Migráció: körkörös védelemre kell berendezkedniük egyes európai országoknak
2019. november 15. 10:05

Az illegális bevándorlás miatt körkörös védelemre kell berendezkedniük egyes európai országoknak - mondta Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója pénteken az M1 aktuális csatornán.

A szakértő ezt annak kapcsán közölte, hogy Dánia a közbiztonságra hivatkozva visszaállította a határellenőrzést Svédországgal közös határán.

 

location of Oresund Bridge on map of Malmo and Copenhagen
    
Híd Koppenhága és Malmö között - worldeasyguides.com

Horváth József kifejtette: Svédországban korábban gyakorlatilag ismeretlen volt a szervezett bűnözés, jelenleg azonban "észak-afrikai bandák területfoglalási háborút folytatnak" egymással, robbantásos akciókkal.
   
Álláspontja szerint a svéd rendőrség nincs felkészülve az ilyen, migráció okozta változásokra. Hozzátette, hogy a svédországi Malmőt és Koppenhágát egyetlen híd választja el egymástól, és az ellen, ami Svédországban történik, Dániának védekeznie kell a határ lezárásával és a beérkezők ellenőrzésével.
   
Horváth József beszélt arról is, hogy Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszternek a hivatalba lépésekor az illegális migráció kezelésére, a terrorizmus és a szervezett bűnözés megfékezésére megalkotott 63 pontos mesterterve "töredéke sem valósult meg". Idén nyáron már maga a bajor politikus ment szembe saját korábbi programjával, amelyben az is szerepelt, hogy az Európai Unión kívül kell ellenőrizni a bevándorlókat és csak utána lehet őket az EU-ba beengedni - ismertette.
   
A biztonságpolitikai szakértő jelezte, ehhez képest a máltai egyezményben már az szerepel, hogy az Európába érkezőket szét kell osztani, ellenőrzésük pedig a fogadóország feladata. Horváth József ezzel szemben úgy vélekedett, hogy a jövőben Horst Seehofer eredeti mestertervénél is szigorúbb tervekre lenne szükség.

MTI
Címkék:
 • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
  Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
 • Politikai stabilitás mint érték
  Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
 • Brüsszeli meghallgatás - leplezett ideológiai kampány
  Az európai uniós Általános Ügyek Tanácsában - képünkönt a testület székháza, a Justus Lipsius Brüsszelben - Magyarországgal szemben indított, 7-es cikk szerinti eljárásról folytatott keddi, második meghallgatás egy könyörtelen jogi eljárásnak leplezett ideológiai kampány - állapította meg a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára az About Hungary honlapján megjelent írásában.
 • Techóriások a kormányok ellen
  Digitális szuverenitás: XXI. századi államiság a globális adatpókok hálójában.
 • KDNP-est: Hazánk a Kárpát-medence erős országa
  A budapesti Liget Caféban megrendezett kereszténdemokrata értelmiségi találkozón mély nemzetpolitikai helyzetelemzések hangzottak el.
MTI Hírfelhasználó