Szerdán kezdődik a Tudomány világfóruma Budapesten
2019. november 18. 17:17

Szerdától ismét Budapesten tartja ülését a Tudomány világfóruma (World Science Forum, WSF); a rendezvényen a tudomány etikájának és felelősségének vizsgálatát állítják a középpontba tudósok, tudománypolitikai döntéshozók Tudomány, etika és felelősség címmel. A fórumot szerda este nyitja meg Áder János köztársasági elnök, Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA)elnöke a Művészetek Palotájában.

A jelenlévőket üzenetben üdvözöli António Guterres ENSZ-főtitkár is. A tudományos közösség, a társadalom, a politika és a gazdaság jövőjét meghatározó aktuális kérdéseket számba vevő világtalálkozón hat plenáris ülésen és csaknem harminc szekcióban várja a résztvevőket, emellett több kísérőrendezvényt és kulturális programokat is szerveznek. A szombaton záruló fórumra mintegy 120 országból csaknem ezer tudós, tudománypolitikai döntéshozó és újságíró érkezik, akik közösen ünnepelik a világfórumot útjára indító első Tudományos Világkonferencia 20. évfordulóját – mondta el Bőhm Gergely, az MTA Nemzetközi Kapcsolatok Főosztályának vezetője az eseményről tartott tájékoztatón.

Felidézte: a konferencia előzménye, hogy 1999-ben az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO), valamint a Nemzetközi Tudományos Tanács (ICSU) egy kormányközi konferenciát szervezett Budapesten, amelyen a tudomány szerepét, felelősségét és a tudománykutatás etikai kérdéseit is vizsgálták. Mint mondta, ezek a kérdések azóta még fontosabbá váltak, az elmúlt időszak technológiai fejlődése, a géntechnológia vagy a mesterséges intelligencia kutatásának előretörése miatt, ezért a Tudomány világfóruma központi témájául a tudomány etikájának és felelősségének vizsgálatát választották. Kiemelte: a rendezvényen a plenáris program kifejezetten a tudomány etikai és felelősségi témájára koncentrál, a tudományos kutatás etikai határaival foglalkozó szekcióval indul.

Ezt követően a tudomány finanszírozásának etikai kérdéseit és felelősségét tárgyalják a résztvevők, majd a tudomány „belső ügyei”, a tudomány művelésének etikai kérdései kerülnek terítékre, emellett külön szekció foglalkozik a tudományos kommunikációval is. Az MTA Székházában rendezett plenáris ülések első szekciója többek között amerikai, brazil, orosz és norvég vezető tudósok részvételével olyan tudományos területek felfedezéseinek etikai vonatkozásait vizsgálja, mint például a humángenom-szerkesztés, a nano- és biotechnológia, a mesterséges intelligencia vagy az adattudomány. A fórumon megvitatják azt is, hogy milyen etikai vonatkozásaik vannak a cégek által támogatott kutatásoknak, milyen elvek alapján lehet megosztani az alapkutatásra és az innovációra fordítandó forrásokat.

Az előadók a tudományos kutatások legfőbb saját etikai kérdéseivel is külön szekcióban foglalkoznak. A tudománykommunikáció etikájának kérdéseit plenáris szekcióban vizsgálják és külön szekció foglalkozik az elmúlt 20 év tudománydiplomáciájával. A legnagyobb európai és nemzetközi tudományos világszervezetek mellett az MTA is több szekciót szervez. Az egyiket a fenntartható mezőgazdaság témakörében az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testületével (EASAC) és a Dél-afrikai Köztársaság tudományos minisztériumával közösen.

A másik MTA-szekcióban kiemelkedő csillagászokból álló panel mutatja be az emberiség távoli, Földön kívüli jövőjének lehetőségeit Kiss László akadémikus, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatójának szervezésében. Bőhm Gergely ismertetése szerint a WSF eseményeit Budapesten négy helyszínen, az MTA-n, a Művészetek Palotájában, az Országházban és a Szépművészeti Múzeumban rendezik meg. A szerdai megnyitó után adják át az UNESCO tudomány népszerűsítéséért járó Kalinga-díját, valamint az UNESCO környezetvédelmi Kábúsz szultán-díját. A nemzetközi tudományos eseményen hallható csaknem 150 előadást online követhetik az érdeklődők.

A következő Tudomány világfórumát Dél-Afrikában rendezik meg 2021-ben.

MTI
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Gyurcsányi furfang, Fekete-Győr vergődés
  Gyurcsány egy egyszerű trükkel leszerelte a momentumos követeléseket. Fekete-Győrék nevetségesen kapálóznak a gátlástalan DK-elnök hálójában.
 • Pannonhalma ihleti a Notre-Dame újjáépítését
  Hatalmas megtiszteltetés érte a pannonhalmi bencés közösséget: Michel Aupetit párizsi érsek vezetésével augusztus 7-én azért érkezett egy ötfős küldöttség a főapátságba, hogy megtekintse a nyolc éve felújított bazilikát, és a tavaly áprilisi tűzvészben súlyosan megrongálódott Notre-Dame belső újjáépítéséhez inspirációkat nyerjen.
 • Végső visszaszámolás
  Elkezdődött a végső visszaszámolás, nincs már száz nap sem az amerikai elnökválasztásig.
MTI Hírfelhasználó