Újabb elhullott vaddisznók Háromszéken, terjed az afrikai sertéspestis
2019. november 15. 20:48

Újabb vaddisznótetemeket találtak Kovászna megyében, terjed az afrikai sertéspestis. Mivel közeledik a disznóvágás szezonja, a hatóságok fokozzák a kontrollt, közúti ellenőrzésekkel próbálják visszaszorítani a törvénytelen szállítást és kereskedelmet. Három elhullott vaddisznóból vett mintát vizsgálnak jelenleg.

Sikó-Barabási Sándor, a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság vezetője elmondta, az egész országra kiterjesztették az élő sertés, valamint a disznóhús szállításának tilalmát, de ez valójában nem jelent olyan nagy korlátozást, hiszen a fertőzött megyék között lehet szállítani, és az ország számos területén megjelent már a kór.

Az igazgató emlékeztetett, hogy Kovászna megyében október 24-én a bardóci és magyarhermányi vadászterületeken négy elhullott vaddisznó esetében mutatták ki a vírust. Azóta még tizenhat tetemet találtak, tizenhárom esetben viszont nem tudtak mintát venni, mert a disznókat széttépték a vadak, vagy bomlásnak indultak. A maradványokat eltemették, három mintát jelenleg a laboratóriumokban elemeznek.

Már Hargita megye határánál van a sertéspestis terjedése miatt kialakított megfigyelési zóna, ezért fontos ismerni a betegség tüneteit, amelyek között szerepel a hányás, köhögés, étvágytalanság.

Év eleje óta Háromszékről összesen 359 házisertéstől vett mintát küldtek vizsgálatra, hét esetben igazolták vissza az afrikaisertéspestis-fertőzést, kettőt a sepsiszentgyörgyi Őrkő negyedből, egyet Sepsikőröspatakról és négyet Nagyajtáról.

Ugyanakkor több mint ezer, vadászon elejtett és mintegy húsz elhullott vaddisznóból vett mintát is megvizsgáltak, ebből négy bizonyult pozitívnak, és hármat még elemeznek. Mivel közeledik a disznóvágás szezonja, a hatóságok fokozzák a kontrollt, közúti ellenőrzésekkel próbálják visszaszorítani a törvénytelen szállítást és kereskedelmet, hangsúlyt fektetnek az állatok nyilvántartásba vételére, a trichinellózisvizsgálatokra, valamint az elhullott és megbetegedett vaddisznók felkutatására

Tiltják az esztenákon és a szabadban való a sertéstartást. Sertéspestis gyanúja merült fel Szovátán Elhullott vaddisznót találtak Szováta körzetében, az állat teteméből mintát vettek, az első adatok szerint fenn is áll az afrikai sertéspestis gyanúja, így a fertőzés továbbterjedésének megelőzése érdekében szigorú intézkedések bevezetését tervezi a Maros Megyei Prefektusi Hivatal.

 Bíró Blanka

szekelyhon.ro
Címkék:
  • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
    Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
  • Politikai stabilitás mint érték
    Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
MTI Hírfelhasználó