Ismét kormányellenes tüntetők haltak meg Bagdadban
2019. november 21. 11:52

Három kormányellenes tüntető halt meg a biztonsági erőkkel folytatott összecsapásokban az iraki fővárosban, Bagdadban az éjszaka folyamán – közölték csütörtökön hatósági források.

A biztonsági erők és egészségügyi tisztviselők beszámolói szerint egy tüntető azért vesztette életét, mert a biztonságiak éles lőszert használtak egy hídnál a tömeg visszaszorítására.

Két másik ember pedig akkor halt meg, amikor a biztonságiak könnygázgránátokkal igyekeztek feloszlatni egy másik hídnál a tüntetők sokaságát.

A tiltakozók három – a nagykövetségeknek és kormányzati épületeknek helyet adó zöld zónába vezető – hidat szálltak meg a fővárosban.

A demonstrálók a mindent átható korrupció és a munkanélküliség ellen tiltakoznak, a kormány lemondását követelik, de a szomszédos Iránt is bírálják, tiltakozva a teheráni rezsim beavatkozása ellen az iraki belpolitikába és a Teheránhoz köthető, nagyhatalmú síita milíciák tevékenysége ellen. Szakértők szerint ez a legkomolyabb társadalmi felzúdulás Irakban Szaddám Huszein egykori diktátor 2003-as megbuktatása óta.

hirado.hu - MTI
Címkék:
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó