Elindította téli segélyprogramját az Ökumenikus Segélyszervezet Kárpátalján
2019. november 13. 16:52

Rászoruló családoknak és egyedülálló időseknek szánt élelmiszercsomagok és téli tüzelő kiszállításával elindult szerdán Beregszászon és környékén az Ökomenikus Segélyszervezet téli kárpátaljai segélyprogramja, amelynek keretében a segélyszervezet kárpátaljai kirendeltsége 9 millió forint értékben támogat nehéz szociális helyzetben lévő embereket.

A segélyprogram kezdeteként Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója, Lévai Anikó, a segélyszervezet jószolgálati nagykövete és Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke személyesen adott át tartós élelmiszerekből, vitaminkészítményekből, gyerekjátékokból álló segélycsomagokat és fél-fél tonna téli tüzelőt rászoruló sokgyermekes családoknak és egyedülálló időseknek Beregszászon és a hozzá közeli Mezőkaszonyban.

A segélyprogram előzményeiről Lehel László az MTI-nek nyilatkozva elmondta, a segélyszervezet október 31-ig tartó kampánya idején 31 ezren tárcsázták a 1353-as adományvonalat 7,7 millió forintot ajánlva föl a kárpátaljai rászorulók támogatására. Egyéb módon további 1,1 millió forint érkezett be, és az így összegyűlt közel 9 millió forintból az Ökumenikus Segélyszervezet most elindította kárpátaljai téli segélyprogramját – tette hozzá. Hangsúlyozta, Kárpátalján igen nagy szükség van a segítségre a súlyos gazdasági és szociális helyzet miatt, nagyon sok nyugdíjasnak ugyanis 15-20 ezer forintnak megfelelő összegből kell megélnie, ami rendszerint még gyógyszerre sem elegendő, és hasonlóan nehéz helyzetben vannak a sokgyerekes családok. Fontos – emelte ki -, hogy az Ökumenikus Segélyszervezetnek, amely több mint 20 éve folytat rendszeres tevékenységet Kárpátalján, olyan támogatói vannak mint az MVJSZ, a Szerencsejáték Zrt., az MKB Bank és Meditop Kft.

Gerevich János, az Ökumenikus Segélyszervezet ukrajnai-kárpátaljai kirendeltségének a vezetője az MTI-nek kifejtette, a téli segélyprogram első körében az egyedülálló idősek mellett 46 olyan nehéz sorsú család kap bőséges élelmiszercsomagot és fél-fél tonna biobrikettet, ahonnan a gyerekek részt vesznek a segélyszervezet fejlesztő foglalkozásain. A kampány során összegyűlt pénzből karácsonyra közel 800 rászoruló gyermeknek juttatnak majd ajándékcsomagot, és jövőre 126 alkalommal szerveznek fejlesztő foglalkozást közel 60 hátrányos helyzetű gyermek számára – mondta.

A kirendeltség-vezető azt is elmondta, hogy Kárpátalján egyre nagyobb méreteket ölt az elszegényedés, mind több idős ember kerül kilátástalan helyzetbe a nagyon alacsony nyugdíjak és a fiatal hozzátartozók külföldre távozása miatt. Gerevich János köszönetet mondott az Ökumenikus Segélyszervezet támogatóinak, köztük azoknak, akik felhívták a 1353-as adományvonalat.

Szita Károly az MTI érdeklődésére az általa Kárpátalján tapasztalt helyzetről elmondta, sok gyermeknek van szüksége támogatásra, hogy óvodába és iskolába tudjanak járni, meglegyen a napi betevőjük, legyenek tanszereik, míg az idős embereknek, hátrányos helyzetű családoknak az élelmiszer mellett téli tüzelőre is szükségük van, mert a nyugdíjból, fizetésből erre egyáltalán nem futja. Az MVJSZ, azaz a magyar nagyvárosok több mint 100 millió forintnyi támogatást juttattak Kárpátaljára az Ökumenikus Segélyszervezet közreműködésével – emlékeztetett, jelezve, hogy jövőre is folytatni fogják a kárpátaljai rászorulók támogatását.

MTI
Címkék:
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Orbán: elkötelezettek vagyunk a jogállamiság mellett
  Az Országgyűlés elnökének, Kövér Lászlónak címzett részletes levélben számolt be Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Tanács júliusi ülésére kapott ötpontos parlamenti mandátum teljesítéséről.
 • Ellenzék, vagy amit akartok
  Némi mazochizmustól áthatva elolvastam az ÉS című libsi tébolyda cikkét, melyet „A rendszerkritikai alapállás stratégiája” címmel Magyar Bálint és valami Kozák nevezetű szociológus jegyez. Borzasztó élmény volt.
 • Két baloldali lista lehet a Momentum és a DK között dúló harc eredménye
  A tagságnak, a balliberális médiaelitnek és a külföldi megrendelőiknek eljátsszák az összefogást, mint ez történt októberben is, aztán amikor posztokról, miniszterelnök-jelöltről van szó, akkor keményen gyomrozzák egymást – mondta a Magyar Nemzetnek Kiszelly Zoltán a DK és a Momentum közötti versengésről. A politológus szerint most Göd ürügyén játsszák le azt, amit Botka László is próbált annak idején: nem közösködni Gyurcsány Ferenccel.
MTI Hírfelhasználó