Elindította téli segélyprogramját az Ökumenikus Segélyszervezet Kárpátalján
2019. november 13. 16:52

Rászoruló családoknak és egyedülálló időseknek szánt élelmiszercsomagok és téli tüzelő kiszállításával elindult szerdán Beregszászon és környékén az Ökomenikus Segélyszervezet téli kárpátaljai segélyprogramja, amelynek keretében a segélyszervezet kárpátaljai kirendeltsége 9 millió forint értékben támogat nehéz szociális helyzetben lévő embereket.

A segélyprogram kezdeteként Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója, Lévai Anikó, a segélyszervezet jószolgálati nagykövete és Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke személyesen adott át tartós élelmiszerekből, vitaminkészítményekből, gyerekjátékokból álló segélycsomagokat és fél-fél tonna téli tüzelőt rászoruló sokgyermekes családoknak és egyedülálló időseknek Beregszászon és a hozzá közeli Mezőkaszonyban.

A segélyprogram előzményeiről Lehel László az MTI-nek nyilatkozva elmondta, a segélyszervezet október 31-ig tartó kampánya idején 31 ezren tárcsázták a 1353-as adományvonalat 7,7 millió forintot ajánlva föl a kárpátaljai rászorulók támogatására. Egyéb módon további 1,1 millió forint érkezett be, és az így összegyűlt közel 9 millió forintból az Ökumenikus Segélyszervezet most elindította kárpátaljai téli segélyprogramját – tette hozzá. Hangsúlyozta, Kárpátalján igen nagy szükség van a segítségre a súlyos gazdasági és szociális helyzet miatt, nagyon sok nyugdíjasnak ugyanis 15-20 ezer forintnak megfelelő összegből kell megélnie, ami rendszerint még gyógyszerre sem elegendő, és hasonlóan nehéz helyzetben vannak a sokgyerekes családok. Fontos – emelte ki -, hogy az Ökumenikus Segélyszervezetnek, amely több mint 20 éve folytat rendszeres tevékenységet Kárpátalján, olyan támogatói vannak mint az MVJSZ, a Szerencsejáték Zrt., az MKB Bank és Meditop Kft.

Gerevich János, az Ökumenikus Segélyszervezet ukrajnai-kárpátaljai kirendeltségének a vezetője az MTI-nek kifejtette, a téli segélyprogram első körében az egyedülálló idősek mellett 46 olyan nehéz sorsú család kap bőséges élelmiszercsomagot és fél-fél tonna biobrikettet, ahonnan a gyerekek részt vesznek a segélyszervezet fejlesztő foglalkozásain. A kampány során összegyűlt pénzből karácsonyra közel 800 rászoruló gyermeknek juttatnak majd ajándékcsomagot, és jövőre 126 alkalommal szerveznek fejlesztő foglalkozást közel 60 hátrányos helyzetű gyermek számára – mondta.

A kirendeltség-vezető azt is elmondta, hogy Kárpátalján egyre nagyobb méreteket ölt az elszegényedés, mind több idős ember kerül kilátástalan helyzetbe a nagyon alacsony nyugdíjak és a fiatal hozzátartozók külföldre távozása miatt. Gerevich János köszönetet mondott az Ökumenikus Segélyszervezet támogatóinak, köztük azoknak, akik felhívták a 1353-as adományvonalat.

Szita Károly az MTI érdeklődésére az általa Kárpátalján tapasztalt helyzetről elmondta, sok gyermeknek van szüksége támogatásra, hogy óvodába és iskolába tudjanak járni, meglegyen a napi betevőjük, legyenek tanszereik, míg az idős embereknek, hátrányos helyzetű családoknak az élelmiszer mellett téli tüzelőre is szükségük van, mert a nyugdíjból, fizetésből erre egyáltalán nem futja. Az MVJSZ, azaz a magyar nagyvárosok több mint 100 millió forintnyi támogatást juttattak Kárpátaljára az Ökumenikus Segélyszervezet közreműködésével – emlékeztetett, jelezve, hogy jövőre is folytatni fogják a kárpátaljai rászorulók támogatását.

MTI
Címkék:
  • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
    Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
  • Politikai stabilitás mint érték
    Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
MTI Hírfelhasználó