Újraválasztották a demokrata párti kormányzót Louisiana államban
2019. november 17. 21:04

Újraválasztották John Bel Edwards demokrata párti kormányzót Louisiana államban.

Edwards, aki katolikus és ellenzi az abortuszt, 51:49 arányban győzte le republikánus kihívóját, Eddie Rispone vállalkozót a szombaton tartott választáson.

A republikánus jelölt mellett Donald Trump amerikai elnök csütörtökön személyesen kampányolt a déli államban, és még szombaton is többször arra buzdította a Twitteren a louisianaiakat, hogy voksoljanak a republikánus jelöltre.

Az eredményt széles körben úgy tekintik, mint újabb lakmuszpapírt, amelyet megmutatja a jövő évi elnökválasztásra készülő Trump támogatottságának mértékét.

A közelmúltbeli kormányzóválasztások vegyes eredményeket hoztak. Két héttel ezelőtt a szintén konzervatív Kentucky államban a demokrata párti kihívó, Andy Beshear legyőzte Matt Bevin republikánus kormányzót. Mississippi államban viszont a republikánusok könnyedén megtartották az ellenőrzést, Tate Reeves 52,1 százalékkal nyert a demokrata párti Jim Hood 46,6 százalékával szemben, részben Trump támogatásának köszönhetően.

Edwards a mélyen konzervatív déli államokban az egyetlen demokrata párti kormányzó. A kampányban az állam erősödő gazdaságának eredményeit hangsúlyozta. A választási eredmények kihirdetése után tartott győzelmi beszédében kijelentette: telefonon beszélt vetélytársával, és egyetértettek abban, hogy "a kampánynak vége, és a közös szeretet Louisiana iránt fontosabb, mint a pártos nézetkülönbségek, amelyek néha megosztanak".

Rispone a gazdasági tapasztalataira hivatkozott és "politikai kívülállóként" írta le magát, kampányában elsősorban az adórendszer megváltoztatását ígérte. A vereség után megköszönte Donald Trumpnak, hogy mellette kampányolt. Az amerikai elnök és a Republikánus Párt is nagyon intenzíven kampányolt a politikai újonc Rispone mellett. A párt kétmillió dollárt költött a kampányra, Donald Trump pedig háromszor is járt Louisianában. Pénteken Mike Pence amerikai alelnök is beszállt a kampányba.

A republikánus győzelmet elemzők már eleve kétségesnek tartották. Louisianában ugyanis John Bel Edwardsot határozottan konzervatív demokrata politikusként tartják számon. Nem csupán az Amerikát megosztó abortusz kérdésében, hanem a fegyvertartás ügyében is konzervatív nézeteket vall, a kampányban pedig kerülte Donald Trump bírálatát. Egyik televíziós reklámjában még sürgette is az elnök látogatását Louisianában.

MTI
Címkék:
 • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
  Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
 • Politikai stabilitás mint érték
  Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
 • Elbocsátották Gothár Pétert
  A Színház- és Filmművészeti Egyetem Etikai Bizottsága közleményben számolt be a vizsgálatról.
 • Az ellenzék visszahozta a megszorításokat
  A pozíciók osztogatása után rögtön megszorításokba kezdtek a baloldali vezetésű önkormányzatok, ismét megmutatva a valódi arcukat – jelentette ki a Magyar Hírlapnak Deák Dániel politikai elemző. A csütörtökön kezdődő uniós csúcsról úgy vélekedett, először lehet látni majd élesben, milyen változást hoz az új bizottsági és tanácsi vezetés.
 • Mégsem szabadulhat újabb olaszliszkai lincselő
  Egyelőre mégsem szabadulhat feltételesen sem az olaszliszkai lincselés 15 év fegyházra ítélt harmadrendű vádlottja, mivel a Szegedi Törvényszék megváltoztatta az elsőfokú döntést.
MTI Hírfelhasználó