Megbízható partnernek nevezte Ausztriát a fehérorosz államfő
2019. november 12. 18:50

Rendkívül fontos és megbízható partnernek nevezte Ausztriát a fehérorosz államfő kedden Bécsben. Aljakszandr Lukasenka 2016 óta először tesz hivatalos látogatást egy európai uniós tagállamban azt követően, hogy megszüntették az országával szembeni szankciókat.

A fehérorosz elnök osztrák kollegája, Alexander Van der Bellen meghívására érkezett Ausztriába.

 

Alexander Lukashenko és Van der Bellen szövetségi elnök.

Lukasenka és Van der Bellen - diepresse.at

Van der Bellen tavaly a Mali Traszjanec Emlékhely avatásán járt Fehéroroszországban, és akkor hívta meg Lukasenkát Ausztriába. Az osztrák államfő emlékeztetett arra, hogy a második világháború idején az ottani akkori koncentrációs táborban a nácik mintegy 10 ezer Ausztriából származó zsidót gyilkoltak meg. Az összes áldozat a táborban több mint 200 ezer volt
   
A kétoldalú megbeszélést követően Alexander Van der Bellen elismerően szólt arról, hogy Lukasenka hozzájárult hazája Európához való közeledéséhez, a kapcsolatok rendezéséhez. Az osztrák államfő kiemelte, hogy Ausztria a második legnagyobb befektető Fehéroroszországban, és örülne annak, ha tovább mélyítenék a gazdasági kapcsolatokat.
   
Szó esett arról is: Fehéroroszországban még mindig érvényben van a halálbüntetés, ami akadálya annak, hogy az ország tagja legyen az Európa Tanácsnak. Ezzel kapcsolatban Van der Bellen kijelentette: "elkerülhetetlenek a nézetkülönbségek a baráti országok között is." Ugyanakkor az osztrák elnöka halálbüntetés alkalmazására vonatkozóan moratóriumot ajánlott.
   
A fehérorosz elnök elmondta, hogy ezzel kapcsolatban Brüsszellel megállapodtak egy ütemtervben, és annak alapján járnak el. Hozzátette: a halálbüntetés bevezetéséről népszavazás alapján döntöttek; és csak egy újabb népszavazással lehet hatályon kívül helyezni azt. Annak megítélése azonban szavai szerint országában nem változott.
 
Lukasenka szerint a két ország kapcsolatait erősítette, hogy Ausztria 25 éve minden évben az ukrajnai Csernobil térségéből származó gyermekek üdültetéséről gondoskodik; a kezdeményezés során az 1986-os atomkatasztrófa sújtotta területekről hívnak meg gyerekeket.
   
A fehérorosz sajtó szerint Lukasenka azért fogadta el a meghívást, mert "Ausztria az Európai Unió tagállamai közül a leglojálisabb Fehéroroszországgal szemben; így méltó színhelye lehet a fehérorosz elnök Európába történő jelképes belépésének".
   
A tervek szerint a fehérorosz államfő a Nemzeti Tanács elnökével, Wolfgang Sobotkával (ÖVP) is tárgyal; és egy gazdasági fórumon is részt vesz -- Ausztria ugyanis a második legnagyobb befektetőnek számít Fehéroroszországban.
   
Lukasenka korábban magánemberként járt már Ausztriában; a lelkes síelőnek tartott politikus Sebastian Kurz akkor kancellártól egy bécsi manufaktúra által kézzel készített sílécet kapott ajándékba.
 

MTI
Címkék:
 • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
  Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
 • Politikai stabilitás mint érték
  Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
 • Stadionstopból kórházstop lett Budapesten
  A fővárosi önkormányzat baloldali többségű vezetése olyan háttéralkukat kötött, amelyekkel Demszky- és a Gyurcsány-korszak emberei tértek vissza Láng Zsolt, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője szerint. Hangsúlyozta: egyelőre türelmesek a főpolgármesterként még tapasztalatlan Karácsony Gergellyel, ám elvárják, hogy a főváros lássa el a saját feladatait, s jövő év elejére kész Budapest-ví­ziót is várnak Karácsonytól és szövetségeseitől.
 • Bayer Zsolt: Húsz esztendőm hatalom…
  Ha tizenöt éves vagy, te vagy a legalkalmasabb világmegváltónak, de ha huszonkét éves, végzős joghallgató vagy és konzervatív, akkor nem vagy alkalmas ifjúságügyi helyettes államtitkárnak.
 • A Pikó-propaganda rendben van
  A magyar sajtót goebbelsi propagandával vádoló Haraszti Miklós becses figyelmébe ajánljuk, hogy itt hamarosan a Pikó-propaganda fog mutálódni, csak nem helyi, hanem fővárosi léptékben.
MTI Hírfelhasználó