Mike Pompeo a terroristák visszafogadására szólított fel
2019. november 15. 01:13

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a terrorellenes nemzetközi koalíció Washingtonban csütörtökön megkezdődött konferenciáján felszólította a koalíció tagjait, hogy fogadják vissza az Iszlám Állam dzsihadistáit.

Az amerikai diplomácia irányítója a globális koalíció konferenciáját megnyitó beszédében úgy fogalmazott: „a koalíció tagjai kötelesek visszafogadni a többezernyi külföldi terroristát, akit elfogtunk, és felelősségre kell vonniuk őket az elkövetett atrocitásokért”.

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet – amely csaknem teljesen teret vesztett Irakban és Szíriában – mintegy tízezer dzsihadistáját ejtették foglyul, és további több tízezernyi családtagjukat őrzik elsősorban északkelet-szíriai börtönökben és gyűjtőtáborokban. Washington régóta sürgeti, hogy ezeket a terroristákat és a családtagjaikat fogadják vissza azok az országok, ahonnan csatlakoztak a terrorszervezethez.

Beszédében az amerikai külügyminiszter azt is szorgalmazta, hogy a terrorellenes koalíció tagjai segítsenek az iraki infrastruktúra helyreállításának, illetve újraépítésének finanszírozásában. „Segítségre van szükségünk, csakúgy, mint Szíria északkeleti részén” – fogalmazott.

Mike Pompeo leszögezte azt is, hogy az Iszlám Államra ugyan sikerült csapást mérni Irakban és Szíriában, de növekszik az aggodalom a Nyugat-Afrikában és a Szahel-övezet államaiban egyre fenyegetőbb terrorveszély miatt. Bejelentette, hogy Washington külön koalíció létrehozásán gondolkodik, amely kifejezetten ezekre a térségekre összpontosítaná figyelmét.

A konferencián – amelyen a globális koalícióban részt vevő országok külügyminiszterei vannak jelen – beszédet mondott Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára is. Stoltenberg arra figyelmeztetett, hogy a terroristák elleni harc még nem ért véget. „Az Iszlám Állam még mindig fenyegetést jelent, az északkelet-szíriai helyzet továbbra is bizonytalan és nagyon nehéz” – jelentette ki a NATO-főtitkár.

A konferencia utáni sajtótájékoztatón Nathan Sales, a terrorellenes küzdelem amerikai koordinátora reagált azokra a tagállami felvetésekre, hogy a külföldi dzsihadistákat országaiknak nem kellene visszafogadniuk, hanem Irakban kellene őket felelősségre vonni.

Sales leszögezte: ez a felvetés a globális koalíció egyes európai tagállamainak részéről „felelőtlenség és tisztességtelenség” Irakkal szemben. Az amerikai diplomata Franciaországot nevezte meg mint a dzsihadisták visszafogadását ellenző államot.

MTI
Címkék:
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Müller Cecília: A sárga, vagy vörös országokból érkező magyarokat a határon nem tesztelik
  Hasonló helyzet alakult ki, mint a koronavírus megjelenésekor, hogy elsősorban külföldről érkezők hurcolták be a vírust Magyarországra, ezért volt szükség a belépési szigorításokra. A kormány több csoportba sorolta a világ országait, amelyeket zöld, sárga és vörös színnel jelölt – aszerint, hogy milyen veszélyt jelenthetnek a járvány súlyossága alapján.
 • Andrzej Duda nyerte a lengyel elnökválasztást
  Az eddigi közzétett, nem hivatalos felmérések is a hivatalban lévő államfő hozzávetőleg kétszázalékos előnyét jelezték.
 • Kétszáz éves mulasztás? – Emlékművet állítanának Rákos mezején
  Több mint fél évezred történelmét rejtik Kőbánya határában a részben még beépítetlen, kerékpáros kirándulásra hívogató zöld lankák, melyek az egykori, híres rákosmezei országgyűlések központi helyszínei lehettek. A Magyar Patrióták Közössége emlékoszloppal jelölné meg a Királydombot. D. Kovács Róbert Antal polgármester örömmel fogadta a kezdeményezést, melyet Kövér László házelnök is támogatásáról biztosított.
MTI Hírfelhasználó