Négy dollárért lehet friss levegőt vásárolni Újdelhiben
2019. november 20. 10:48

Sűrű szmog borítja Újdelhit (Fotó: MTI/EPA/Radzsat Gupta)

Újdelhiben a légszennyezettség az Egészségügyi Világszervezet határértékeit közel tízszeresen is meghaladja. Az emberek a hónapban megnyílt oxigénbárba kénytelenek friss levegőt vásárolni, hogy enyhítse a szmog okozta tüneteiket.

Indiában egyre nagyobb a légszennyezettség. Újdelhiben az aggasztó helyzet miatt több intézkedést is bevezettek, így például bezárták az iskolákat, leállították az építkezéseket, korlátozták az autóforgalmat, és arra kérték az embereket, hogy ne menjenek a szabadba, illetve tartózkodjanak a fizikai aktivitásoktól is.

Talán futurisztikusnak hangzik, de India fővárosában megnyílt az első oxigénbár is, ahol a vásárlók négy-hat dollárért tizenöt percen keresztül „fogyaszthatnak” tiszta oxigénnel dúsított levegőt.

Az Oxy Pure bárban a vendégek az orrukhoz illesztett csöveken keresztül lélegzik be a levegőt. A tiszta levegő mellett, választhatnak levendulával, eukaliptusszal, fahéjjal vagy borsmentával illatosított oxigéndús levegő közül is.

Egy Újdelhiben élő nő azt mondta, a szmog miatt folyamatosan kapart a torka és szúrt a szeme. Hozzátette, a negyedórás oxigénkúra segített, enyhítette a tüneteit. Azt nem tudta megmondani, hogy valóban használ-e az oxigén, vagy csak az egész pszichológiája miatt érzi magát jobban, de többi látogató szerint sincs más módja, hogy  legalább egy kis időre tiszta levegőhöz jussanak.

Az Egészségügyi Világszervezet határértékeit közel tízszeresen is meghaladó számok csak a fővárosban negyvenhatmillió ember egészségét veszélyeztetik. A lakosság úgy érzi, a kormány nem fordít kellő figyelmet a megoldásra.

Ezt bizonyítja az is, hogy Harsh Vardhan, India egészségügyi minisztere azt tanácsolta a légszennyezettség okozta egészségügyi problémák megelőzésére, hogy az emberek egyenek minél több répát. Egy másik tisztviselő, azokat kritizálta, akik próbálták meggyőzni a gazdákat, hogy az elszáradt növényeiket ne égessék el.

hirado.hu
Címkék:
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Karácsonyék pénzt kínálnak a klímaügyi szeánszokért
  Klímaüggyel házal a Soros György-féle Open Society Foundation (Nyílt Társadalom Alapítványok) által támogatott Foundation for Development of Democratic Rights (DemNet Hungary) részvételével a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat tízezer budapestinél. A Belügyminisztérium nyilvántartása alapján véletlenszerűen kiválasztott lakosoknak küldenek levelet, és az érdeklődők közül kiválasztott ötven embernek negyvenezer forintot kínálnak a részvételért.
 • Nagyot tévedett Dobrev Klára
  Fej fej melletti küzdelmet vizionált Dobrev Klára egy Népszavában megjelent interjúban a Fidesz–KDNP és az ellenzék között, elmondható azonban, hogy Gyurcsány Ferenc felesége téved – jelentette ki a lapunknak készített elemzésében Nagy Dániel, a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatási igazgatója. Hozzátette: mivel az ellenzéki tábor nem egységes, ezért számos szavazót veszíthetnek a baloldali pártok azok közül, akik a közös listából nem kérnek.
 • Az apokalipszis négy lovasa
  A nyílt társadalom ideológiái: a kommunizmus, a liberalizmus, a globalizmus és a rasszizmus.
MTI Hírfelhasználó