Mike Pompeo a terroristák visszafogadására szólított fel
2019. november 15. 01:13

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a terrorellenes nemzetközi koalíció Washingtonban csütörtökön megkezdődött konferenciáján felszólította a koalíció tagjait, hogy fogadják vissza az Iszlám Állam dzsihadistáit.

Az amerikai diplomácia irányítója a globális koalíció konferenciáját megnyitó beszédében úgy fogalmazott: „a koalíció tagjai kötelesek visszafogadni a többezernyi külföldi terroristát, akit elfogtunk, és felelősségre kell vonniuk őket az elkövetett atrocitásokért”.

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet – amely csaknem teljesen teret vesztett Irakban és Szíriában – mintegy tízezer dzsihadistáját ejtették foglyul, és további több tízezernyi családtagjukat őrzik elsősorban északkelet-szíriai börtönökben és gyűjtőtáborokban. Washington régóta sürgeti, hogy ezeket a terroristákat és a családtagjaikat fogadják vissza azok az országok, ahonnan csatlakoztak a terrorszervezethez.

Beszédében az amerikai külügyminiszter azt is szorgalmazta, hogy a terrorellenes koalíció tagjai segítsenek az iraki infrastruktúra helyreállításának, illetve újraépítésének finanszírozásában. „Segítségre van szükségünk, csakúgy, mint Szíria északkeleti részén” – fogalmazott.

Mike Pompeo leszögezte azt is, hogy az Iszlám Államra ugyan sikerült csapást mérni Irakban és Szíriában, de növekszik az aggodalom a Nyugat-Afrikában és a Szahel-övezet államaiban egyre fenyegetőbb terrorveszély miatt. Bejelentette, hogy Washington külön koalíció létrehozásán gondolkodik, amely kifejezetten ezekre a térségekre összpontosítaná figyelmét.

A konferencián – amelyen a globális koalícióban részt vevő országok külügyminiszterei vannak jelen – beszédet mondott Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára is. Stoltenberg arra figyelmeztetett, hogy a terroristák elleni harc még nem ért véget. „Az Iszlám Állam még mindig fenyegetést jelent, az északkelet-szíriai helyzet továbbra is bizonytalan és nagyon nehéz” – jelentette ki a NATO-főtitkár.

A konferencia utáni sajtótájékoztatón Nathan Sales, a terrorellenes küzdelem amerikai koordinátora reagált azokra a tagállami felvetésekre, hogy a külföldi dzsihadistákat országaiknak nem kellene visszafogadniuk, hanem Irakban kellene őket felelősségre vonni.

Sales leszögezte: ez a felvetés a globális koalíció egyes európai tagállamainak részéről „felelőtlenség és tisztességtelenség” Irakkal szemben. Az amerikai diplomata Franciaországot nevezte meg mint a dzsihadisták visszafogadását ellenző államot.

MTI
Címkék:
 • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
  Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
 • Politikai stabilitás mint érték
  Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
 • Elbocsátották Gothár Pétert
  A Színház- és Filmművészeti Egyetem Etikai Bizottsága közleményben számolt be a vizsgálatról.
 • Az ellenzék visszahozta a megszorításokat
  A pozíciók osztogatása után rögtön megszorításokba kezdtek a baloldali vezetésű önkormányzatok, ismét megmutatva a valódi arcukat – jelentette ki a Magyar Hírlapnak Deák Dániel politikai elemző. A csütörtökön kezdődő uniós csúcsról úgy vélekedett, először lehet látni majd élesben, milyen változást hoz az új bizottsági és tanácsi vezetés.
 • Mégsem szabadulhat újabb olaszliszkai lincselő
  Egyelőre mégsem szabadulhat feltételesen sem az olaszliszkai lincselés 15 év fegyházra ítélt harmadrendű vádlottja, mivel a Szegedi Törvényszék megváltoztatta az elsőfokú döntést.
MTI Hírfelhasználó