Bukovinai napot tartanak a Hagyományok Házában
2019. november 14. 22:52

A bukovinai székelyek hazatérésének 75. évfordulója alkalmából bukovinai napot tartanak november 23-án a Hagyományok Házában.

A Hagyományok Háza látogatói az évforduló kapcsán bukovinai néphagyományokkal ismerkedhetnek: lesz „mesesutu” bukovinai népmesékkel, népdalokkal, játékokkal, könyvbemutató- és vásár, fotókiállítás, megelevenedik egy hagyományos bukovinai székely fonó, délután táncos-zenés gálaműsort, utána pedig táncházat is tartanak – közölte az MTI-vel csütörtökön a Hagyományok Háza.

A 18. század közepe táján a Kárpátokon túlra menekült több ezernyi székely öt bukovinai települést alapított. A 19. század végétől kezdtek visszatelepülni a Hunyad megyei Déva környékére és a Bánságba, a második világháború alatt pedig a Bácskába, majd onnan a dél-dunántúli Völgység falvaiba. A csaknem két évszázad alatt idegen környezetben sajátos, önálló arculatú népcsoporttá váltak – emlékeztet a közlemény.

Délelőtt Fábián Éva mesemondó és népdalénekes a Mesesutuban szórakoztatja a kisgyermekes családokat. A sut a parasztházakban a kemence és a fal között lévő szűk hely, ahová a ház kisgyermekei rendszeresen vackolták be magukat. A bukovinaiak által sutunak hívott kuckó és az ottani mesemondás hangulatát igyekszik majd felidézni a Hagyományok Háza is.

Délután könyvvásárral, a Hagyományok Háza Népmesetár sorozata újabb kötetének bemutatójával, majd a Bukovinai székelyek emlékei – 1941-2019 című fotókiállítás megnyitójával, utána pedig gálaműsorral folytatódik a programsorozat.

Ezt követően az érdeklődőket egy autentikusan berendezett Bukovinai székely fonó várja. Itt alkalom nyílik a rokka és a szárnyas orsó kipróbálására, mellette Edelényi Dóra kézműves mesél a fonás történetéről, majd a Fonó házigazdái (Kóka Rozália, Fábián Éva és Sebestyén István) szórakoztatják mesével, énekkel, történetekkel a résztvevőket. A székely fonóban kalács-, és borkóstolásra is lehetőség nyílik.

A Hagyományok Háza szombati táncházában 21 és 22 óra között bukovinai táncokkal ismerkedhetnek a mulatni vágyók, majd hajnalig tartó táncházzal zárja a Bukovinai napot.

MTI
Címkék:
 • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
  Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
 • Politikai stabilitás mint érték
  Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
 • Elbocsátották Gothár Pétert
  A Színház- és Filmművészeti Egyetem Etikai Bizottsága közleményben számolt be a vizsgálatról.
 • Az ellenzék visszahozta a megszorításokat
  A pozíciók osztogatása után rögtön megszorításokba kezdtek a baloldali vezetésű önkormányzatok, ismét megmutatva a valódi arcukat – jelentette ki a Magyar Hírlapnak Deák Dániel politikai elemző. A csütörtökön kezdődő uniós csúcsról úgy vélekedett, először lehet látni majd élesben, milyen változást hoz az új bizottsági és tanácsi vezetés.
 • Mégsem szabadulhat újabb olaszliszkai lincselő
  Egyelőre mégsem szabadulhat feltételesen sem az olaszliszkai lincselés 15 év fegyházra ítélt harmadrendű vádlottja, mivel a Szegedi Törvényszék megváltoztatta az elsőfokú döntést.
MTI Hírfelhasználó