Újraválasztották a demokrata párti kormányzót Louisiana államban
2019. november 17. 21:04

Újraválasztották John Bel Edwards demokrata párti kormányzót Louisiana államban.

Edwards, aki katolikus és ellenzi az abortuszt, 51:49 arányban győzte le republikánus kihívóját, Eddie Rispone vállalkozót a szombaton tartott választáson.

A republikánus jelölt mellett Donald Trump amerikai elnök csütörtökön személyesen kampányolt a déli államban, és még szombaton is többször arra buzdította a Twitteren a louisianaiakat, hogy voksoljanak a republikánus jelöltre.

Az eredményt széles körben úgy tekintik, mint újabb lakmuszpapírt, amelyet megmutatja a jövő évi elnökválasztásra készülő Trump támogatottságának mértékét.

A közelmúltbeli kormányzóválasztások vegyes eredményeket hoztak. Két héttel ezelőtt a szintén konzervatív Kentucky államban a demokrata párti kihívó, Andy Beshear legyőzte Matt Bevin republikánus kormányzót. Mississippi államban viszont a republikánusok könnyedén megtartották az ellenőrzést, Tate Reeves 52,1 százalékkal nyert a demokrata párti Jim Hood 46,6 százalékával szemben, részben Trump támogatásának köszönhetően.

Edwards a mélyen konzervatív déli államokban az egyetlen demokrata párti kormányzó. A kampányban az állam erősödő gazdaságának eredményeit hangsúlyozta. A választási eredmények kihirdetése után tartott győzelmi beszédében kijelentette: telefonon beszélt vetélytársával, és egyetértettek abban, hogy "a kampánynak vége, és a közös szeretet Louisiana iránt fontosabb, mint a pártos nézetkülönbségek, amelyek néha megosztanak".

Rispone a gazdasági tapasztalataira hivatkozott és "politikai kívülállóként" írta le magát, kampányában elsősorban az adórendszer megváltoztatását ígérte. A vereség után megköszönte Donald Trumpnak, hogy mellette kampányolt. Az amerikai elnök és a Republikánus Párt is nagyon intenzíven kampányolt a politikai újonc Rispone mellett. A párt kétmillió dollárt költött a kampányra, Donald Trump pedig háromszor is járt Louisianában. Pénteken Mike Pence amerikai alelnök is beszállt a kampányba.

A republikánus győzelmet elemzők már eleve kétségesnek tartották. Louisianában ugyanis John Bel Edwardsot határozottan konzervatív demokrata politikusként tartják számon. Nem csupán az Amerikát megosztó abortusz kérdésében, hanem a fegyvertartás ügyében is konzervatív nézeteket vall, a kampányban pedig kerülte Donald Trump bírálatát. Egyik televíziós reklámjában még sürgette is az elnök látogatását Louisianában.

MTI
Címkék:
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Freund Tamás a Magyar Tudományos Akadémia elnöke
  A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 193., tisztújító közgyűlése hétfő este megkezdődött és kedden este lezárult 24 órás szavazásán Freund Tamás akadémikust választotta meg az MTA új elnökévé - közölte az Akadémia kedden az MTI-vel.
 • Orbán Viktor francia republikánus vezetővel tárgyalt
  Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Karmelita kolostorban fogadta Francois-Xavier Bellamy-t, a francia Republikánusok EP-képviselőcsoportjának vezetőjét; a politikus vezeti majd a Polgári Magyarországért Alapítvány szerdai "Európa cenzúrázatlanul" című webkonferenciáját.
 • Indokolatlanok a felhatalmazási törvényt ért kritikák
  Indokolatlanok a felhatalmazási törvényt ért kritikák, mert az elsők között adta vissza a magyar kormány a felhatalmazást a parlamentnek - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Info Rádió keddi, Aréna című műsorában.
MTI Hírfelhasználó