Horvátország a jogutódlási megállapodás betartását kéri Szerbiától
2019. november 13. 23:38

Horvátország ragaszkodik hozzá, hogy Szerbia betartsa a jogutódlási megállapodást, és a megfelelő arányban ossza el a Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság (SFRJ) szétesése utáni vagyont - mondta Andreja Metelko-Zgombic, a horvát külügyminisztérium államtitkára csütörtökön Zágrábban,a volt jugoszláv tagállamok jogutódlási bizottságának ülését követően.

A Vecernji List című horvát napilap szerdán arról írt: Jugoszlávia szétesése után az ország külföldi székhelyű, vegyes pénzintézeteinek számláin 645,55 millió amerikai dollár volt, Horvátország ebből 148,5 millió dollárt követel magának.

A jogutódlási megállapodás szerint - amelyet 2001-ben Bécsben írtak alá a volt tagállamok akkori külügyminiszterei, és 2004-ben hatályba is lépett - a pénzvagyonból az elfogadott kulcs alapján a Jugoszláv Szövetségi Köztársaság 38, Horvátország 23, Szlovénia 16, Bosznia-Hercegovina 15,5 és a mai Észak-Macedónia 7,5 százalékban részesül.

Miután a téma napirendre került, Szerbia arról értesítette a fent említett országokat, hogy a banki számlák egyenlege jelenleg csak 56 millió dollárt tesz ki, és nem adott magyarázatot arra, hova tűnt a többi pénz - írta az újság.

Hozzátették: Zágrábnak bizonyítéka van arra, hogy Belgrád a kilencvenes években 690 millió dollárt költött a szerb vállalatok külföldi adósságainak törlesztéseire.

Metelko-Zgombic újságíróknak úgy nyilatkozott: az ülésen a többi napirend között erről is tárgyaltak.

Zágráb ragaszkodik hozzá, hogy Szerbia betartsa a jogutódlási megállapodást, és a megfelelő arányban ossza el a 645 millió dollárt - mondta, majd hozzáfűzte: amennyiben Belgrád jogellenesen elköltötte ezt a pénzt, megoldást kell találnia arra, hogy kompenzálást nyújtson a többi érintett államnak.

A bizottság a Zágrábi találkozót megelőzően 18 év alatt mindössze négyszer ülésezett: 2002-ben még informálisan Szkopjében, 2007-ben Brdo pri Kranjuban, 2009-ben Belgrádban és 2015-ben Szarajevóban.

A zágrábi ülésen a felek arról is megállapodtak, hogy felgyorsítják a folyamatokat, és gyakrabban találkoznak.

A horvát államtitkár szerint a megállapodásban foglaltak végrehajtása azért is történik ilyen lassan, mert minden döntést egyhangúlag kell meghozni. "Mondhatom, hogy ennek értéke is van, mert ha minden ország egyetért, akkor biztosan számíthatunk a megbeszéltek végrehajtására" - húzta alá.

MTI
Címkék:
 • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
  Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
 • Politikai stabilitás mint érték
  Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
 • Elbocsátották Gothár Pétert
  A Színház- és Filmművészeti Egyetem Etikai Bizottsága közleményben számolt be a vizsgálatról.
 • Az ellenzék visszahozta a megszorításokat
  A pozíciók osztogatása után rögtön megszorításokba kezdtek a baloldali vezetésű önkormányzatok, ismét megmutatva a valódi arcukat – jelentette ki a Magyar Hírlapnak Deák Dániel politikai elemző. A csütörtökön kezdődő uniós csúcsról úgy vélekedett, először lehet látni majd élesben, milyen változást hoz az új bizottsági és tanácsi vezetés.
 • Mégsem szabadulhat újabb olaszliszkai lincselő
  Egyelőre mégsem szabadulhat feltételesen sem az olaszliszkai lincselés 15 év fegyházra ítélt harmadrendű vádlottja, mivel a Szegedi Törvényszék megváltoztatta az elsőfokú döntést.
MTI Hírfelhasználó