Közölte, hogy ennek a kötelezettségnek a valóra váltását "aláhúzták" Putyin és Angela Merkel német kancellár hétfői telefonbeszélgetése során is.
 

MTI
Címkék:
  • Majdan Minszkben
    A demokrácia exportja. Ezt a „sok munkát” végezte az USA évtizedeken át – borzalmas következményekkel. A „sok munka” során eltettek láb alól számos vezetőt, egyet például Észak-Afrikában, s ennek nyomán megindult a migránsáradat Európa felé.
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
MTI Hírfelhasználó