Kárpátalja: aggasztóak az ukrajnai magyaroktatást érintő újabb fejlemények
2019. november 22. 10:30

Nyilatkozatban fejezte ki aggodalmát a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) elnöksége azon kedvezőtlen fejlemények miatt, amelyek a közelmúltban az ukrajnai magyar tannyelvű oktatással kapcsolatban történtek.

A kárpátaljai magyar hírportálokon pénteken megjelent nyilatkozat szerint "a KMPSZ-t aggasztják az utóbbi hetek ukrajnai magyar oktatást érintő eseményei: az ukrajnai magyar tankönyvkiadás megszüntetésével kapcsolatban a médiában megjelent hírek, az anyanyelvi és idegen nyelvi órák drasztikus csökkentése az elemi iskolai osztályokban, a Kárpátalján működő Petőfi-programosok tevékenységének ellehetetlenítése az állami szervek részéről." "Fél év telt el azóta, hogy új államelnöke van Ukrajnának, és több mint száz nap telt el azóta, hogy új összetételű parlamentje és kormánya van országunknak, de a magyar nyelvű oktatás rehabilitációja szempontjából nem történtek pozitív változások" - állapította meg a KMPSZ elnöksége.

Az előző oktatási tárcával a választások előtt megkezdett együttműködés csekély érdemi eredménnyel járt, de az alapproblémák megoldására nem került sor. Mivel az újonnan felállt oktatási minisztérium egyelőre nem kezdeményezte az érdemi tárgyalások folytatását, ezért a KMPSZ elnöksége úgy döntött, nyílt levélben tájékozódik az oktatási miniszternél arról, hogy a tárcának mi a terve a magyar nyelvű tankönyvkiadás jövőjével kapcsolatban. A KMPSZ a Velencei Bizottság vonatkozó határozatának szellemében jegyzékbe foglalja a kárpátaljai magyar tannyelvű oktatás problémáit és a szervezet által javasolt megoldásokat, valamint kezdeményezi a minisztériumnál az egyeztető tárgyalásokat a problémák orvoslása érdekében.

MTI
Címkék:
  • Majdan Minszkben
    A demokrácia exportja. Ezt a „sok munkát” végezte az USA évtizedeken át – borzalmas következményekkel. A „sok munka” során eltettek láb alól számos vezetőt, egyet például Észak-Afrikában, s ennek nyomán megindult a migránsáradat Európa felé.
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
MTI Hírfelhasználó