Újabb elhullott vaddisznók Háromszéken, terjed az afrikai sertéspestis
2019. november 15. 20:48

Újabb vaddisznótetemeket találtak Kovászna megyében, terjed az afrikai sertéspestis. Mivel közeledik a disznóvágás szezonja, a hatóságok fokozzák a kontrollt, közúti ellenőrzésekkel próbálják visszaszorítani a törvénytelen szállítást és kereskedelmet. Három elhullott vaddisznóból vett mintát vizsgálnak jelenleg.

Sikó-Barabási Sándor, a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság vezetője elmondta, az egész országra kiterjesztették az élő sertés, valamint a disznóhús szállításának tilalmát, de ez valójában nem jelent olyan nagy korlátozást, hiszen a fertőzött megyék között lehet szállítani, és az ország számos területén megjelent már a kór.

Az igazgató emlékeztetett, hogy Kovászna megyében október 24-én a bardóci és magyarhermányi vadászterületeken négy elhullott vaddisznó esetében mutatták ki a vírust. Azóta még tizenhat tetemet találtak, tizenhárom esetben viszont nem tudtak mintát venni, mert a disznókat széttépték a vadak, vagy bomlásnak indultak. A maradványokat eltemették, három mintát jelenleg a laboratóriumokban elemeznek.

Már Hargita megye határánál van a sertéspestis terjedése miatt kialakított megfigyelési zóna, ezért fontos ismerni a betegség tüneteit, amelyek között szerepel a hányás, köhögés, étvágytalanság.

Év eleje óta Háromszékről összesen 359 házisertéstől vett mintát küldtek vizsgálatra, hét esetben igazolták vissza az afrikaisertéspestis-fertőzést, kettőt a sepsiszentgyörgyi Őrkő negyedből, egyet Sepsikőröspatakról és négyet Nagyajtáról.

Ugyanakkor több mint ezer, vadászon elejtett és mintegy húsz elhullott vaddisznóból vett mintát is megvizsgáltak, ebből négy bizonyult pozitívnak, és hármat még elemeznek. Mivel közeledik a disznóvágás szezonja, a hatóságok fokozzák a kontrollt, közúti ellenőrzésekkel próbálják visszaszorítani a törvénytelen szállítást és kereskedelmet, hangsúlyt fektetnek az állatok nyilvántartásba vételére, a trichinellózisvizsgálatokra, valamint az elhullott és megbetegedett vaddisznók felkutatására

Tiltják az esztenákon és a szabadban való a sertéstartást. Sertéspestis gyanúja merült fel Szovátán Elhullott vaddisznót találtak Szováta körzetében, az állat teteméből mintát vettek, az első adatok szerint fenn is áll az afrikai sertéspestis gyanúja, így a fertőzés továbbterjedésének megelőzése érdekében szigorú intézkedések bevezetését tervezi a Maros Megyei Prefektusi Hivatal.

 Bíró Blanka

szekelyhon.ro
Címkék:
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Orbán: elkötelezettek vagyunk a jogállamiság mellett
  Az Országgyűlés elnökének, Kövér Lászlónak címzett részletes levélben számolt be Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Tanács júliusi ülésére kapott ötpontos parlamenti mandátum teljesítéséről.
 • Ellenzék, vagy amit akartok
  Némi mazochizmustól áthatva elolvastam az ÉS című libsi tébolyda cikkét, melyet „A rendszerkritikai alapállás stratégiája” címmel Magyar Bálint és valami Kozák nevezetű szociológus jegyez. Borzasztó élmény volt.
 • Két baloldali lista lehet a Momentum és a DK között dúló harc eredménye
  A tagságnak, a balliberális médiaelitnek és a külföldi megrendelőiknek eljátsszák az összefogást, mint ez történt októberben is, aztán amikor posztokról, miniszterelnök-jelöltről van szó, akkor keményen gyomrozzák egymást – mondta a Magyar Nemzetnek Kiszelly Zoltán a DK és a Momentum közötti versengésről. A politológus szerint most Göd ürügyén játsszák le azt, amit Botka László is próbált annak idején: nem közösködni Gyurcsány Ferenccel.
MTI Hírfelhasználó