Történelmi áttörést jelenthet a rákmegelőzésben egy magyar szoftver
2019. november 18. 10:13

Egy magyar, rákkutatásban használt fejlesztés nyerte meg az idei Get in the Ring! V4 regionális startup- és innovációs versenyt. A szoftver segítségével meg lehet találni azokat a géneket, amelyek egy adott személynél a daganatot okozzák és a személyre szabott terápiát lehet használni - mondta az InfoRádiónak az Oncompass Medicine tudományos igazgatója, Peták István.

Tulajdonképpen egy olyan orvosi szoftvert fejlesztettek ki magyar kutatók, amit arra tud használni az orvos, hogy megtalálja az orvos a terápiát minden egyes olyan génre, génhibára, ami emberi adganatot okozhat, minden egyes beteg esetében - ismertette az InfoRádióval az Oncopass Medicine tudományos igazgatója, Peták István.

"Ennek az az alapja, hogy ma tudjuk, a daganatos betegségeket génhibák okozzák, ezeknek a géneknek a többségét ismerjük, és ezeket ki tudjuk mutatni molekuláris diagnosztikai módszerekkel a daganat szövetében. Egyre több olyan, célzott gyógyszer kifejlesztésére kerül sor, amelyek közvetlenül ezekre a génhibákra hatnak. Ebben a pillanatban már több mint 125 célzott gyógyszer van forgalomban" - részletezte Peták István.

A génhibát az új szoftver tehát még azelőtt megtalálja, hogy kialakulna maga a daganat. "A génhibák 90 százaléka szerzett, ami azt jelenti, hogy az életünk során alakulnak ki, és ezek miatt jön létre a daganat. Végül is ezek a génhibák a daganatok okai. Ezt úgy kell elképzelni, hogy van 25 ezer génünk, és ebből 600 olyan, ami a sejtek osztódását szabályozza, és ha ebben a 600 génben van hiba, akkor ezek a hibás gének hibás fehérjéket termelnek, és ezek a hibás fehérjék hibás parancsokat adnak a sejteknek az osztódásra, és ez a hibás működés az oka a daganatoknak.

Ha tehát a beteg olyan gyógyszert kap, ami meggátolja ezt a hibás folyamatot, akkor le lehet állítani a sejtosztódást vagy le lehet pusztítani a daganatot" - részletezte Peták István. Úgy látja, ez az emberiség történetében egy történelmi lépés lehet, hogy a daganatokat végre "oki szinten" lehet, személyre szabottan kezelni. Az eszköz már regisztrált orvosi eszköz is Európában, 23 onkológiai centrum partnere is a fejlesztőnek, és több ezer beteg esetében már meg is történt a szoftver segítségével az az elemzés, amivel az orvos munkáját segíteni tudják. A megfelelő kezelést aztán már a kezelőorvos választja ki a betegek számára.

InfoStart
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • Gulyás: 663 milliárd forint kerül a járványügyi alapba
  A kormány magán kezdte a koronavírus-járvány miatt szükséges takarékosságot, így elvon és átcsoportosít a tárcáktól összesen 1345 milliárd forintot, ami a gazdaság védelmére és újraindítására létrehozott alapban áll rendelkezésre. A járvány elleni védekezési alapba 663 milliárd forintot biztosítanak, abba be kell fizetni az idei párttámogatások 50 százalékát, a multinacionális láncokat terhelő kereskedelmi adót, a pénzügyi szektor hozzájárulását és a gépjárműadó önkormányzatoknak járó részét - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton az online kormányinfón.
 • A rendeleti kormányzásról és a lelki patikáról
  Bebizonyosodott, hogy bajban nemzetállami alapon van működőképes megoldás.
 • Magyarországon megfelelő időben, megfelelő intézkedések történtek a járvány elleni védekezésben
  Egy hónapja regisztrálták az első megbetegedéseket Magyarországon, é megfelelő időben, megfelelő intézkedések történtek a koronavírus-járvány elleni védekezésben - emelte ki az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szombati online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília felhívta a figyelmet arra, hogy a jó idő ellenére is tartsák be az emberek a korlátozó intézkedéseket.
MTI Hírfelhasználó