Megbízható partnernek nevezte Ausztriát a fehérorosz államfő
2019. november 12. 18:50

Rendkívül fontos és megbízható partnernek nevezte Ausztriát a fehérorosz államfő kedden Bécsben. Aljakszandr Lukasenka 2016 óta először tesz hivatalos látogatást egy európai uniós tagállamban azt követően, hogy megszüntették az országával szembeni szankciókat.

A fehérorosz elnök osztrák kollegája, Alexander Van der Bellen meghívására érkezett Ausztriába.

 

Alexander Lukashenko és Van der Bellen szövetségi elnök.

Lukasenka és Van der Bellen - diepresse.at

Van der Bellen tavaly a Mali Traszjanec Emlékhely avatásán járt Fehéroroszországban, és akkor hívta meg Lukasenkát Ausztriába. Az osztrák államfő emlékeztetett arra, hogy a második világháború idején az ottani akkori koncentrációs táborban a nácik mintegy 10 ezer Ausztriából származó zsidót gyilkoltak meg. Az összes áldozat a táborban több mint 200 ezer volt
   
A kétoldalú megbeszélést követően Alexander Van der Bellen elismerően szólt arról, hogy Lukasenka hozzájárult hazája Európához való közeledéséhez, a kapcsolatok rendezéséhez. Az osztrák államfő kiemelte, hogy Ausztria a második legnagyobb befektető Fehéroroszországban, és örülne annak, ha tovább mélyítenék a gazdasági kapcsolatokat.
   
Szó esett arról is: Fehéroroszországban még mindig érvényben van a halálbüntetés, ami akadálya annak, hogy az ország tagja legyen az Európa Tanácsnak. Ezzel kapcsolatban Van der Bellen kijelentette: "elkerülhetetlenek a nézetkülönbségek a baráti országok között is." Ugyanakkor az osztrák elnöka halálbüntetés alkalmazására vonatkozóan moratóriumot ajánlott.
   
A fehérorosz elnök elmondta, hogy ezzel kapcsolatban Brüsszellel megállapodtak egy ütemtervben, és annak alapján járnak el. Hozzátette: a halálbüntetés bevezetéséről népszavazás alapján döntöttek; és csak egy újabb népszavazással lehet hatályon kívül helyezni azt. Annak megítélése azonban szavai szerint országában nem változott.
 
Lukasenka szerint a két ország kapcsolatait erősítette, hogy Ausztria 25 éve minden évben az ukrajnai Csernobil térségéből származó gyermekek üdültetéséről gondoskodik; a kezdeményezés során az 1986-os atomkatasztrófa sújtotta területekről hívnak meg gyerekeket.
   
A fehérorosz sajtó szerint Lukasenka azért fogadta el a meghívást, mert "Ausztria az Európai Unió tagállamai közül a leglojálisabb Fehéroroszországgal szemben; így méltó színhelye lehet a fehérorosz elnök Európába történő jelképes belépésének".
   
A tervek szerint a fehérorosz államfő a Nemzeti Tanács elnökével, Wolfgang Sobotkával (ÖVP) is tárgyal; és egy gazdasági fórumon is részt vesz -- Ausztria ugyanis a második legnagyobb befektetőnek számít Fehéroroszországban.
   
Lukasenka korábban magánemberként járt már Ausztriában; a lelkes síelőnek tartott politikus Sebastian Kurz akkor kancellártól egy bécsi manufaktúra által kézzel készített sílécet kapott ajándékba.
 

MTI
Címkék:
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Rétvári: minden humán terület többletforrást kap jövőre
  Minden humán terület kap többletforrásokat az idei évhez képest a 2021-es költségvetésben - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Budapesten tartott sajtótájékoztatóján pénteken.
 • Az István, a király iskolába megy
  A trianoni tragédia centenáriumán pedig az István, a király iskolába megy. Meghódítja a jövőt is a kisiskolás gyermekek révén. A határokon átívelő nemzetegyesítés jegyében a Kárpát-medence különböző tájairól érkező, csillogó szemű, átszellemült arcú fiúk és lányok fogják énekelni, táncos koreográfiával előadni dicső múltunk egyik legkiemelkedőbb eseményét, elősegítve ezzel egy szép jövőbe vetetett hitet.
 • A fehér emberek "defektes lények"
  Rasszizmusból adhatna egymásnak leckét a BLM társalapítója és a Planned Parenthood szülőanyja.
MTI Hírfelhasználó