Felvidék: „A szülőföld szeretete erősebb annál, mintsem elhagyjam azt..”
2019. november 22. 09:07

A budapesti Széchenyi Társaság és a Szövetség a Közös Célokért közös szervezésében került sor november 21-én a Széchenyi István társadalmi alkotásai című előadásra, melynek kiegészítéseként kiállításon voltak láthatók a legnagyobb magyar munkásságának töredékei a Csemadok komáromi székházának nagytermében.

Széchenyi regényes életútját a budapesti társaság az ősz folyamán több városban bemutatta, így Dunaszerdahelyen, Hidaskürtön, Ipolyságon és Léván is.

Dr. Cserháti László, a Széchenyi Társaság tagja előadásában Széchenyi hazafias céljai közül a nyelvművelésre, valamint a társadalom fejlesztésére irányuló törekvéseit méltatta.Cserháti László

Egész életét az élni akarás, a mindent megváltoztatni vágyó szellem, valamint az ország fejlődéséért végzett áldozatos munka jellemezte.

Az előadó külön kitért Széchenyi katonaéveire és kiemelkedő sporttevékenységére, valamint a minden cselekedetét átható hazaszeretetére.

Nemcsak tudását és társadalmi rangját latba vetve szolgálta hazáját, hanem vagyonát is annak javára fordította, ő kezdeményezte a Lánchíd megépítését, a folyószabályozást, a lónemesítést, a gőzhajózást, a közlekedés fejlesztését, az első vasútvonal kiépítését.

Széchenyit méltán nevezték a legnagyobb magyarnak, az ő személyéhez fűződik a Magyar Tudós Társaság létrehozása is, ami a mai Magyar Tudományos Akadémia elődjének tekinthető.

A résztvevők az előadás mellett egy tárlaton keresztül is megismerhették Széchenyi sokrétű tevékenységét. Számos relikvián, könyvön, rajzon és festményen keresztül szemléltették a legnagyobb magyar munkásságát.

„A szülőföld szeretete erősebb annál, mintsem elhagyjam azt..” - csengett sokak fülében a mondat.

A továbbiakban az előadássorozat Muzslán, Rimaszombatban és Királyhelmecen folytatódik.

Bölcskei Tímea

felvidek.ma
Címkék:
MTI Hírfelhasználó