Regéczy-Nagy László Nemzet Emlékezete-díjat kapott Prágában
2019. november 17. 21:07

Nemzet Emlékezete-díjat kapott vasárnap este Prágában Regéczy-Nagy László egykori magyar katonatiszt, politikai fogoly, akit az 1956-os forradalomban viselt szerepe miatt az akkori magyar kommunista rendszer börtönbüntetésre ítélt.

Az egyetemes emberi jogokért küzdő prágai Post Bellum társaság által adományozott díjat vasárnap este a csehszlovákiai bársonyos forradalom kezdetének 30. évfordulója alkalmából a prágai Nemzeti Színházban adták át a kitüntetetteknek vagy képviselőiknek. Regéczy-Nagy László egészségi állapota miatt személyesen nem tudott megjelenni a díjátadón, amelyet élő adásban közvetített a cseh közszolgálati televízió.

A Post Bellum közleményében azt írja, hogy Regéczy-Nagy László a 2. világháború idején a magyar hadseregben szolgált és 1945-ben brit fogságba került. Emiatt később el kellett hagynia a hadsereget, munkásként tartotta el magát, majd 1949-től a budapesti brit nagykövetség sofőrje lett. Ezt használta ki 1956-ban és Göncz Árpáddal együttműködve Nyugatra csempészte Nagy Imre utolsó nyilatkozatát, valamint Bibó István néhány írását. A kommunista hatalom Regéczyt 1957-ben 15 év szabadságvesztésre ítélte, de U Thant, az ENSZ akkori burmai főtitkára közbenjárására hat év múlta elhagyhatta a börtönt.

A Nemzet Emlékezete-díjat a prágai Post Bellum társaság 2010-ben alapította. A szervezet honlapja szerint az idén mintegy kéttucatnyi embert jelöltek az elismerésre, akik közül egy nemzetközi bizottság választotta ki azt az ötöt, akik megkapták a díjat.

A Post Bellum társaságot 2001-ben hozták létre Prágában. Célja a 20. század történéseinek feltérképezése, elsősorban a kortársak, a túlélők visszaemlékezéseinek rögzítése által. Az egykori háborús veteránok, a holokauszt-túlélők, a volt politikai foglyok és a totalitárius rendszerek ellen aktívan küzdők, illetve a korabeli végrehajtó hatalom képviselőinek, politikai funkcionáriusainak visszaemlékezéseit a Nemzet Emlékezete címet viselő többnyelvű adatbázisban (www.pametnaroda.cz) teszik a nagyközönség és a kutatók számára is hozzáférhetővé.

Ezt a digitális levéltárat 2008-ban három cseh intézmény, a Post Bellum Társaság, a Cseh Rádió és a Totalitárius Rendszereket Tanulmányozó Intézet hozta létre közösen.

Magyar részről az adatbázishoz a budapesti Terror Háza Múzeum csatlakozott.

MTI
Címkék:
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Freund Tamás a Magyar Tudományos Akadémia elnöke
  A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 193., tisztújító közgyűlése hétfő este megkezdődött és kedden este lezárult 24 órás szavazásán Freund Tamás akadémikust választotta meg az MTA új elnökévé - közölte az Akadémia kedden az MTI-vel.
 • Orbán Viktor francia republikánus vezetővel tárgyalt
  Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Karmelita kolostorban fogadta Francois-Xavier Bellamy-t, a francia Republikánusok EP-képviselőcsoportjának vezetőjét; a politikus vezeti majd a Polgári Magyarországért Alapítvány szerdai "Európa cenzúrázatlanul" című webkonferenciáját.
 • Indokolatlanok a felhatalmazási törvényt ért kritikák
  Indokolatlanok a felhatalmazási törvényt ért kritikák, mert az elsők között adta vissza a magyar kormány a felhatalmazást a parlamentnek - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Info Rádió keddi, Aréna című műsorában.
MTI Hírfelhasználó