71 lett a brit trón elsőszámú várományosa, Károly herceg
2019. november 16. 11:17

Hetvenegyedik születésnapját ünnepli, egyben újabb korrekordot is dönt a brit trón várományosa.

Károly Fülöp Artúr György, II. Erzsébet királynő és Fülöp edinburghi herceg elsőszülött fia, aki trónörökösi minőségében a walesi herceg címét viseli, 1948. november 14-én született. A brit trónöröklési rendben jelenleg az első helyen áll, tehát ő a brit korona várományosa. A jeles évforduló azt is jelenti, hogy Károly az angol-brit monarchia történetének első olyan walesi hercege, aki nem uralkodóként éri meg 71. születésnapját.

II. Erzsébet brit királynő fia, Károly walesi herceg, brit trónörökös társaságában a skót felföldi játékokon. MTI/EPA

Ez komoly rekord: az a hagyomány, hogy az angol trón mindenkori első számú várományosát a walesi hercegi cím illeti meg – bár ez nem törvényszerű -, a XIV. századig, I. Eduárd király uralkodásának idejéig nyúlik vissza.

Károly édesanyja, a 93 esztendős II. Erzsébet királynő csaknem 68 éve ül az Egyesült Királyság trónján, vagyis Károly herceg hivatalosan ugyanennyi ideje a brit trón elsőszámú várományosa.

A trónörökös ezzel is abszolút rekorder az angol-brit monarchia történetében: már 2011. április 20-án megdöntötte a trónra várás időrekordját, amelyet addig ükapja, VII. Eduárd, az 1901-ben, 82 évesen, 63 évi, hét hónapnyi és három napnyi uralkodás után elhunyt Viktória királynő fia tartott. VII. Eduárd, aki 1841-ben, édesanyja uralkodásának ötödik évében született, 59 évet, két hónapot és 13 napot töltött trónörökösként, a trónon viszont már csak kilenc év adatott meg neki.

Számos feltételezés látott már napvilágot Károly herceg uralkodói nevével kapcsolatban. Ha anyja példáját követve megtartja saját nevét, akkor ő lesz III. Károly brit király. Azonban az előtte uralkodó Károlyok sorsa miatt felmerült, hogy esetleg György néven fog uralkodni. Ebben az esetben uralkodói neve VII. György brit király lesz anyai nagyapja tiszteletére.

Károly walesi herceg, brit trónörökös MTI/EPA-ANP/Robin Utrecht

Károlyról köztudott, hogy az elmúlt évtizedekben nem tett lakatot a szájára, ha nem tetszett neki valami, és véleményét rendszeres magánlevelekben is kifejtette például Tony Blair volt munkáspárti miniszterelnöknek és minisztereinek.

Komoly feltűnést keltett az is, amikor II. Erzsébet királynő 2015 októberében állami látogatáson fogadta Londonban Hszi Csin-ping kínai elnököt, és Károly herceg és felesége, Kamilla cornwalli hercegnő távol maradt a vendég tiszteletére rendezett bankettről. Az udvar annak idején erre nem adott hivatalos magyarázatot, de egybehangzó brit sajtóértesülések szerint a trónörökös ezzel akarta érzékeltetni, hogy fenntartásokkal viseltet Kína emberi jogi gyakorlatával szemben.

Kétszer házasodott, első felesége Diána walesi hercegné. Tizenegy évnyi házasság után elváltak. Károly második felesége Kamilla cornwalli hercegné.

ridikul.hu
Címkék:
  • A Demokrácia Védvonal
    A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
  • Mikulássapkás hazugság
    Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
MTI Hírfelhasználó